Ο Λουκασένκο κάνει... πειρατεία και στη Σύνοδο Κορυφής...


 Μαρία Ψαρά

Πειρατεία και στη... Σύνοδο Κορυφής έκανε ο Λευκορώσος Πρωθυπουργός Νικολάι Λουκασένκο με την «απαγωγή» του ακτιβιστή δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς. Το θέμα του χθεσινού θρίλερ στον αέρα θα τεθεί στην ατζέντα των ηγετών στη συνάντηση που θα ξεκινήσει στις 8.30 ώρα Ελλάδας. Οι... 27 θα συζητήσουν τις συνέπειες που θα έχει αυτό το «πρωτοφανές περιστατικό» όπως το χαρακτηρίζει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται να προταθούν μέτρα κατά της Λευκορωσίας, τα οποία ενδέχεται να υπάρχουν και στο κείμενο των συμπερασμάτων και τα οποία θα συνυπογράψουν όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

Οι διπλωμάτες προειδοποιούν ότι αν κάποια χώρα θέσει εμπόδια τότε θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, δείχνοντας προς την Ουγγαρία, τη χώρα που είχε «μπλοκάρει» πριν από λίγες μέρες ένα κοινό ψήφισμα της ΕΕ για τα γεγονότα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, οι ηγέτες θα αναθέσουν διεθνή έρευνα από τον ΙCAO,την Ευρωπαϊκή Ένωση Πολιτικής Αεροπορίας, και θα προτείνουν αναστολή υπερπτήσεων από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ για την Belavia, αλλά και αναστολή κάθε τράνζιτ πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των χερσαίων στάσεων από Λευκορωσία προς ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις τομεακές κυρώσεις, που ως πλαίσιο υφίστανται ήδη, αναμένεται εντολή για το πώς θα ενισχυθεί η σχετική λίστα. Προτάσεις θα γίνουν από τα κράτη μέλη και θα κατατεθούν στο Συμβούλιο κατά αξιωματούχων και οντοτήτων.

Στο θέμα που ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί, αυτό της Ρωσίας, τα συμπεράσματα θα είναι λιτά και θα εκφράζουν την αλληλεγγύη των 27 έναντι των στοχοποιημένων από τη Μόσχα, στη βάση των 5 κατευθυντηρίων γραμμών για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας.

Επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ θα λάβει εντολή να εκπονήσει έκθεση για τις σχέσεις με τη Ρωσία. Παρόλο που κάποιοι συνδέουν τα χθεσινά περιστατικά με τη Μόσχα, δεν φαίνεται τέτοια διάθεση από την πλευρά των 27. Αν υπάρξει κάτι στο κείμενο των συμπερασμάτων, αυτό θα αφορά μια προσεκτική φράση για «όποιον έχει ευθύνη πέραν των Λευκορώσων».

Σε σχέση με τη σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων, διπλωμάτης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια ορισμένων κρατών για το γεγονός ότι η Ουγγαρία μπλοκάρει τα συμπεράσματα υποβαθμίζοντας την κοινή θέση της ΕΕ.

Οι 27 θα καλέσουν επίσης το Λονδίνο σε υλοποίηση συμφωνηθέντων, περιλαμβανομένων των θεμάτων της αλιείας, που θα τεθούν από τον Πρόεδρο Μακρόν.

Η Σύνοδος Κορυφής θα συνεχιστεί αύριο με τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ο διπλωμάτης δήλωσε ότι τα συμπεράσματα δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη και υπάρχουν ενστάσεις από τους Πολωνούς. Μια σειρά από χώρες επιθυμούν «λιτά συμπεράσματα, εν αναμονή νομοθετημάτων αργότερα», επισημαίνοντας την ανάγκη για ομαλή μετάβαση.

Σε σχέση με το Πιστοποιητικό COVID19, οι 27 θα χαιρετήσουν τη συμφωνία και θα παραπέμψουν στις εθνικές αρχές για τις επιμέρους εσωτερικές χρήσεις. Θα επιχειρηθεί ένας συντονισμός, ο οποίος ωστόσο φαίνεται δύσκολος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διεθνή διάσταση της πανδημίας και το πώς βοηθάμε τρίτες χώρες, η ΕΕ θα δεσμευθεί να παράσχει 100 εκατ. δόσεις ως το τέλος του χρόνου. Η δε Ελλάδα έχει ανακοινώσει στην Κομισιόν ότι θα διαθέσει 20.000 δόσεις σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία μετά το τέλος των εμβολιασμών στην Ελλάδα.