Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Οι ιοί που ενδέχεται να προκαλέσουν νέα πανδημία...


 Ο ιός SARS-CoV-2 αποτελεί το πιο πρόσφατο παθογόνο που μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους, όμως, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ιοί σε ζώα, θα μπορούσαν να είναι η επόμενη απειλή...

Εξειδικευμένοι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο που ταξινομεί τους ιούς σύμφωνα με την ικανότητά τους να μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους και να προκαλούν επιδημίες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το livescience και αναμεταδίδει η ΕΡΤ. Το εργαλείο ονομάζεται SpillOver και δημιουργεί μια «λίστα παρακολούθησης» πρόσφατα ανακαλυφθέντων ιών ζώων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το εργαλείο ανοιχτής πρόσβασης θα χρησιμοποιηθεί και από άλλους επιστήμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και αξιωματούχους δημόσιας υγείας, ώστε να δώσουν προτεραιότητα σε αυτούς τους ιούς μέσω περαιτέρω μελέτης και ανάπτυξης εμβολίων ή θεραπειών προτού εξελιχθούν σε επιδημία.

Πιθανές μελλοντικές απειλές

Περίπου 250 ιοί είναι γνωστοί ως «ζωονοσογόνοι», που σημαίνει ότι έχουν ήδη μεταδοθεί από ζώα σε ανθρώπους, και εκτιμάται ότι 500.000 και περισσότεροι ιοί αποτελούν πιθανό κίνδυνο. Όμως επειδή δεν έχουν όλοι οι ιοί την ικανότητα να μεταπηδήσουν από τα ζώα στους ανθρώπους, οι ερευνητές δημιούργησαν μια μέθοδο αξιολόγησης και σύγκρισης των κινδύνων τους.

Πώς λειτουργεί το SpillOver

Το εργαλείο εξετάζει 32 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον ιό και τον ξενιστή του, όπως πόσα είδη ζώων μολύνει ο ιός και πόσο συχνά αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι με άγρια ζώα στις περιοχές όπου έχει εντοπιστεί ο ιός. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το εργαλείο για να ταξινομήσουν 887 ιούς με βάση τον κίνδυνο διαρροής τους.

Οι περισσότεροι από τους ιούς που περιλαμβάνονται στην κατάταξη ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, αλλά μερικοί είναι ήδη γνωστοί ως ζωονοσογόνοι.

Οι ιοί 

Οι 12 κορυφαίοι ιοί στη λίστα ήταν γνωστοί ζωονοσογόνοι, με τον ιό Lassa να κατατάσσεται πρώτος, ο SARS-CoV-2 δεύτερος και ο Έμπολα τρίτος. Ο κύριος ξενιστής του Lassa είναι ο αρουραίος και του Έμπολα, μάλλον οι νυχτερίδες. Ωστόσο, οι κύριοι ζωικοί ξενιστές του SARS-CoV-2 είναι άγνωστοι, αλλά ο ιός έχει βρεθεί ότι μολύνει βιζόν, λιοντάρια και τίγρεις.  

Πρώτος στη λίστα με τους ιούς που δεν είναι ακόμη ζωονοσογόνοι, ήταν ο Coronavirus 229E, ο οποίος ανήκει στην ίδια ιογενή οικογένεια με τον SARS-CoV-2 και μολύνει νυχτερίδες στην Αφρική, σύμφωνα με πληροφορίες του SpillOver. Ένας άλλος επικίνδυνος κορωνοϊός, ο PREDICT CoV-35, επίσης μολύνει νυχτερίδες στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι το SpillOver είναι μια πλατφόρμα crowdsourcing που επιτρέπει σε άλλους ερευνητές να συνεισφέρουν δεδομένα σχετικά με ιούς που ήδη περιλαμβάνονται στη λίστα ή να προσθέσουν άλλους, ενώ οι κατατάξεις μπορεί να αλλάξουν καθώς προστίθενται νέα δεδομένα.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.