Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

«Αποκαλυπτήρια» σήμερα για την ύφεση κατά την περιοδο του lockdown...


Σήμερα θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή τα προσωρινά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 και θα αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα για το πόσο σοβαρή είναι η ζημιά που...

έχει προκαλέσει η πανδημία στην ελληνική οικονομία.

Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2020 ήταν η περίοδος του αυστηρού lockdown και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα καταδείξουν σε πόσο αρνητικό έδαφος βρέθηκε το ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση εκφράζει την πεποίθηση πως η ύφεση θα κινηθεί κοντά στο 8% σε ετήσια βάση και φαίνεται να θεωρεί πως τα 10 δισ. ευρώ που έχουν πέσει στην αγορά τους τελευταίους μήνες έχουν φρενάρει το ρυθμό πτώσης του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2019 ήταν το καλύτερο από πλευράς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το 2009 με το ΑΕΠ να σημειώνει σε ετήσια βάση άνοδο 2,8%. Ωστόσο, το εφετινό δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι ένα από τα χειρότερα από πλευράς ύφεσης.

Υπενθυμίζεται πως το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο 2020 υποχώρησε κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση, ήτοι είχαμε ύφεση χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει σημαντική επίδραση από τον ιό σε δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.

Αυτή η επίδραση θα μετρηθεί στο ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, αλλά και στο ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, στο οποίο παραδοσιακά καταγράφεται η δραστηριότητα που σχετίζεται με τον τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρώτο τρίμηνο του 2020 η αυξημένη καταναλωτική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης αντιστάθμισε την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, διατηρώντας την τελική κατανάλωση σταθερή σε ετήσια βάση. Αν και αυτό αναμένεται να παρατηρηθεί και στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2020, ωστόσο στατιστικά αναμένεται να έχει μικρότερη συμβολή.

Για όσους δεν το γνωρίζουν οι τριμηνιαίοι εθνικοί λογαριασμοί που θα ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή σήμερα αποτελούν ένα ενοποιημένο σύστημα μακροοικονομικών δεικτών οι οποίοι παρέχουν μια συνολική εικόνα της οικονομικής κατάστασης και χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για σκοπούς οικονομικής ανάλυσης, προβλέψεων, λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής.

Οι κυριότερες οικονομικές μεταβλητές είναι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, η τελική καταναλωτική δαπάνη, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, οι εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας και η απασχόληση...

cnn.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.