Πάνω από 200 σχολεία υπό κατάληψη...

...για μάσκες, κρούσματα κορονοϊού, ελλείψεις...

Τρία νέα κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο 24ωρο. Πρόκειται για ένα κρούσμα σε Γυμνάσιο και δύο σε Λύκεια. Οι σχολικές μονάδες, ωστόσο, δεν έκλεισαν παρά μόνο τα... συγκεκριμένα τμήματα. Σποραδικά κρούσματα καταγράφηκαν και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.


Και μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να παραμένει μικρός στη Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας παραμένει πρωταθλήτρια στη μη χρήση μάσκας και μη τήρησης των αποστάσεων. Ενδεικτικό είναι, ότι την Τετάρτη βεβαιώθηκαν 43 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 42 στην Κεντρική Μακεδονία ενώ αντίστοιχος αριθμός καταγράφηκε σε όλη την Αττική.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας 200 είναι τα σχολεία τα οποία τελούν υπό κατάληψη και καθεστώς... lockdown στη χώρα. Την ίδια ώρα σε 94 σχολεία έχουν κλείσει τμήματα λόγω κορονοϊού ενώ 10 σχολικές μονάδες έχουν αναστείλει τελείως τη λειτουργία τους. Μεταξύ αυτών είναι και τα σχολεία της Πέλλας στα οποία ακόμη δεν έχει χτυπήσει καν το πρώτο κουδούνι.

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για σήμερα Πέμπτη η συντονιστική επιτροπή των μαθητών έχει εξαγγείλει πορεία για τις 10 το πρωί στο κέντρο της Αθήνας με αιτήματα που αφορούν στη μη χρήση μάσκας αλλά και προσλήψεις καθηγητών, και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων ακόμη και την αγορά των Rafale.

Στο κείμενο για το σημερινό συλλαλητήριο αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δε δεχόμαστε πως ό,τι διεκδικούμε δεν μπορεί να γίνει. Ξέρουμε να κάνουμε μαθηματικούς υπολογισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως θα αγοράσει ΦΕΤΟΣ από τη Γαλλία 16 μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. Ευρώ... Σε εμάς λένε πως δεν έχουν χρήματα για να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη. Τους πληροφορούμε πως αυτά τα χρήματα αρκούν για να προσληφθούν πάνω από 300.000 καθηγητές για έναν χρόνο!».

Στο πλευρό των μαθητών θα είναι και οι γονείς. Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ) η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «Τα αιτήματα των μαθητών είναι τα αιτήματα με τα οποία γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε κινητοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα. Γιατί ζούμε την τραγική καθημερινότητα του ελληνικού σχολείου που δεν εξασφαλίζει ισότιμα τη μόρφωση, την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών μας» .Οι γονείς, λέει η ΑΣΓΜΕ, μέσα από τους Συλλόγους Γονέων στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να ποινικοποιήσει, με Εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις μαθητών, τους αγώνες και τις αγωνίες των παιδιών μας για να μορφωθούν με ασφάλεια.

Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη γιατροί, καθηγητές και μαθητές στη Θεσσαλονίκη. Στις 12.00 το μεσημέρι, μαθητές θα πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα συγκέντρωση στα δημαρχεία Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς. Το μεσημέρι, στη 13.30 μέλη των ΕΛΜΕ θα διαμαρτυρηθούν μπροστά από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωράει ο κλάδος των νοσοκομειακών γιατρών. Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στις 10.00 το πρωί...

ethnos.gr