Η Κομισιόν "κόβει" την AstraZeneca...

 
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της Covid-19 για μετά τον Ιούνιο.

Πριν από... μερικές ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάθεσε προσφυγή κατά της AstraZeneca για αθέτηση συμφωνιών, έπειτα από τις τραγικές καθυστερήσεις και ελλείψεις στην παράδοση των εμβολίων.

Η Ένωση κατηγορεί την εταιρεία ότι απέτυχε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της μετά την αποτυχία της να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το συμβόλαιο που έχει υπογράψει και, επίσης, επειδή δεν έχει παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πλάνο για το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων.

Οι δύο ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν για την υπόθεση είναι δημόσιες, ενώ η προσφυγή εξετάζεται βάσει μιας έκτακτης διαδικασίας, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λίγα 24ωρα μετά την εκκίνηση νομικών διαδικασιών κατά της AstraZeneca, ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής απάντησε πως δεν θεωρεί ότι αυτή υποσχέθηκε περισσότερα από όσα μπορούσε να στείλει.

Ο Πασκάλ Σοριότ υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της εταιρείας τονίζοντας ότι σε γενικές γραμμές η ομάδα της πρέπει να είναι περήφανη για ό,τι έχει κάνει για τον κόσμο και τη διαφορά που έκανε με τις ζωές που έσωσε.

Ο ίδιος σημείωσε πως η AstraZeneca κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί ώστε να παράγει περισσότερες δόσεις, πως είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην αύξηση του εφοδιασμού της Ε.Ε. και πως θα έδινε σχεδόν 50 εκατομμύρια δόσεις στις ευρωπαϊκές χώρες μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως είχε συμφωνήσει.