Πόσο θα «πονέσουν» την ρωσική οικονομία οι κυρώσεις στην ενέργεια;


 Καθώς η σύγκρουση στο ουκρανικό έδαφος κλιμακώνεται και τα κράτη ανακοινώνουν αυστηρές κυρώσεις κατά την Ρωσίας, ο πρόεδρος Πούτιν απαντά πως η χώρα του είναι προετοιμασμένη για κάθε μέτρο που θα της επιβληθεί.  

Ωστόσο, Γερμανοί ερευνητές του Ινστιτούτου του Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία, υποστηρίζουν πως το πλήγμα από το εμπάργκο στις συναλλαγές του φυσικού αερίου που έχουν ήδη εξαγγείλει ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία και Αυστραλία, τελικά, θα έχει σκληρές επιπτώσεις στην ρωσική ανάπτυξη, μεγαλύτερες ίσως από τον αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες....

Οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, περιλαμβάνουν από δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών και αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από την Βρετανία και τις ΗΠΑ έως την απαγόρευση συναλλαγών σε Ρώσους επενδυτές. 

Στο ενεργειακό τομέα, η Δύση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στους τομείς της ενέργειας, με την Gazprom, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίζει διάφορους περιορισμούς στις εξαγωγές και εισαγωγές αλλά και στην δυνατότητα αύξησης του χρέους της. Σημειωτέων, πως η Gazprom είναι ο ηγέτης στην παραγωγή φυσικού αερίου παγκοσμίως, κατέχοντας το μονοπώλιο στη ρωσική αγορά εξαγωγών φυσικού αερίου.

Ιδιαίτερης σημασίας, ωστόσο, είναι και το «πάγωμα» του Nord Stream 2, ο αγωγός φυσικού αερίου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και ενώνει τη Ρωσία με την Γερμανία, και ο οποίος βρισκόταν σε καθεστώς αναμονής της έγκρισης λειτουργίας του από τις αρχές της ΕΕ και της Γερμανίας προτού ξεσπάσει ο πόλεμος.

Εκτός του «παγώματος» της διαδικασίας πιστοποίησης, οι ΗΠΑ επέβαλαν την Τετάρτη κυρώσεις και στην εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του Nord Stream 2.

Επιπλέον, οι κυρώσεις που ανακοίνωσε η Αυστραλία στοχεύουν στα αποθέματα ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας και επεκτείνονται και στις αυτονομιστικές περιοχές.

insider.gr