Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Με γραφεία στη Ρωσία οι τεχνολογικοί κολοσσοί από 1η Ιανουαρίου 2022


 Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (Roskomnadzor) ανακοίνωσε τον κατάλογο 13 ξένων εταιρειών τεχνολογίας που διαθέτουν 22 πηγές ενημέρωσης, οι ποίες πρέπει να ανοίξουν γραφεία αντιπροσώπευσης στη Ρωσία βάσει του νέου νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Στο μητρώο των εταιρειών περιλαμβάνονται οι εταιρείες Google...

(με τις πλατφόρμες Google Play, YouTube, YouTube Music, Google Chat, Gmail), Apple (με τα iCloud, App Store, Apple Music), Meta Platforms (με τα Facebook, Instagram, WhatsApp), Twitter, TikTok, Telegram, Zoom, Viber, Spotify, Likeme Pte.Ltd. (με το Likee), Discord, Pinterest, Twitch.

Ο νόμος

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουλίου ψηφίστηκε ο νόμος «Περί δραστηριοτήτων ξένων οντοτήτων στο δίκτυο πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών «Internet» στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σύμφωνα με τον οποίο οι ξένες εταιρείες Διαδικτύου με καθημερινό κοινό άνω των 500 χιλιάδων χρηστών θα πρέπει να ανοίξουν εξουσιοδοτημένα γραφεία αντιπροσώπευσής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Εκτός από την απαίτηση ίδρυσης υποκαταστήματος ή γραφείου αντιπροσωπείας του νομικού προσώπου στην Ρωσία από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο νόμος επιβάλλει μια σειρά υποχρεώσεων στα ξένα νομικά πρόσωπα.

Για παράδειγμα, πρέπει να τοποθετήσουν στον ιστότοπό τους μια ηλεκτρονική μορφή αντίστροφης επικοινωνίας με τους Ρώσους χρήστες, να καταχωρίσουν έναν προσωπικό λογαριασμό στον ιστότοπο της Roskomnadzor για την αλληλεπίδραση με τις αρχές και να εγκαταστήσουν έναν συνιστώμενο μετρητή επισκεψιμότητας στην πληροφοριακή πηγή του (ο κατάλογος των συνιστώμενων μετρητών επισκεψιμότητας καθορίζεται από τη Roskomnadzor).

Οι εν λόγω ξένες εταιρίες υποχρεούνται επίσης να περιορίζουν την πρόσβαση σε πληροφορίες που παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.