New York Times: Ετσι διαλύθηκε η European Super League -Ο κομβικός ρόλος του Μπόρις Τζόνσον

0

 
Η European Super League διαλύθηκε μόλις 48 ώρες μετά την ανακοίνωση δημιουργίας της και προκάλεσε σάλο και ένταση παγκοσμίως.

Οι «New York Times», με τους δημοσιογράφους Ταρίκ Πάντζα και Ρόρι Σμιθ, παρουσίασε λεπτό προς λεπτό τις ταραχώδεις ημέρες του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και τον τρόπο με τον οποίο ο Σλοβένος κατάφερε να εξομαλύνει την κατάσταση, με την «αδρανοποίηση» της European Super League.

Σύμφωνα με την εφημερίδα των ΗΠΑ, όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη 15 Απριλίου, όταν ο Χαβιέρ Τεμπάς (πρόεδρος της La Liga) και ο Χουάν Λαπόρτα (πρόεδρος της Μπαρτσελόνα) συναντήθηκαν για μεσημεριανό γεύμα, για να γιορτάσουν τη νίκη του τελευταίου στις εκλογές για την προεδρία του καταλανικού συλλόγου. Αλλά αντί για μια εορταστική περίσταση, η εκδήλωση μετατράπηκε αμέσως σε μια δυσάρεστη συνάντηση, όταν ο Λαπόρτα ανέφερε στον Τεμπάς την πρόθεση των γνωστών πια 12 συλλόγων να δώσουν ζωή στη European Super League.

Το πρώτο τηλεφώνημα

Σε εκείνο το σημείο, ο Τεμπάς κάλεσε αμέσως τον Τσέφεριν, δίνοντας έτσι τον συναγερμό και πυροδοτώντας ένα «βραχυκύκλωμα» μεταξύ των διευθυντών, των ομοσπονδιών και των συλλόγων σε όλη την Ευρώπη. Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της UEFA τηλεφώνησε αμέσως στον πρόεδρο της ECA και της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος τον είχε διαβεβαιώσει μερικές ημέρες νωρίτερα πως δεν επρόκειτο παρά για φήμες.

Αλλά ο Ανιέλι, σύμφωνα με το άρθρο των «New York Times», δεν ανταποκρίθηκε στο τηλεφώνημα και ο Τσέφεριν, ο οποίος είναι ο νονός της κόρης τού Ανιέλι, έγραψε ένα μήνυμα στον πρόεδρο της Γιουβέντους, εξηγώντας τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος. Εν τέλει, ο Ανιέλι απάντησε και πάλι ότι δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της UEFA πρότεινε να προχωρήσουν σε μια κοινή δήλωση, αλλά ο Ιταλός αξιωματούχος ζήτησε χρόνο, τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά. Μετά από αυτό, σύμφωνα με τους «New York Times», η απόλυτη σιωπή, με τον Ανιέλι να μη βρίσκεται πουθενά.

Μεταξύ Πέμπτης, Παρασκευής και Σαββάτου το τηλέφωνο του Τσέφεριν ήταν πάντα ενεργό και το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της UEFA είχε στη διάθεσή του τα ονόματα των 12 συλλόγων.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά ο Τσέφεριν αισθάνθηκε ότι δεν είχαν όλοι οι σύλλογοι ίσους ρόλους και βάρη. Οι διευθυντές της Σίτι και της Τσέλσι, αλλά και της Ατλέτικο Μαδρίτης, για παράδειγμα, δεν είχαν ενημερωθεί παρά μόνο την Παρασκευή ότι το ζήτημα διευθετήθηκε κι εξήγησαν στον πρόεδρο της UEFA ότι είχαν μόνο μία ημέρα για να αποφασίσουν. Η Μπάγερν Μονάχου και η Παρί Σεν Ζερμέν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Ήταν ξεκάθαρο πως ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, ήταν ο κινητήρας των πάντων, αλλά, όπως εξηγούν οι NYT, «η μάχη είχε διεξαχθεί στο επίπεδο των αγγλικών συλλόγων, χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατο να δώσει ζωή στο εγχείρημα».

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο ρόλος του

Μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος τη νύχτα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, ο Τσέφεριν τηλεφώνησε αμέσως στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, αλλά πάνω απ' όλα πραγματοποίησε μια μακρά συνομιλία με τον Όλιβερ Ντάουντεν, υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της αγγλικής κυβέρνησης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο «Μπόρις Τζόνσον θα έκανε οτιδήποτε για να μπλοκάρει την πρωτοβουλία». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε λίγο μετά στην τηλεόραση, δηλώνοντας την αντίθεσή του στην πρωτοβουλία.

Από την άλλη πλευρά, σήμερα προέκυψε ότι η ίδια η κυβέρνηση Τζόνσον πίεσε τη Μάντσεστερ Σίτι να εγκαταλείψει το εγχείρημα και δεν ήταν τυχαίο ότι η «επίθεση» του Τζόνσον είχε το αποτέλεσμά της την Τρίτη, ειδικά στους «μπλε» του Αμπράμοβιτς και στους «πολίτες» της Μάντσεστερ Σίτι.

Συγκεκριμένα, οι «πολίτες» αποφάσισαν να αποσυρθούν και ακολούθησαν όλοι οι άλλοι, πυροδοτώντας έτσι το «φυτίλι» που οδήγησε στην κατάρρευση του πρότζεκτ της European Super League, λίγο περισσότερο από 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της γέννησής του.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστή ιστορία, μεταξύ των συλλόγων που αποχώρησαν -μερικοί ζήτησαν συγγνώμη- και στελεχών που δήλωσαν ότι δεν συμμετείχαν στις συζητήσεις. Η UEFA θα καλωσορίσει τους «αντιφρονούντες» πίσω, αλλά θα υπάρξουν συνέπειες και θα μπορούσαν να υπάρξουν κυρώσεις.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/spor/new-york-times-dialythike-super-league-tzonson

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)