Κυβέρνηση Μπάιντεν βγαλμένη από τη ναφθαλίνη...


Με στελέχη που έχουν μακρά θητεία από την εποχή Ομπάμα και Κλίντον, το νέο υπουργικό συμβούλιο δέχεται αιχμηρή κριτική για τον επιπρόσθετο λόγο ότι προέρχεται κατά βάση από την κεντρώα και δεξιά πτέρυγα των Δημοκρατικών.

«Πώς γίνεται ο Μπάιντεν να είναι... “κεντρώος” σε αυτόν τον νέο πολιτικό κόσμο; Δεν υπάρχει μέση οδός ανάμεσα στα ψέματα και στα γεγονότα, ανάμεσα στον πολιτισμένο λόγο και στη βία, ανάμεσα στη δημοκρατία και στον φασισμό. (...) Ενισχύω τη δημοκρατία σημαίνει απομακρύνω το μεγάλο κεφάλαιο από την πολιτική, ενισχύω το δικαίωμα στην ψήφο και καταπολεμώ την περιστολή του σε όλες της τις μορφές.

 »Σημαίνει βάζω τις ανάγκες του μέσου πολίτη πάνω από τους πλουτοκράτες και τους ολιγάρχες. Σημαίνει αγκαλιάζω τον αγώνα για φυλετική ισότητα και τον αγώνα των εργατών που τα εισοδήματά τους μειώνονται εδώ και δεκαετίες. Η συγκυρία απαιτεί δημόσιες επενδύσεις σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από το αναγκαίο πακέτο λόγω Covid για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Σε πρόσφατο άρθρο του στην Guardian, ο διάσημος Αμερικανός καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Κλίντον, Ρόμπερτ Ράιχ, τόνιζε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν θα πρέπει να κυβερνήσει από το Κέντρο. Κάτι που μοιάζει περισσότερο με ευχή παρά με ρεαλιστική προσδοκία, αφού και ο ίδιος ο Ράιχ προς το τέλος του άρθρου του παραδεχόταν πως «είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης». Και είναι μάλλον δύσκολο να βρεθεί αυτή η βούληση στο (δεξιο)κεντρώο κυβερνητικό σχήμα του πιο (δεξιο)κεντρώου από όλους τους κεντρώους που είχε να επιλέξει το Δημοκρατικό Κόμμα για να κατεβάσει στις προεδρικές εκλογές.


Το επιτελείο του Μπάιντεν έχει δεχτεί πολλούς επαίνους, από τα αμερικανικά κυρίως ΜΜΕ, επειδή αντανακλά το «diversity», την «ποικιλότητα» και τη «διαφορετικότητα» της αμερικανικής κοινωνίας, σε αντιδιαστολή με αυτό της περιόδου Τραμπ όπου πλειοψηφούσαν οι λευκοί άντρες. Πολλές γυναίκες, Αφροαμερικανοί, Αμερικανοασιάτες, Λατίνοι, ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος, ο αντίπαλος του Μπάιντεν στην κούρσα για το χρίσμα Πιτ Μπούτιτζιτζ, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Μεταφορών, μία διεμφυλική, η Ρέιτσελ Λέβιν, η οποία προορίζεται για υφυπουργός Υγείας. Πολιτικά όμως, πού έγκειται όλη αυτή η ομάδα; Σίγουρα όχι αριστερά, ούτε καν με την αμερικανική, περισσότερο σοσιαλδημοκρατική έννοια της λέξης.

To ίδιο πολιτικό κατεστημένο

Πέρα από το «diversity», το επιτελείο του Μπάιντεν στο μεγαλύτερο κομμάτι του μυρίζει πολλή ναφθαλίνη. Σε κυβερνητικά πόστα βρέθηκαν πολλά άτομα που είχαν ήδη συνεργαστεί με τον νέο πρόεδρο και είχαν ήδη υπηρετήσει στις κυβερνήσεις Κλίντον και Ομπάμα. Στο ίδιο δηλαδή πολιτικό κατεστημένο που έφερε στην εξουσία το φαινόμενο Ντόναλντ Τραμπ. Η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας επί Μπαράκ Ομπάμα, αναλαμβάνει επικεφαλής του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου.

Ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρον Κλάιν, έχει διατελέσει προσωπάρχης του Αλ Γκορ και του ίδιου του Μπάιντεν. Ο νέος ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, υφυπουργός Εξωτερικών επί Ομπάμα, είναι κατά ομολογία και αμερικανικών ΜΜΕ από τα μεγαλύτερα «γεράκια» της νέας κυβέρνησης, ο οποίος δεν έχει αφήσει πόλεμο για πόλεμο που να μην τον έχει στηρίξει. Kαι φυσικά, ο Τζον Κέρι, στο εξής ειδικός απεσταλμένος του νέου προέδρου για το κλίμα, δεν είναι άλλος από τον υπουργό Εξωτερικών επί κυβέρνησης Ομπάμα.

Ο κουβανικής καταγωγής Αλεχάνδρο Μαγιόρκας που αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας σίγουρα δεν είναι ο άνθρωπος της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών που ζητούσε διαφάνεια, ακεραιότητα και την απομάκρυνση των λόμπι από τη νέα κυβέρνηση. Ο Μαγιόρκας, ως υψηλόβαθμο στέλεχος του ίδιου υπουργείου και μετέπειτα υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επί Ομπάμα, είχε κατηγορηθεί για επίδειξη ειδικής εύνοιας σε άτομα με υψηλές πολιτικές διασυνδέσεις στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος για παροχή πράσινης κάρτας σε αλλοδαπούς επενδυτές.

Oύτε η Αβριλ Χέινς, η νέα διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών, μυρίζει καθόλου «προοδευτισμό». Τα προηγούμενα χρόνια παρείχε αδρά αμειβόμενες υπηρεσίες σε εταιρείες που σχετίζονται με τον τομέα της ασφάλειας, όπως η γνωστή σε εμάς Palantir και η WestExec Advisors (στην τελευταία μαζί με τον Μπλίνκεν), ενώ ως αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και υποδιευθύντρια της CIA επί Ομπάμα είχε παίξει κομβικό ρόλο στις στοχευμένες δολοφονίες με drones.

O Σέντρικ Ρίτσμοντ, ο οποίος αναλαμβάνει θέση ανώτερου συμβούλου του Μπάιντεν, είναι άλλο ένα «κόκκινο πανί» για τους Δημοκρατικούς καθώς ως βουλευτής της Λουιζιάνα ήταν από τους λίγους του κόμματός του που είχε ταχθεί υπέρ της κατασκευής του αγωγού Keystone XL, την οποία... θέλει να καταργήσει ο Μπάιντεν. Eνα άλλο πρόσωπο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις είναι ο Λόιντ Οστιν, που προορίζεται για το υπουργείο Αμυνας. Απόστρατος στρατηγός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας αμυντικών ειδών Raytheon.

Η Τζάνετ Γέλεν, η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, είναι από τα λίγα πρόσωπα που ήταν εξ αρχής αποδεκτά από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών. Οι υπόλοιποι είναι στην καλύτερη περίπτωση απλά... κεντρώοι. Και μάλλον όχι τα κατάλληλα πρόσωπα για να υλοποιήσουν τις τομές που χρειαζόταν η αμερικανική κοινωνία πολύ πριν σαρώσει τα πάντα στο διάβα του ο κορονοϊός. Αυτό το «όχι άλλο «business as usual», όχι άλλο τα ίδια παλιά υλικά», όπως ζητούσε σε τελευταίο άρθρο του ο ριζοσπάστης γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς.

Θα ακολουθήσει την πεπατημένη;

Aν ο Μπάιντεν, σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις, ακολουθήσει την πεπατημένη, η νέμεσις δεν θα περιμένει το 2024, αλλά θα έρθει πολύ νωρίτερα γι’ αυτόν και το κόμμα του. «Δημοκρατικοί, να πώς μπορείτε να χάσετε το 2022 και να το αξίζετε», έγραψε ο αρθρογράφος των New York Times Εζρα Κλάιν «βλέποντας» τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο σε δύο χρόνια.

«Οι Δημοκρατικοί», λέει ο Αμερικανός αρθρογράφος, «έχουν πολλές ιδέες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων και να ισχυροποιήσουν τη δημοκρατία. Εχουν όμως αποδείξει επανειλημμένα ότι τους απασχολεί περισσότερο το πώς θα διατηρήσουν το πολιτικό κατεστημένο από το πώς θα εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους απέναντι στους ψηφοφόρους».

Ο Κλάιν απηύθυνε μάλιστα μια σαφή προειδοποίηση: «Αν οι Δημοκρατικοί αποτύχουν ή αρχίσουν να παραπαίουν, θα ανοίξουν διάπλατα την πόρτα για την επιστροφή του τραμπισμού ή κάτι παρεμφερούς. Κι έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως την επόμενη φορά θα είναι ακόμα χειρότερο».

efsyn.gr