Τρία σκάνδαλα σε συσκευασία ενός...


 Σήμερα αναμένεται να υπερψηφιστεί στη Βουλή ακόμη ένα νομοσχέδιο για το Ελληνικό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του «εθνικού προμηθευτή», της Lamda Development. Η σύμβαση διανομής των ακινήτων του «μεγαλύτερου παραθαλάσσιου οικοπέδου της Ευρώπης», που προς το... παρόν περνoύν στο ΤΑΙΠΕΔ για να μεταβιβαστούν στη συνέχεια στην εταιρεία του Σ. Λάτση, παρά τις οριακές βελτιώσεις που επέφερε η πίεση της αντιπολίτευσης, είναι ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα του σκανδάλου εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού μπορούσε να αποτελέσει έναν δημόσιο χώρο τεράστιας περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας για το Λεκανοπέδιο και τεράστιας ακτινοβολίας σε όλο τον κόσμο. Επελέγη να γίνει μια περίκλειστη Ι.Χ. πόλη μέσα στην πόλη, προορισμένη για τουρίστες και παραθεριστές με παχυλά πορτοφόλια και άβατη για την τεράστια πλειονότητα των κατοίκων της Αττικής.

Ακόμη και αυτοί που ζυγίζουν το δημόσιο συμφέρον σε υπεραξίες και θέσεις εργασίας τις οποίες υποτίθεται ότι θα φέρει η πολυδιαφημισμένη επένδυση πρέπει να αναρωτηθούν αν πράγματι θα υλοποιηθεί τελικά και αν τα μόλις 900 εκατ. ευρώ που θα πάρει -αν και όποτε τα πάρει- το Δημόσιο αρκούν για να αντισταθμίσουν το διαρκές σκάνδαλο της εκποίησης των δημόσιων αγαθών.

Διόλου τυχαία η κυβέρνηση έκανε σημαία της αυτή τη σκανδαλώδη «επένδυση», που αποδείχτηκε ωστόσο ότι δεν ήταν ο περίπατος που περιέγραφε προεκλογικά. Είναι το δέκατο νομοθέτημα της θητείας της με το οποίο επιχειρεί να εξυπηρετήσει τον «εθνικό επενδυτή» στην οικοπεδοποίηση και την προπώληση «φιλέτων» από τα 6.500 στρέμματα της έκτασης.

Κατά σύμπτωση σήμερα η κυβέρνηση, δια των εντεταλμένων της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καλείται να αποφασίσει για την τελική έκβαση δύο ακόμη εν εξελίξει σκανδάλων: τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής σε ξένο επενδυτικό κεφάλαιο.

Μια συναίνεση του ΤΧΣ στις δύο επιλογές μπορεί να επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο -δηλαδή τους φορολογούμενους- με ζημιά τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ. Η οποία θα προστεθεί στα τεράστια ποσά που υποχρεώθηκαν να πληρώσουν οι πολίτες για τη διάσωση των τραπεζών την τελευταία δεκαετία.

Τρία σκάνδαλα σε μία μέρα είναι η χειρότερη προσβολή στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ή, απλώς, η πολλοστή προδοσία της...

efsyn.gr