Από την πολιτική στην κοινωνική απάτη...


Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά όχι όλους για πάντα. Το ρητό βρίσκει πλήρη εφαρμογή στη σχέση της Ν.Δ. και της κυβέρνησης με τον επιχειρηματικό κόσμο και ιδιαίτερα με το μεγάλο πλήθος του, τους μικρομεσαίους που... έχουν ιδιαίτερο πολιτικό και εκλογικό βάρος.

Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα εναπόθεσε πολλές προσδοκίες σε αυτή την κυβέρνηση, που πριν από περίπου δύο χρόνια έταξε λαγούς με πετραχήλια στον περιούσιο λαό της μεσαίας τάξης: από τη μείωση της φορολογίας μέχρι την απελευθέρωση του τραπεζικού δανεισμού και από τη μείωση του εργασιακού κόστους μέχρι την ελάφρυνση των παλιών χρεών.

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να καταλογίσει σε αυτή την κυβέρνηση –και σε οποιαδήποτε κυβέρνηση– ότι δεν προέβλεψε την πανδημία. Όμως, η πανδημία και οι καθολικές παρενέργειές της στην κοινωνία και την οικονομία έδωσαν μιαν ευκαιρία να δοκιμαστούν η ειλικρίνεια των προεκλογικών υποσχέσεων και η σταθερότητα των κοινωνικών συμμαχιών στις οποίες ομνύει κάθε πολιτική δύναμη.

Σε αυτή την περίπτωση, στη στάση απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν το 90% των εργαζόμενων, η συμπεριφορά της κυβέρνησης διεκδικεί δίπλα στη ρετσινιά της πολιτικής εξαπάτησης και αυτήν της κοινωνικής απάτης.

Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη, με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του λιανεμπορίου και πολύ περισσότερο αυτό που ακολούθησε χθες, με την προσπάθεια να κατευναστεί η οργή των μικρεμπόρων για τις κυβερνητικές παλινωδίες με τα χαρτζιλίκια που τους έταξε ο υπουργός Οικονομικών, είναι μόνο ένα στιγμιότυπο της μεγάλης εικόνας. Αυτή η εικόνα περιλαμβάνει τρία στοιχεία:

Πρώτον, ότι η κυβέρνηση, και κυρίως το οικονομικό επιτελείο της, έχει χάσει και τους τελευταίους ελάχιστους δεσμούς της με τη ζοφερή πραγματικότητα, τόσο στο επιδημιολογικό όσο και στο οικονομικό πεδίο.

Δεύτερον, ότι η αλλοπρόσαλλη και προκλητική πολιτική της την οδηγεί σε ρήξη όχι μόνο με τα κοινωνικά στρώματα που τη στήριξαν, αλλά και με πολιτικούς θυλάκους και στελέχη της.

Τρίτον, ότι τα δύο προηγούμενα στοιχεία ουδόλως ενδιαφέρουν τον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης, επειδή θέλει πράγματι να επιτύχει και να επισπεύσει αυτό που διακηρύσσει το σχέδιο Πισσαρίδη, τη δραστική μείωση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων...

efsyn.gr