Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες πουλάνε “κόκκινα” δάνεια...


 ...ενώ η κοινωνία καταρρέει... 

Στο “κόκκινα” δάνεια του ευρωπαϊκού νότου αναφέρεται ρεπορτάζ της γερμανικής Handelsblatt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Πρόκειται, όπως την χαρακτηρίζει, για μια... “κληρονομιά της οικονομικής κρίσης”, που εν καιρώ πανδημίας αυξάνει τους τραπεζικούς κινδύνους. 

Επισημαίνει πως ενώ οι ελληνικές τράπεζες πουλάνε κόκκινα δάνεια σε εταιρείες του εξωτερικού....

, η κοινωνία υπό το lockdown καταρρέει αυξάνοντας τους φόβους για νέα στρατιά οφειλετών και αθέτησης δανείων λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής καταστροφής που έφερε η πανδημία. 

 Για την Ελλάδα το ρεπορτάζ αναφέρει: «Αν και στη Γερμανία το ποσοστό των επισφαλών δανείων ανερχόταν στο 1,3% στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, στην Ισπανία ήταν 3%, στην Ιταλία 6% και στην Ελλάδα μάλιστα 30%. Σύμφωνα με μελέτη της Γαλλικής Οικονομικής Σχολής IESEG, ιδιαίτερα οι μεσαίες τράπεζες στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Ελλάδα θα πληγούν από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού». 

Στην κορυφή της λίστας του IESEG «βρίσκονται κυρίως ιταλικές τράπεζες, για παράδειγμα οι Credito Emiliano, Banco BPM, αλλά και η Banca Monte dei Paschi. Οι ερευνητές βλέπουν μεγαλύτερους κινδύνους για την Bankinter και την Banco de Sabadell από την Ισπανία και για την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank στην Ελλάδα» .

 Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Η ελληνική Alpha Bank προτίθεται να πουλήσει επισφαλή δάνεια ονομαστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ στην επενδυτική εταιρεία Davidson Kemper μέχρι τέλος του έτους. Το χαρτοφυλάκιο, που ονομάζεται Galaxy, περιλαμβάνει περίπου τα μισά μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας – μεγάλη ανακούφιση. Αλλά πόσο θα διαρκέσει αυτό; Το επόμενο κύμα αθέτησης δανειακών υποχρεώσεων βρίσκεται ήδη εν εξελίξει. Η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε λοκντάουν από τις αρχές Νοεμβρίου. Η πανδημία θα συρρικνώσει το ΑΕΠ κατά 10,5% φέτος (…). Για τις τράπεζες αυτό συνεπάγεται νέους πιστωτικούς κινδύνους (…) H ύφεση από την κρίση του κοροναϊού έρχεται σε έναν εξαιρετικά ακατάλληλο χρόνο για τις τράπεζες».

 Nέο κύμα οφειλετών στην Ελλάδα λόγω πανδημίας; 

«Οι τέσσερις συστηματικές τράπεζες της Ελλάδας – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς – εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες αθετήσεις αποπληρωμής δανείων, που έχουν συσσωρευτεί από τον καιρό της ευρωκρίσης. Το 2016 περίπου το μισά χορηγηθέντα δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενα ή διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο αθέτησης. Οι τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των πιστωτικών κινδύνων. Aλλά αυτά πριν από τον κορονοϊό». 

Όπως παρατηρεί σε άλλο σημείο η εφημερίδα: «Στην πραγματικότητα ο κορονοϊός θέτει σε κίνδυνο πολλούς οφειλέτες. Τραπεζικοί κύκλοι περίμεναν ήδη από το καλοκαίρι νέες αθετήσεις δανειακών υποχρεώσεων ύψους 5 δις ευρώ ως απόρροια της πανδημίας. Τώρα που η χώρα βρίσκεται στο δεύτερο λόκνταουν, οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10 δις». 

Η ΗB αναφέρεται επίσης και στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση με ένα νέο «μορατόριουμ», που θα ωφελήσει σχεδόν 40.000 δανειολήπτες. «Αλλά εάν οι οφειλέτες καταφέρουν στη συνέχεια να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αυτό εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και της οικονομίας»...

libre.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.