Υπόθεση Χαρδαλιά / Έκθετη η κυβέρνηση για την «άνωθεν εντολή» και τα «πακιστανικά τηλέφωνα»


 Ο Νίκος Χαρδαλιάς μπορεί να απειλεί με μηνύσεις, ωστόσο τα ερωτήματα για την σκοτεινή υπόθεση έχουν μείνει αναπάντητα

Σάλο έχει προκαλέσει η σκοτεινή υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος φέρεται να έδωσε εντολή να περάσουν από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μέλη της ομάδας μπάσκετ της Φενέρμπαχτσε ενώ είχαν πυρετό.

Ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει κάνει παρέμβαση για το θέμα, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν απαντήσεις. «Με πολιτικές αποφάσεις επέτρεπαν να περάσουν στη χώρα κρούσματα» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για εγκληματική στάση της κυβέρνησης σε σχέση με την προστασία της δημόσιας Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», επικαλείται μηνύματα μεταξύ αρμοδίων του αεροδρομίου και της Πολιτικής Προστασίας, στις 20/10/20, στα οποία το αρμόδιο στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας φέρεται να δίνει εντολή να περάσει η ομάδα, επικαλούμενος «εντολή Χαρδαλιά».

Ο αξιωματικός φέρεται να μιλάει για την αποστολή της Φενέρμπαχτσε αποκαλύπτοντας ότι τέσσερα άτομα έχουν πυρετό, με τον επικεφαλής να του απαντάει ότι η ομάδα μπορεί να περάσει, με «εντολή του Νίκου Χαρδαλιά».

Αξιωματικός: Τέσσερα άτομα συνοδείας από τη Φενέρ έχουν πυρετό!

Επικεφαλής: Να περάσει η ομάδα!

Αξιωματικός: Σίγουρα;

Επικεφαλής: Εντολή Χαρδαλιά, τελειώνετε, στο πακιστανικό το τηλέφωνο.

Σε δεύτερη συνομιλία εμφανίζεται άνδρας της πυροσβεστικής να προσπαθεί να αποτρέψει την είσοδο των ασθενών με τον επικεφαλής να επιμένει στην εντολή του κάνοντας εκ νέου αναφορά σε «πακιστανικά» τηλέφωνα.

Επικεφαλής: Να περάσει η VIP τις αφίξεις

Πυροσβέστης: Μην μπλέξουμε διοικητή, είναι και το ΕΚΑΒ εδώ.

Επικεφαλής: Σιγά μην μπλέξουμε. Οι άλλοι έκαψαν 100 άτομα και πήραν και βαθμό.

Πυροσβέστης: ΟΚ.

Επικεφαλής: Τελείωνε [...] μόνο σε αυτό το κινητό γιατί στα δικά μας έχουμε στείλει πολλά.

Πυροσβέστης: ΟΚ.

Επικεφαλής: Πακιστάν ρε [...].

Η απάντηση Χαρδαλιά και τα αναπάντητα ερωτήματα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς από την πλευρά του διαψεύδει το δημοσίευμα, δηλώνοντας ότι θα καταθέσει αγωγής και μηνυτήρια αναφορά στις εισαγγελικές αρχές.

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «ουδέποτε ενημερώθηκα προσωπικά ή ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ για περιστατικό άφιξης τεσσάρων ατόμων – συνοδών της ομάδας μπάσκετ Fenerbahce με πυρετό στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ωστόσο, από την απάντησή του προκύπτουν τέσσερα σοβαρά ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων. Συγκεκριμένα, όπως έγραφε νωρίτερα το avgi.gr, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουν πράγματι συμβεί όλα όσα καταγγέλλονται. Δήλωσε πως θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προς άμεση διερεύνηση των καταγγελομένων και να αποδοθούν ευθύνες άλλων εμπλεκομένων προσώπων. 

Είναι επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον πως από τη δήλωσή του λείπει περιέργως η Αστυνομία από τις υπηρεσίες που κατά τον Ν. Χαρδαλιά, δεν ενημερώθηκαν για κάποιο τέτοιο συμβάν.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια και κατά πόσο ο Νίκος Χαρδαλιάς τελικά θα παραιτηθεί, όπως ζήτησε από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.