Η Ελλάδα ζητά κοινή απάντηση των χωρών της ΕΕ ...

 ...για τις τουρκικές προκλήσεις... 

 Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ζήτησε κοινή απάντηση της Ευρώπης απέναντι στις... τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (10 – 11 Δεκεμβρίου), όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. «Φωτογράφισε» τη λύση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα ελληνοτουρκικά, καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Α. Παπαϊωάννου ενημέρωσε για το πλάνο της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, μια εβδομάδα πριν τη διήμερη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. 

 Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα αναμένει κοινή απάντηση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως η συμπεριφορά της Τουρκίας «δεν είναι ένα πρόβλημα ελληνοτουρκικό αλλά ευρωπαϊκό» και θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή κατανόηση και πάνω σε αυτή και μια κοινή απάντηση. Έθεσε με έμμεσο τρόπο τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αναφέροντας ότι η απόφαση είναι πολιτική και θα κριθεί όταν υπάρξει ένας χρονικός ορίζοντας στον οποίο η Άγκυρα θα αποφύγει προκλητικές ενέργειες, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση από τουρκικής πλευράς. 

 Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επικαλέστηκε το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου που άφηνε «μετέωρες προειδοποιήσεις» προς την Άγκυρα, αναφέροντας πως «η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεση της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της Συνθήκης της ΕΕ και το άρθρο 215 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της». 

 Κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να εξετάσουν την κατάσταση και να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, στη βάση της συμπεριφοράς της Τουρκίας που έχει επιδείξει τους τελευταίους μήνες, πατώντας σε προ ημερών απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

 Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Παράλληλα, είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, τον σλοβένο ομόλογό του, Γιάνεζ Γιάνσα, και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ίγκορ Μάτοβιτς. Ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να ζήτησε από τον Μακρόν να ακολουθηθεί η απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας που ψηφίστηκε προ ημερών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο δεν έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η Γερμανία, έχει ταχθεί έμμεσα κατά του ενδεχόμενου κυρώσεων κατά της Τουρκίας, καθώς διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις με την Άγκυρα... 

 Πηγή:thepressproject.gr