«Πάρτι» με υδρογονάνθρακες...

 
Με επικοινωνιακή διαχείριση και στρατηγικές εξαγγελίες για έργα που μπορεί να αποδώσουν καρπούς μετά από πολλές κυβερνητικές θητείες, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να βρει διέξοδο από...την ασφυκτική πίεση που ασκεί στην κυβέρνησή του το χάος που επικρατεί στην ενεργειακή αγορά με τους φουσκωμένους λογαριασμούς και τις καταγγελίες για επικράτηση καρτέλ και κερδοσκόπων.

Την ώρα που η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα σημειώνει σήμερα νέα αύξηση και φτάνει στα 276,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα (64,43% ακριβότερα από την Κυριακή 10/4/22) και η Ελλάδα ανεβαίνει και πάλι στην πρώτη θέση ακρίβειας στην Ευρώπη..., ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με υποσχέσεις για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Χθες επισκέφθηκε την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), φορέα που τελούσε εν υπνώσει από το 2019 όταν επικράτησαν τα «πράσινα οράματα» που είχαν ως βάση τους το φτηνό φυσικό αέριο.

Οπως συνέβη και με την επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων που εξαγγέλθηκε προχείρως, έτσι και χθες ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε «επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου». «Γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», είπε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας «χαρούμενος» για τις ενδείξεις «που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους».

Περιοχές έρευνας
Ξεκαθάρισε ότι το ενδιαφέρον εντοπίζεται σε 6 περιοχές έρευνας: βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο, Κυπαρισσιακό, δυτικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κρήτης, Ιωάννινα. Χαρακτήρισε τις έως τώρα καθυστερήσεις των ερευνών «αναίτιες», υποσχόμενος να αναβαθμίσει την ΕΔΕΥ, και ζήτησε από τις τοπικές κοινωνίες να μην ανησυχούν βλέποντας το παράδειγμα του Πρίνου στην Καβάλα. Δεν παρέλειψε να πει ότι η επιτάχυνση των ερευνών γίνεται «με εντολή του», η οποία όμως «δεν υπονομεύει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης»... Λίγο αργότερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας επιχείρησε να εξειδικεύσει τις ενέργειες μιλώντας για «task force» παρακολούθησης των ερευνών, νομοθετικές παρεμβάσεις και επιστολή προς τους παραχωρησιούχους που έχουν αναλάβει τις έρευνες στα «οικόπεδα».

«Ανθρακες οι υδρογονάνθρακες», ήρθε λίγο αργότερα το σχόλιο των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου και Πέτης Πέρκα που τόνισαν ότι οι δηλώσεις «δεν περιλαμβάνουν καμία άμεσα εφαρμόσιμη λύση για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας», «δεν λύνουν το πρόβλημα της ακραίας ακρίβειας σε ρεύμα και αέριο», «ούτε αντιμετωπίζουν την αισχροκέρδεια και το καρτέλ ενέργειας στα οποία βάζει πλάτη ο κ. Μητσοτάκης». Θύμισαν επίσης ότι «το μόνο που έχει να επιδείξει στη θητεία του είναι αποχωρήσεις εταιρειών και απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ στον αγωγό East Med, με δικαιολογία τις αντιδράσεις της Τουρκίας».

Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης στα ενεργειακά αναδείχτηκαν και μέσα από τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Κάτω από την πίεση των προθεσμιών του Ταμείου Ανάκαμψης, η τροπολογία φέρνει χωρίς διαβούλευση σημαντικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και συστήματα αντλησιοταμίευσης, τον ειδικό λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) που μαζεύει χρήματα από τους καταναλωτές και τροφοδοτεί τις επιδοτήσεις και την ΕΔΕΥ.

Με μεγάλη καθυστέρηση θεσπίζονται ενισχύσεις για έργα που ετοιμάζουν ιδιωτικές επιχειρήσεις χωρίς όμως να είναι εμφανής ένας σχεδιασμός αποθήκευσης που να περιλαμβάνει κάποιον δημόσιο έλεγχο. Επίσης, δεν προκύπτει από πουθενά κάποια μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) ενώ οι ρυθμίσεις για την ΕΔΕΥ αφορούν άσχετο θέμα με τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού εκεί, την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Τελικά, η μόνη είδηση που είχε άμεση σχέση με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του Διαχειριστή Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) που αποκαλύπτει ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν οι εισαγωγές υγροποιημένου αερίου LNG και μειώθηκαν οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών. Σε μια περίοδο που η συνολική κατανάλωση ανέβηκε κατά 6,18%, οι εισαγωγές LNG μέσω Ρεβυθούσας αυξήθηκαν κατά 58,5% (από ΗΠΑ, Αλγερία, Νιγηρία, Αίγυπτο, Ομάν, Ινδονησία), το αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ αυξήθηκε κατά 9,62% και το ρωσικό μειώθηκε κατά 12,19%, παραμένοντας όμως στο 39% των συνολικών εισαγωγών.

Επιβεβαίωσε μεν, αλλά... ντράπηκε ακόμη και να αναφέρει τις αυξήσεις 36% η ΔΕΗ
Επρεπε να προκληθεί σάλος για να αντιδράσει η ΔΕΗ στην αύξηση 36% στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος που επέβαλε σιωπηρά, αλλάζοντας απλώς τους τιμοκαταλόγους χρέωσης στην ιστοσελίδα της, χωρίς να κάνει την παραμικρή ανακοίνωση ή έστω προσαρμογή στη διαφημιστική καμπάνια της. «Καμιά επιβάρυνση δεν υπάρχει για τους 500.000 πελάτες της, που “κλείδωσαν” σταθερά τιμολόγια με τα προϊόντα ΔΕΗ myHome Online, ΔΕΗ myHome Enter και ΔΕΗ myHome Enter+», μέχρι 10/4, ανέφερε ανακοίνωση της εταιρείας «με αφορμή δημοσιεύματα». Φαίνεται ότι ντράπηκε έστω και να αναφέρει απλώς τις αυξήσεις που επέβαλε για τους υπόλοιπους, δηλαδή όσους επιλέξουν τα αντίστοιχα σταθερά τιμολόγια από τούδε και στο εξής (0,24/Κwh για τα ημερήσια και 0,18/Κwh για τα νυχτερινά), προκειμένου να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Κατά τα λοιπά, η ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις της πολιτείας, έχει απορροφήσει το 75% των επιβαρύνσεων του κόστους ενέργειας για το 76% των πελατών της με κυμαινόμενα τιμολόγια.

■ Την άμεση ακύρωση των νέων αυξήσεων στα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, καταγγέλλοντας ότι η μόνη σπουδή του κ. Μητσοτάκη είναι η αισχροκέρδεια της ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με επιστολή τους στον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητούν για συζητηθούν η απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων και τα υπερκέρδη τους.

Το ΠΑΜΕ, με αφορμή τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καλεί σωματεία και συνδικαλιστές, συλλόγους αυτοαπασχολουμένων, επιτροπές αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και άλλους μαζικούς φορείς στην παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, 14/4, στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Ανάπτυξης, στην πλατεία Κάνιγγος.

Άρης Χατζηγεωργίου

efsyn.gr