Τι κάνεις Μπακογιάννη; Εργα σπέρνω...


 Άρης Χατζηγεωργίου

Ο ένας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, «έφαγε πολύ ξύλο» το 2020 για τον «Μεγάλο Περίπατο» και δεν θέλει να πολυμιλάει γι’ αυτόν, αφού τα έργα που ξεκίνησε για την υλοποίησή του καθυστερούν δραματικά. Χθες όμως προέκυψε και άλλος, ο γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, που εξήγγειλε νέα ανάπλαση στην Ερμού, μπερδεύοντας τους... πεζούς με τα αυτοκίνητα.

Το κέντρο της Αθήνας υπήρξε για πολλά χρόνια παραμελημένο και έχει ανάγκη από έργα ουσίας. Αυτό όμως απέχει παρασάγγας από πιλοτικά σχέδια που «βγαίνουν και δεν βγαίνουν», όπως έλεγε επίσης το 2020 ο κ. Μπακογιάννης ο δήμαρχος. Επίσης δεν έχει ανάγκη από εργοτάξια που ανοίγουν ως χαίνουσες πληγές και δεν κλείνουν ποτέ. Ας επιχειρήσουμε μια αναδρομή στα έργα τού άλλοτε «Μεγάλου Περιπάτου»:...

■ Στο πολύπαθο βουλεβάρτο της Πανεπιστημίου, τα έργα ξεκίνησαν στις 3.00 τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Νοεμβρίου 2021, αφού επί ενάμιση χρόνο η βαμμένη άσφαλτος ξεβαφόταν στο κομμάτι των πεζών που χωριζόταν από το υπόλοιπο με τις περίφημες ζαρντινιέρες σε παράταξη. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, το πρώτο εργοτάξιο θα στηνόταν μεταξύ των οδών Αμερικής και Σίνα, το οποίο θα παραδιδόταν σε χρήση αφού τελείωναν οι εργασίες που θα μεταφέρονταν στο επόμενο τμήμα, μπροστά από την Αθηναϊκή Τριλογία.

■ Τα έργα στο πρώτο αυτό τμήμα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 4 μήνες». Οι 4 μήνες συμπληρώθηκαν στις 28 Μαρτίου 2022 και χθες, 19 Απριλίου, η εικόνα των εργοταξίων αποτυπώνεται στις φωτογραφίες του ρεπορτάζ. Το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλτου παραμένει στη θέση του, έχουν ανοίξει κάποιες τρύπες και η κατάσταση απέχει πολύ από έναν πεζοδρομημένο χώρο.

■ Επειτα από ερωτήσεις για την εξέλιξη των έργων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Αξιώτης απάντησε στις 14/3/2022 μιλώντας για καθυστέρηση 20-25 ημερών λόγω έργων στους στύλους των τρόλεϊ που έπρεπε να γίνονται τις βραδινές ώρες. Επέμεινε, μάλιστα, ότι τα έργα είναι «εντός χρονοδιαγράμματος και λειτουργούν κανονικά». Οταν ρωτήσαμε χθες τον κ. Αξιώτη, μας μίλησε και πάλι για τους στύλους των τρόλεϊ και για τις δυσκολίες που έχει κάθε έργο στο ξεκίνημά του. Οταν του επισημάναμε ότι η χθεσινή εικόνα δεν παραπέμπει σε ολοκληρωμένο έργο, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι θα καθυστερήσει για ακόμη έναν μήνα.



■ Και πότε θα ολοκληρωθεί όλο το έργο της Πανεπιστημίου; Εκεί μας είπε ότι το χρονοδιάγραμμα λέει για 14 μήνες, άρα στις αρχές του 2023... Εκτός εάν υπάρξουν και άλλα ζητήματα με μετακινήσεις υπόγειων δικτύων ή, ακόμη χειρότερα, εντοπιστούν κάπου αρχαιότητες, όπως συνέβη στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος.

■ Η εικόνα στην πλατεία Συντάγματος παραπέμπει ακόμη σε χωράφι. Οταν έγινε συζήτηση για τα εκεί έργα στο δημοτικό συμβούλιο της 14ης Μαρτίου, ο κ. Αξιώτης αποκάλυψε την εύρεση αρχαιοτήτων, αλλά καθησύχασε λέγοντας ότι τα έργα θα τελειώσουν τον Απρίλιο. Μάλιστα, είπε τότε, αποφασίστηκε να μην αποδομηθούν οι αρχαιότητες (σ.σ.: αιχμή για όσα συνέβησαν στο Μετρό Θεσσαλονίκης;) αλλά να διατηρηθούν με τροποποίηση της μελέτης. Επέμεινε πάντως τότε ότι το έργο «δεν είναι κολλημένο», αλλά χθες μας είπε ότι θα χρειαστεί ακόμη ένας μήνας.

Με έναν τέτοιον απολογισμό για τα έργα του ενδόξου «Μεγάλου Περιπάτου» που στην πιλοτική του φάση ξόδεψε 2 εκατομμύρια ευρώ και τα νεύρα των διερχομένων και στη δεύτερη φάση των έργων θα χρειαστεί πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ, το μόνο που δεν αναμενόταν ήταν μια νέα εξαγγελία για το ίδιο πακέτο, όπως είχε ανακοινωθεί στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη, που συνδέεται με την ανάγκη για «ευχάριστες ειδήσεις» μέσα στο ζοφερό περιβάλλον της οικονομικής κρίσης. Χθες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης ενέκρινε ως πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) μια σειρά από μελέτες για αναπλάσεις που θα γίνουν με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και έσπευσε να ενημερώσει το πανελλήνιο.

Πρώτη πρώτη στον κατάλογο, η ανάπλαση στο μεσαίο τμήμα της οδού Ερμού για την οποία επίσης προβλέπονταν παρεμβάσεις «Μεγάλου Περιπάτου». Σύμφωνα με την αρκετά ασαφή ενημέρωση, η ανάπλαση αφορά το μεσαίο τμήμα του δρόμου από την Καπνικαρέα έως τον σταθμό του Θησείου και την πλατεία Αγ. Ασωμάτων.

«Η συνολική πρόταση προβλέπει τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του εσωτερικού Τ του ιστορικού τριγώνου του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή των αξόνων Ερμού-Αθηνάς, μέσα από τον ανασχεδιασμό και των δύο», αναφέρει η ανακοίνωση που δεν συνοδεύεται από κάποια τοπογραφικά, αλλά από πλήθος φωτογραφιών «μακέτου» και ένα βίντεο.

Το πρόβλημα είναι ότι από τις 11 φωτογραφίες που διατίθενται για το νέο έργο των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, στις 10 οι πεζοί περπατούν αμέριμνοι πάνω στο σημερινό οδόστρωμα της Ερμού ανάμεσα στην Αθηνάς και την Ασωμάτων. Μάλιστα, σε μία φωτογραφία φαίνεται ότι το πεζοδρόμιο είναι κλεισμένο από διάφορα αντικείμενα, άρα οι πεζοί υποχρεωτικά πρέπει να χρησιμοποιήσουν το υπόλοιπο πλάτος του δρόμου.

Ομως υπάρχει και μία φωτογραφία όπου αυτοκίνητα και δίκυκλα διασχίζουν κανονικά τον δρόμο! Ανθρωποι που έχουν ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη μελέτη, πάντως, μας ξεκαθάρισαν ότι τα αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να διέρχονται από όλο το μήκος της ανοιχτής για τα οχήματα Ερμού, αλλά στενεύει το πλάτος του διαθέσιμου οδοστρώματος στα 7 μέτρα και καταργείται η στάθμευση...

efsyn.gr