Εκνευρισμένος ο Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Πομπέο...

Όλο το παρασκήνιο πίσω από τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στον Άγιο Δομίνικο. 

Η τουρκική επιθετικότητα ήταν το κύριο μενού της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ένα ραντεβού που...


πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 16 Αυγούστου, στον Άγιο Δομίνικο.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, «ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μπορεί να λέει ότι πρωτίστως ασχολήθηκαν με τη Λιβύη αλλά δεν είναι έτσι. Βέβαια, μίλησαν και γι' αυτό το θέμα, καθώς και εκεί η Τουρκία προκαλεί προβλήματα σε συνεργασία με τη Ρωσία. Μάλιστα, αυτό εκνευρίζει πολύ τον κ. Πομπέο που είναι πολιτικός και αξιωματούχος της παλαιάς φρουράς. Δηλαδή, είναι από εκείνους που θεωρούν τη Ρωσία "αιώνιο εχθρό" σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ».

«Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα λέει όλα. Ο κ. Πομπέο θεωρεί επείγουσα την ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Άρα ξεκινάει από την Κυπριακή ΑΟΖ και πάει μέχρι τη Λιβύη. Σε όλες τις κρίσεις πρωταγωνιστεί η κατοχική δύναμη, η Τουρκία. Από εκεί και πέρα, φέρεται να εξήγησε ότι η Αμερική δεν μπορεί να δεχθεί πόλεμο δύο χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και τόνισε στον Τσαβούσογλου ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να εισέλθουν σε έναν διάλογο για να συζητήσουν τα θέματα που τους χωρίζουν. Επίσης, φέρεται να του είπε ότι η κατάσταση στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ δεν είναι καθόλου καλή», συνέχισε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Πρέπει να πούμε ότι στην προ ημερών συνάντησή τους ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξήγησε στον Μάικ Πομπέο ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Από την πλευρά τους οι Τούρκοι είπαν στον κ. Πομπέο ότι έχουν πολλά ανοιχτά θέματα. Αντιλαμβάνομαι ότι θέτουν περισσότερα από δέκα και όπως καταλαβαίνει ο καθένας το κάνουν. Δηλαδή θέτουν τις παράλογες απαιτήσεις τους για να τορπιλίσουν τον διάλογο. Μία άλλη άποψη είναι ότι επιμένουν στα θέματα αυτά για να αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει και άλλα ζητήματα», είπε ακόμη ο ανταποκριτής του Open TV.

«Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αναφέρεται αυτό που διαβάζαμε πάντα. Δηλαδή ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι δύο φίλες χώρες με κοινά συμφέροντα. Εάν αναλύσουμε τις δηλώσεις του "θυμωμένου" Τσαβούσογλου εύκολα εξάγουμε το συμπέρασμα ότι δεν του άρεσαν όσα άκουσε από τον κ. Πομπέο. Στην ουσία παρουσιάζει τον Αμερικανό υπουργό να συμφωνεί με την "μαύρη προπαγάνδα" των Ελλήνων. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Πομπέο μετέφερε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών όσα άκουσε από τον Νίκο Δένδια. Η Αμερική ήδη μεσολαβεί μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας. Ο κ. Πομπέο γύρισε στην Ουάσινγκτον και συναντήθηκε με το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ. Πλέον αναμένεται η ενημέρωση που θα κάνει ο Μάικ Πομπέο στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος απουσιάζει σε περιοδεία. Εικάζουμε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Νομίζω ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα προτείνει στον κ. Τραμπ να τηλεφωνήσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την πλευρά του ο Τραμπ προσπαθώντας να "χτυπήσει" τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν εκφράστηκε με καλά λόγια για τον Ερντογάν»...

Μιχάλης Ιγνατίου
ethnos.gr