Οι πραγματικοί βασανιστές...

 
Ως βασανιστές πολιτών είχε παρουσιάσει τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ πριν από δυο μήνες ο υπουργός Εργασίας, προσφεύγοντας στο βολικό τέχνασμα να αποσείσει τις –και δικές του– πολιτικές ευθύνες και να προκαλέσει κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος των εργαζομένων στον... ενιαίο ασφαλιστικό φορέα. Οι οποίοι με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι και αυτοί θύματα πολιτικών βασανιστηρίων.

Βασανιστές τους είναι ένα πολιτικό σύστημα που επί δεκαετίες «μεταρρυθμίζει» το ασφαλιστικό σύστημα, οδηγώντας το στην πραγματικότητα σε ακόμη μεγαλύτερη απορρύθμισή του.

Η περίπτωση της ασφαλισμένης που φέρνει στο προσκήνιο σήμερα η «Εφ.Συν.» είναι μία ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες. Είναι η ακραία υπόθεση υπέργηρης, ανάπηρης γυναίκας που δεν θα είχε επιβιώσει μέχρι σήμερα αν η οικογένειά της δεν υποκαθιστούσε το παγερά αδιάφορο «κοινωνικό κράτος», το οποίο η γραφειοκρατική αποσύνθεση καθιστά αντικοινωνικό.

Από το 2015 προσπαθεί να αποδείξει την αναπηρία της. Και όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες φτάνουν στην αυτονόητη πιστοποίηση της αναπηρίας της, μεσολαβούν άλλα τρία χρόνια χωρίς να της αποδοθεί το επίδομα που δικαιούται, γιατί οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ανάμεσα σε Αθήνα και Γιάννενα αδυνατούν να επικοινωνήσουν.

Οχι γιατί δεν θέλουν ή δυστροπούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι. Αλλά γιατί ούτε το λογισμικό του ασφαλιστικού Λεβιάθαν ούτε οι άκαμπτοι γραφειοκρατικοί κανόνες του ούτε τα κενά σε προσωπικό το επιτρέπουν. Και τελικά γιατί δεν το επιτρέπουν οι πολιτικές ηγεσίες που έχουν εδώ και τριάντα χρόνια καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα πεδίο ιδεοληπτικών πειραματισμών.

Αυτοί οι «πειραματιστές» είναι οι πραγματικοί βασανιστές των εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Ιδιαίτερα όσων εξαρτώνται από την πιστοποίηση της αναπηρίας τους, από τα πενιχρά επιδόματα και από την απονομή της σύνταξής τους, την οποία περιμένουν χρόνια.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης είναι ο τελευταίος στη σειρά των «θαυματοποιών» του ασφαλιστικού συστήματος, που υπόσχεται λύσεις με πειράματα μερικής ή και πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ.

Είναι άγνωστο αν έχουν πραγματικά κάτι να εισφέρουν τα στελέχη από την αγορά που φιλοδοξεί να φέρει ως «σωτήρες» του ΕΦΚΑ ο υπουργός.

Αλλά οποιοσδήποτε αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά πρέπει να περνά από μια βασική εκπαίδευση: να μαθαίνει ότι αυτό που του παρέχεται είναι εξουσία ζωής και θανάτου πάνω σε ανθρώπινα όντα...

efsyn.gr