Τι προσέλκυσε, τελικά, τη Microsoft στην Ελλάδα;...

 
Τι ύψους είναι τελικά η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, που χθες κυριάρχησε στην επικαιρότητα; Από τους ίδιους τους εκπροσώπους των επενδυτών –δηλαδή τον πρόεδρο της πολυεθνικής Μπραντ Σμιθ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Θεοδόση Μιχαλόπουλο– αποφεύχθηκε συγκεκριμένη αναφορά σε... ποσό στη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης της επένδυσης στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο «για ένα συνολικό οικονομικό όφελος, σε βάθος χρόνου, το οποίο μπορεί να ξεπερνά το 1 δισ. με βάση την εμπειρία άλλων κρατών»....

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση περισσότερο στα συμβολικά στοιχεία της επένδυσης της Microsoft παρά στα κυριολεκτικά (ύψος κεφαλαίων, θέσεις εργασίας κ.λπ.), μιλώντας για την ώθηση που μπορεί να δώσει σε νεοφυείς εταιρείες ή στην αντιστροφή του brain drain. «Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της και τώρα αποκτά και... το cloud της», είπε ο πρωθυπουργός, σε ένα μάλλον ατυχές σχήμα λόγου για το κέντρο δεδομένων υπολογιστικού νέφους που θέλει να αναπτύξει η Microsoft.

Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ, στην παρέμβασή του, επιβεβαίωσε μεν το κυβερνητικό στόρι ότι όλα ξεκίνησαν πέρσι τον Ιανουάριο, στη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Νταβός, αλλά ήταν προσεκτικά ασαφής ως προς το ύψος της επένδυσης – «η επένδυση σε κεφάλαιο για κάθε καινούργιο data center ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε.

Τι μάθαμε, τελικά, για την επένδυση της Microsoft; Οτι θα κατασκευαστούν τρεις μονάδες αποθήκευσης δεδομένων στην Αττική. Οτι το κέντρο δεδομένων είναι ένα από τα οκτώ που λειτουργεί ή θα λειτουργήσει η εταιρεία στην Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία). Οτι στο πλαίσιο της στρατηγικής GrforGrowth της Microsoft η πολυεθνική θα παράσχει κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες 100.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Οτι είναι σε εξέλιξη συνεργασία Microsoft και υπουργείου Πολιτισμού για ψηφιακή εφαρμογή τρισδιάστατης απεικόνισης της Αρχαίας Ολυμπίας.

Τι από αυτά είναι δωρεάν και τι πληρωτέο δεν είναι σαφές. Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση της Microsoft έχει προφανή στόχο τις ψηφιακές επενδύσεις του Δημοσίου, το οποίο βάσει και των κατευθύνσεων της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα κατευθύνει τουλάχιστον τα 7 δισ. από τα κοινοτικά κονδύλια στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας. Ακόμη, για τη Microsoft είναι ζωτικό να αποκτήσει προνομιακή –ίσως και μονοπωλιακή– πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους στην κινητή τηλεφωνία πέμπτης γενιάς (5G), για τη διεκδίκηση της οποίας όλοι οι μεγάλοι του κλάδου (συμπεριλαμβανομένων των Κινέζων) είναι σε θέση μάχης.

■ «Μέσα απ’ αυτήν την επένδυση παραδίδεται το λογισμικό του δημόσιου τομέα στην εν λόγω εταιρεία για τη δημιουργία ενός data center, που με τα εξασφαλισμένα κέρδη απ’ το κράτος αποκτά στρατηγικό πλεονέκτημα για να κυριαρχήσει στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ...

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

efsyn.gr