Ο Άδωνις, η εκκένωση της Rosa Nera και οι επενδύσεις...

Τα εύσημα στον πρωθυπουργό έσπευσε να δώσει ο υπουργός Ανάπτυξης για την βίαιη εκκένωση της ιστορικής κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά κατά την οποία τραυματίστηκε δημοσιογράφος από ρίψη κρότου λάμψης.

«Σήμερα η Κυβέρνηση του ⁦@kmitsotakis⁩ έπραξε...
το αυτονόητο και η κατάληψη εκκενώθηκε και η επένδυση προχωρά» έγραψε χθες στο Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης παρά τις αντιδράσεις του δήμου και του συλλόγου κατοίκων για την τουριστική εκμετάλλευση από την εταιρεία Belvedere.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. εισέβαλαν στο κτίριο της 5ης Μεραρχίας, όπου στεγαζόταν για 16 χρόνια η κατάληψη, και προχώρησε στις προσαγωγές 16 ατόμων, εκ των οποίων οι 14 αφέθηκαν ελεύθεροι. Δύο μετανάστες χωρίς χαρτιά που φιλοξενούνταν στο κτίριο συνεχίζουν να κρατούνται. Όπως γράφει η efsynkriti, η προσπάθεια της αστυνομίας να βρει ενοχοποιητικά στοιχεία για τους ενοίκους της κατάληψης έπεσε στο κενό καθώς βρέθηκαν μόνο σημαίες και ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Από την πρώτη στιγμή πλήθος αλληλέγγυων εξέφρασε τη στήριξη του φτάνοντας στο σημείο, ενώ ακολούθησε μεγάλη πορεία από εκατοντάδες πολίτες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Φορείς και συλλογικότητες καταδικάζουν το σπάσιμο της κατάληψης και την μεθοδευμένη προσπάθεια εκποίησης του χώρου σε ξενοδοχειακή επιχείρηση για την μετατροπή της σε τουριστική μονάδα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει εκπονήσει ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και νυν υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης.

Η κατάληψη σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «η συγκυρία της εκκένωσης της κατάληψης δεν είναι τυχαία και βρωμάει από πειθάρχηση των καταπιεσμένων και του κόσμου της εργασίας. Η χρόνια κατασταλτική πολιτική που εφαρμόζεται σε μειονότητες και μετανάστες, η προσπάθεια κοινωνικής νομιμοποίησης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιστράτευσης και η προσταγή προς συμμόρφωση στις «υγειονομικές» εντολές αποδεικνύει ότι η πίτα των κερδών από την εργασία μας για μια ακόμη φορά ξαναμοιράζεται. Στο όνομα της εθνικής ενότητας, της δημόσιας υγείας, της υποτιθέμενης εθνικής μας οικονομίας, οι αδύναμοι διώκονται και προστάζονται να βάλουν πλάτη.

«Η Belvedere και η κάθε Belvedere κάνει απλώς τη βρωμοδουλειά της. Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου και νυν Υφυπουργος Παιδείας που εκποίησε τα κτίρια με ίδιον όφελος κάνει επίσης τη βρωμοδουλειά του. Η δική μας δουλειά βρίσκεται στο δρόμο, στο πλευρό των καταπιεσμένων και αόρατων, μαζί με όσους και όσες αγωνίζονται. Με στόχο τη διασπορά ιού της αντίστασης. Με γνώμονα την αλληλεγγύη και της διαχείριση της Rosa Nera ως κοινό τόπο ελευθερίας και έκφρασης μας δίνει πνοή για την συνέχεια».

efsyn.gr