Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Tο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία...

 
Για ένα επαναστατικό πρόγραμμα στον χώρο της Υγείας μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ. Όπως είπε ο αρχηγός της    αξιωματικής αντιπολίτευσης... «η Πανδημία λειτούργησε σαν μεγεθυντικός φακός και φώτισε τις διαχρονικές ανεπάρκειες του Συστήματος Υγείας, ενώ ανέδειξε ξεχασμένες αλλά πολύ βασικές υγειονομικές ανάγκες. 

Ο μεγεθυντικός αυτός φακός, ανάγκασε ακόμα και αυτούς που μέχρι χθες απαξίωναν το ΕΣΥ, να ανακαλύψουν τη σημασία του» και επεσήμανε: 

«Χωρίς ισχυρό και αποτελεσματικό σύστημα Δημόσιας Υγείας, καμία κοινωνία δε μπορεί να είναι δίκαιη και ασφαλής. Χωρίς ισότητα στη φροντίδα, χωρίς αλληλεγγύη στους ευάλωτους, χωρίς δικαιοσύνη στην ιεράρχηση των αναγκών, καμία κοινωνία δε μπορεί να προσφέρει το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας στα μέλη της. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια κυριάρχησε η αντίληψη του λιγότερου Κράτους παντού, ακόμη και στην υγεία. Η Πανδημία, όμως με οδυνηρό τρόπο μας έκανε να αναλογιστούμε ξανά ότι υπάρχουν όρια στη κυριαρχία της αγοράς. 

Η ανθρώπινη ζωή, για παράδειγμα, δε μπορεί να υπόκειται στους κανόνες της, διότι η αξία της δεν αποτιμάται. Δεν είναι στατιστικό μέγεθος σε ισολογισμούς κερδών και απωλειών. Η αξία της ζωής, δε μπορεί παρά να είναι πάνω από τα κέρδη», ενώ υπογράμμισε με νόημα ότι «το ΝΕΟ ΕΣΥ είναι μια κοινωνική και εθνική επιταγή».

 Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το ΝΕΟ ΕΣΥ:

 -ανταποκρίνεται στις ανάγκες ΟΛΩΝ των πολιτών – ΙΣΟΤΙΜΑ. 

 -ενισχύει τα νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές 

 -δίνει έμφαση στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ των υπηρεσιών υγείας New Card 2 2 

 -οδηγεί σε καθοριστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας -αντιστρέφει το braindrain των νέων γιατρών -επιστημόνων που εγκαταλείπουν τη χώρα και διαπρέπουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού. New Card 2 3

 -δίνει οριστικό ΤΕΛΟΣ στη σπατάλη, στη διαφθορά και τις «άτυπες πληρωμές» New Card 2 4-ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΕΙ τους πόρους υπέρ της υγείας και κατά των μεσαζόντων της και θα

 -διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του ασθενούς και του υγειονομικού προσωπικού. 

 Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το νέο σχέδιο βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες και αυτοί είναι: Πρώτος άξονας : Ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό. Αυτή η μεταξύ μας συμφωνία θεωρεί τους εργαζόμενους θεμέλιο λίθο του ΝΕΟΥ ΕΣΥ.  Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει μεταρρύθμιση. 

 Προϋπόθεση για την ενίσχυση του συστήματος αποτελεί η γενναία αύξηση των απολαβών των εργαζόμενων στο χώρο της δημόσιας υγείας. Αλλά και η πολύ αυστηρή τήρηση των νόμων απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς. 

 Ο δεύτερος άξονας: Η γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. που είναι στο 7% του ΑΕΠ. Πριν όμως από αυτά, κατά το πρώτο έτος του ΝΕΟΥ ΕΣΥ, προβλέπεται μία ένεση ζωής ύψους περίπου 2 δις € από τον Εθνικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δις από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος οικονομικός «χώρος» για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση. 

Τρίτος άξονας του Σχεδίου: Η αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του Συστήματος. Η αύξηση των δαπανών δεν είναι από μόνη της ικανή συνθήκη. Αν δε θέλουμε να σπαταλήσουμε αλλά να επενδύσουμε πόρους, πρέπει να σχεδιάσουμε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησής τους. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η εσωτερική ανακατανομή των πόρων με βάση τις διεθνείς οικονομικές μελέτες και πρακτικές. Πόροι που θα αξιοποιούνται για περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. 

 Τα πέντε κομβικά σημεία του Σχεδίου

 Σημείο πρώτο: Οι ανθρώπινοι Πόροι Το ανέφερα και πριν. Επίκεντρο στο ΝΕΟ ΕΣΥ είναι ο άνθρωπος. Ο ασθενής από τη μία. Αλλά και ο εργαζόμενος στο Σύστημα Υγείας από την άλλη. Γιατί για να έχει παρόν και μέλλον το ΕΣΥ, πρέπει να δώσουμε προοπτική στους ανθρώπους του, αλλά και σε αυτούς που θέλουμε να το στελεχώσουν. 

Το Σχέδιό μας, λοιπόν, προβλέπει: 

 -Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας!) χωρίς να αντικατασταθούν. 

 -Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

 - Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.

 -Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ 

 -Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές -Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000€.

 -Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό. -Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο Καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών. 

 Το δεύτερο σημείο αυτής της επανάστασης-με-σχέδιο στον χώρο της Υγείας, έχει να κάνει με την γενναία ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ως προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, επισημαίνω: 

 -Τον τριπλασιασμό δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.

 -Την εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες. 

 -Τη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας. 

 -Το Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ' οίκον Φροντίδας. 

 Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, που αφορούν κυρίως τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και η Σχολική Υγειονομική Φροντίδα, με τη συγκρότηση των Σχολικών Ομάδων Φροντίδας Υγείας (Σ.Ο.Φ.Υ.) με ειδικευμένους παιδοψυχολόγους και νοσηλευτές στα σχολεία της χώρας, συμπληρώνουν την Πρώτη Βαθμίδα.

 Στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνονται:

 -Η Ανάπτυξη κρεβατιών ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) και ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. -

Η λειτουργική επάρκεια των Νοσοκομείων της περιφέρειας ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα κεντρικά Νοσοκομεία. 

 -Η ανάπτυξη νέων ειδικών νοσοκομειακών δομών (Ογκολογικά, Καρδιοχειρουργικά, Παιδιατρικά) με κριτήριο τη νοσηρότητα και την απουσία ανάλογων μονάδων σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες. -Η επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ, με πανελλαδικό δίκτυο διακομιδής ασθενών με χερσαία, εναέρια αλλά και πλωτά πλέον μέσα. 

 Τρίτο κομβικό σημείο της μεταρρύθμισης, η Φαρμακευτική Πολιτική: 

 -Με εγγυημένη πρόσβαση ΟΛΩΝ των ασθενών στις σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες. -Με στήριξη της εγχώριας έρευνας.

 -Με καθοριστική μείωση της συμμετοχής στο φάρμακο για τους χρόνια πάσχοντες. 

 Τέταρτο κομβικό σημείο, ο ΕΟΠΥΥ: 

 -Με διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το ΣΥΝΟΛΟ του πληθυσμού.

 -Με πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες, γιατί όπως δεν κάνει διακρίσεις η ασθένεια, έτσι δεν κάνει διακρίσεις και η Πολιτεία απέναντι στον ασθενή. -Με κάλυψη νέων υπηρεσιών, όπως η οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά και ενήλικες. 

 Και έρχομαι στο πέμπτο κομβικό σημείο του ΝΕΟΥ ΕΣΥ, που είναι οι Εθνικές Οριζόντιες Στρατηγικές για ένα νέο Χάρτη Υπηρεσιών Υγείας: Και πρώτα απ’ όλα, αξιοποιώντας τα διδάγματα της πανδημίας, Η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προαγωγή της Υγείας. Με συγκρότηση σύγχρονου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης. Με αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και ανάπτυξη των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας. Με ενίσχυση της Ιατρικής της Εργασίας, της επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγείας. Με φροντίδα υγείας για τους ευάλωτους πληθυσμούς Δεύτερον, ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών του συστήματος υγείας. Είναι το σχέδιο Φιλόδημος για την Υγεία, που –μεταξύ άλλων- προβλέπει: -

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής υποδομής και του εξοπλισμού των νοσοκομείων 

 -Υλικοτεχνική αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας της περιφέρειας

 -Δημιουργία νέων Νοσοκομείων εκεί όπου διαπιστωμένα υπάρχει ελλιπής υγειονομική κάλυψη, όπως στην Ανατολική Αττική και τη Δυτική Θεσσαλονίκη. 

 -Επαναλειτουργία όλων των Νοσοκομείων που έκλεισαν από τη κυβέρνηση Σαμαρά ( πχ το πρώην Λοιμοδών στην Αγία Βαρβάρα και στη Θεσσαλονίκη, το Παναγία στη Καλαμαριά) 

 -Υπαγωγή του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ στο Υπουργείο Υγείας. 

 Τρίτον. Στρατηγικό Σχέδιο ψηφιοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:  -Καθολική εφαρμογή του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου

 -Ψηφιακή διασύνδεση όλων των δημόσιων δομών υγείας. 

 Τέταρτον, εξειδικευμένες Στρατηγικές που θα υλοποιηθούν με ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας, σε τομείς που μέχρι σήμερα η παρουσία του ήταν ανεμική. 

Στρατηγικές: 

 -Για τον καρκίνο 

 -Για τη φυσική ιατρική και αποκατάσταση 

 -Για τη γηριατρική -Για την αναπαραγωγική υγεία 

 -Για την ανάπτυξη κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας 

 -Για την ολιστική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (παλιών και νέων).

 Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πώς προέκυψε το σχέδιο σημειώνοντας ότι δεν προέκυψε στο κομματικά γραφεία αλλά στους χώρους ευθύνης. «Εκεί όπου δρουν οι άνθρωποι του χώρου της Υγείας, εκεί όπου κρίνεται η ανθρώπινη ζωή, εκεί που γίνονται τα θαύματα. Ένα Πρόγραμμα που συνδιαμορφώθηκε με τους φορείς και τους επιστήμονες που έχουν τη γνώση και τη γνώμη για το πώς πρέπει να είναι η Δημόσια Φροντίδα Υγείας στον 21ο αιώνα. Ένα πρόγραμμα που είναι ανοικτό στη κριτική, στις παρατηρήσεις και στη συμβολή όλων. Στόχος μας, μια φιλόδοξη όσο και αναγκαία μεταρρύθμιση για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η βασική μας δέσμευση σήμερα είναι ότι θα ακούσουμε και θα συνδιαμορφώσουμε με τους ανθρώπους της υγείας, το ΝΕΟ ΕΣΥ, που μετά τη περιπέτεια της πανδημίας, είναι φανερό πως αποτελεί κοινωνική και εθνική επιταγή. Ένα τέτοιο διάλογο ξεκινάμε σήμερα και έχουμε μαζί μας διακεκριμένους επιστήμονες, εργαζόμενους και εκπροσώπους ασθενών από το χώρο της υγείας. Για να κουβεντιάσουμε μαζί, πάνω σε ένα Πρόγραμμα που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Γιατί κάθε άνθρωπος μετράει. Κανένας δε μένει πίσω – καμία ζωή δεν περισσεύει» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: 

 «Είναι ευθύνη του σύγχρονου Κράτους η ανθρώπινη ζωή. Είναι αποστολή του σύγχρονου κράτους ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας -που να προσφέρει ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες -να σέβεται τον άνθρωπο -να παρέχει ισότητα πρόσβασης σε όλους τους πολίτες. Η Υγεία είναι το πεδίο της πράξης, της καθημερινής μάχης. Είναι όμως και το πεδίο όπου αποκτούν εφαρμογή και νόημα τα οράματα, οι ιδέες και οι αξίες της προοδευτικής παράταξης. Γιατί δεν υπάρχει Δικαιοσύνη σήμερα, αν δεν υπάρχει Δικαιοσύνη στην Υγεία. Γιατί δεν υπάρχει Δημοκρατία σήμερα, αν δεν υπάρχει Δημοκρατία στην Υγεία. Το ΝΕΟ ΕΣΥ, λοιπόν, είναι η μεγάλη πρόκληση για τους προοδευτικούς ανθρώπους αυτής της χώρας. Είναι η μεγάλη πρόκληση για τη προοδευτική διακυβέρνηση. Είναι οι αξίες μας στην πράξη»...

ieidiseis.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.