Αφέθηκαν στο έλεος του τυφώνα από τα αφεντικά...


 Κοντά στους διακόσιους νεκρούς φαίνεται πως θα «κλειδώσει» τελικά ο τραγικός απολογισμός από τους ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ, καθώς καμιά ελπίδα δεν υπάρχει πια για... να βρεθεί ζωντανός κάποιος από τους τουλάχιστον εκατό αγνοούμενους της τρομερής φυσικής καταστροφής που έπληξε τη νύχτα της Παρασκευής το Κεντάκι και άλλες τέσσερις Πολιτείες.

Οι περισσότεροι από σαράντα ανεμοστρόβιλοι άφησαν πίσω τους μια κυριολεκτικά ισοπεδωμένη ζώνη μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων, εξαφανίζοντας από τον χάρτη ολόκληρες κωμοπόλεις και χωριά, όπου δεν έμεινε όρθιο ούτε ένα κτίριο –όπως στο Μέιφιλντ, έδρα του ομώνυμου εργοστασίου παραγωγής αρωματικών κεριών, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ εργαζόμενοι και αγνοούνται ακόμη άλλοι οκτώ, εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια ύψους πολλών μέτρων.

Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν για την τραγωδία στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπως και για τη μισογκρεμισμένη αποθήκη της Αmazon στο γειτονικό Ιλινόις, όπου χάθηκαν άδικα τουλάχιστον άλλοι έξι εργαζόμενοι, είναι ανατριχιαστικά: όπως προκύπτει, αρκετοί από τους 110 εργάτες της βραδινής βάρδιας στη φάμπρικα της Mayfield Consumer Products εκλιπαρούσαν τη διεύθυνση και τους επιστάτες τους να τους αφήσουν να φύγουν πριν ο τυφώνας πλήξει και εν τέλει ισοπεδώσει το κτίριο, αλλά εκείνοι τους απείλησαν με απόλυση αν άφηναν τα πόστα τους.

Οταν ήχησαν οι σειρήνες, πολλοί έσπευσαν να κλειστούν στα αποχωρητήρια, αλλά οι επιστάτες τούς διέταξαν να γυρίσουν στις θέσεις τους, θεωρώντας πως ο κίνδυνος είχε περάσει, δυο ώρες προτού ένας δεύτερος «σίφουνας» έρθει για να αποτελειώσει το κτίσμα! Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μάλιστα, οι επι στάτες έκαναν καταμέτρηση των εργαζομένων για να δουν ποιοι είχαν φύγει, την ώρα που ο δεύτερος ανεμοστρόβιλος πλησίαζε τη μικρή πόλη των 10.000 κατοίκων... Αν και αρκετοί εργάτες, όπως φαίνεται, δεν προσπάθησαν καν να φύγουν, καθώς η βραδινή βάρδια πληρώνεται με αυξημένο ωρομίσθιο μερικών δολαρίων έξτρα!

Οπως και στην περίπτωση της αποθήκης-μαμούθ της Amazon, βέβαια, έτσι και στο εργοστάσιο κεριών ο πραγματικός δολοφόνος δεν ήταν ο τυφώνας αλλά η ασφυκτική πίεση από την ηγεσία των εταιρειών προς τους εργαζομένους για να καλυφθούν οι αυξημένες παραγγελιές της υπερκαταναλωτικής εορταστικής περιόδου. Ηδη το υπουργείο Εργασίας και η ειδική διεύθυνση Επαγγελματικού Κινδύνου (OHSA) έχουν διατάξει έρευνα για τις συνθήκες των πολύνεκρων δυστυχημάτων, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων εξαπολύουν σκληρές επιθέσεις κατά των καπιταλιστών εργοδοτών.

«Αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ στον αδελφό μου αν εκείνοι δεν νοιάζονταν περισσότερο για την “παραγωγικότητα” απ’ ό,τι για τις ζωές των ανθρώπων. Θέλω να λογοδοτήσουν γι’ αυτό, θέλω να είναι η αφετηρία για να αρχίσουν οι εργοδότες να παίρνουν τους εργαζομένους τους στα σοβαρά και να μην τους βλέπουν σαν αριθμούς», έγραψε χαρακτηριστικά στα κοινωνικά δίκτυα μια συγγενής νεκρού «υπεργολάβου» που δούλευε για την Amazon. Φαίνεται μάλιστα πως αρκετοί εργαζόμενοι είτε δεν ειδοποιήθηκαν ποτέ –με σειρήνες ή με SMS– για τον επερχόμενο τυφώνα είτε οδηγήθηκαν σε «ασφαλή σημεία» μέσα στο αχανές κτίριο της Amazon, που αποδείχθηκαν «παγίδες θανάτου».

Ομως ο Τζεφ Μπέζος, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon, δεν νοιάζεται για το δράμα των πληβείων: στο αποκορύφωνα της τραγωδίας, ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter φωτογραφίες από την επιστροφή των αστροναυτών του προσωπικού του διαστημόπλοιου αναψυχής, του Blue Origin –και μόνο ώρες αργότερα, μετά τη δικαιολογημένη κατακραυγή, έκανε μια πένθιμη ανάρτηση για τους νεκρούς της Εντουαρντσβιλ...

Γιώργος Τσιάρας

Efsyn.gr