Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Μία εβδομάδα πριν τον 2ο γύρο, η Λεπέν ερευνάται για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων


Η εθνικίστρια ηγέτης Μαρίν Λεπέν και αρκετά από τα μέλη του κόμματός της ερευνούνται από τον εισαγγελέα του Παρισιού για κατάχρηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 2004 και 2017, όταν ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η υπόθεση αναδύεται στην επιφάνεια μόλις μία εβδομάδα πριν την συμμετοχή της στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, καθώς πρόκειται να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Απριλίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το γραφείο του εισαγγελέα είπε ότι έλαβε μια καταγγελία από την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης, OLAF, στις 11 Μαρτίου και την εξετάζει καθώς περιγράφει λεπτομερώς την φερόμενη κατάχρηση κεφαλαίων. Το γαλλικό ερευνητικό μέσο Mediapart αποκάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη της έκθεσης της OLAF το Σάββατο....

Ο δικηγόρος της Λεπέν, Ροντόλφ Μποσελού, αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία σε συνέντευξή του. Σύμφωνα με το Mediapart, αρκετά πολιτικά έξοδα που διεκδίκησε η Λεπέν και άλλοι στο κόμμα της ήταν «πλασματικά». Σε αυτά περιλαμβάνονται διαφημιστικός εξοπλισμός για ένα συνέδριο το 2014, πληρωμές σε διάφορους εργολάβους και οργανισμούς, προσωπικές αγορές κρασιού και χρηματοδότηση για κομματικές εκδηλώσεις που δεν σχετίζονται με τις κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες.

Η Λεπέν θα έπρεπε να καταστεί προσωπικά υπόχρεη για περίπου 137.000 ευρώ και ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, για περίπου 303.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό της φερόμενης απάτης ξεπερνά τις 617.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ένας εκπρόσωπος της OLAF δήλωσε ότι η υπηρεσία ολοκλήρωσε την έρευνά της τον Σεπτέμβριο του 2021 και έστειλε την τελική της έκθεση με συστάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις γαλλικές και βελγικές δικαστικές αρχές. Στην έρευνα συμμετείχαν τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και οικονομικοί φορείς. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρόσθεσε ότι «οι τελικές εκθέσεις υποθέσεων δεν δημοσιοποιούνται από την OLAF».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια νίκη του Μακρόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου, και η διαφορά μεταξύ του ίδιου και της Λεπέν έχει διευρυνθεί την περασμένη εβδομάδα, αν και είναι πιθανό να είναι πολύ πιο σκληρή αναμέτρηση από ό,τι στις εκλογές του 2017, όταν ο Μακρόν την νίκησε με περισσότερες από 30 ποσοστιαίες μονάδες.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.