Τρύπιο το δόγμα «νόμος και τάξη»...


 Το περιβόητο κυβερνητικό αφήγημα περί «νόμου και τάξης» πλήττουν σοβαρά τα γεγονότα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ την περασμένη Παρασκευή στον Αλιμο, μέρα μεσημέρι. 

Και μαζί πλήττουν και την εικόνα της ίδιας της κυβέρνησης και της Ν.Δ. που προεκλογικά έκανε αντιπολίτευση πάνω στο... φαινόμενο της εγκληματικότητας, διακηρύττοντας ότι είναι αυτή που θα πατάξει την «ανομία», ενώ τώρα, όπως αποδεικνύεται, το δόγμα του «νόμου και της τάξης» εξαντλείται πάνω στην εκκένωση καταλήψεων, στην καταστολή κατά διαδηλωτών, σε ανυποψίαστους πολίτες (βλ. περίπτωση Ινδαρέ) ή σε άλλα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας (βλ. Νέα Σμύρνη).

Αντιλαμβανόμενος ότι η εικόνα της κυβέρνησης πλήττεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να αντιδράσει και να συναντηθεί στο μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να ζητήσει τη «γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης». 

Βέβαια, το έκανε μία μέρα μετά τη δολοφονία και αφού πλέον το σοκ που είχε προκληθεί στην κοινή γνώμη είχε ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και είχε φτάσει ήδη μέχρι τις Βρυξέλλες και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τη μέρα του εγκλήματος είχε δηλώσει σε ανάρτησή της ότι «η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μια απεχθής, δειλή πράξη», τονίζοντας ότι «η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του Τύπου ίσως είναι η πιο ιερή από όλες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξερχόμενος από το Μαξίμου ο Μ. Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για «έγκλημα ειδεχθές» και για «ρητή εντολή» του πρωθυπουργού να «επισπευστούν οι έρευνες», ενώ δήλωσε πως «πολύ γρήγορα όπως κάνει πάντα η Ελληνική Αστυνομία θα βρει τους ενόχους» (ο φυγόποινος χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς βέβαια αγνοείται ακόμα).

«Οταν ένας δημοσιογράφος δολοφονείται, τότε η δημοκρατία τραυματίζεται», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και έστρεψε τα βέλη του στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «αυτοί που είχαν κάνει σημαία τους την τάξη και την ασφάλεια έχουν αφήσει τη χώρα να μετατραπεί σε αποικία οργανωμένου εγκλήματος και ανεξέλεγκτης δράσης μαφιόζικων συμμοριών».

Δήλωσε ακόμα πως «αστυνομική αυθαιρεσία και βία στους πολίτες, προνόμια φύλαξης σε ημέτερους παράγοντες της σόου μπιζ και μαφιόζικες συμμορίες που δολοφονούν ανεξέλεγκτα ακόμη και δημοσιογράφους συγκροτούν μια εφιαλτική εικόνα» και έκανε λόγο για «βαρύτατες ευθύνες» των κ. Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη. Επιχειρώντας να αποκρούσει την κριτική, ο κ. Χρυσοχοΐδης επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι «σκυλεύει πολιτική σε φρέσκο αίμα δημοσιογράφου».

Σχολιάζοντας τη δολοφονία, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παύλος Χρηστίδης μίλησε για «χτύπημα στη δημοκρατία», ζητώντας η υπόθεση «να διαλευκανθεί το συντομότερο δυνατό». Την άμεση διερεύνηση και αποκάλυψη των δραστών και των κινήτρων ζήτησε και το ΚΚΕ. «Μια δολοφονία δημοσιογράφου, στο φως της μέρας αλλά με όλα τα σημάδια της νύχτας, έρχεται σαν άλλο ένα ανησυχητικό καμπανάκι της Κολομβιοποίησης της χώρας υπό τον κ. Χρυσοχοΐδη», σχολίασε το ΜέΡΑ25...

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr