Ο ανασχηματισμός τελείωσε, ζήτω ο νέος ανασχηματισμός!...

«Κούρεμα με τη χοντρή» του Βρούτση και του Άδωνι, «με την ψιλή» του Σταϊκούρα, περισσότερο νεοφιλελεύθερο προφίλ της νέας κυβέρνησης. Ισχυρό πρόσωπο ο Θοδωρής Σκυλακάκης στο οικονομικό επιτελείο. 51 μέλη αριθμεί πλέον το υπουργικό συμβούλιο. Γκρίνιες στη Νέα Δημοκρατία.

Για...

αργότερα, λένε συνεργάτες του, κρατά το χαρτί του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός, καθώς σε αυτή τη φάση προείχαν οι διορθωτικές κινήσεις για την απορρόφηση των χρημάτων για το Ταμείο Ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης-για την οποία, πάντως, δεν συμβάλλουν σε τίποτα οι αλλαγές που έγιναν!

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχει η κλασσική γκρίνια από όσους περίμεναν να υπουργοποιηθούν και δεν το πέτυχαν, καθώς σχεδόν ουδείς άλλος υπουργοποιήθηκε από τους βουλευτές, με εξαίρεση τον Νίκο Ταγαρά και τη Ζωή Ράπτη! Υπάρχουν, όμως, από τους «γαλάζιους» βουλευτές γκρίνιες, απορίες, ακόμα και ειρωνείες, για τον …μη ανασχηματισμό που επιλέχτηκε. Όλοι, όμως, προσβλέπουν στο νέο ανασχηματισμό, που θα γίνει προσεχώς!

Το ερώτημα που επικρατεί είναι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προχώρησε σε ανασχηματισμό όπως τον είχε ουσιαστικά προαναγγείλει. Θυμάστε τις δεσμεύσεις για την αξιολόγηση των υπουργών, μέσω ειδικής εφαρμογής στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συνεχή βαθμολόγησή τους και την κρίση τους πάνω στο χρόνο από τις εκλογές: Ή ήταν μια επικοινωνιακή φούσκα ή εκρίθησαν όλοι …άριστοι- τι από τα δυο είναι χειρότερο είναι δύσκολο να σας απαντήσουμε! Θυμάστε τις υποσχέσεις για αύξηση του αριθμού των γυναικών-παρά την τοποθέτηση της Ζωής Ράπτη, η αναλογία με τους άνδρες χειροτέρευσε!

Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «όμηρος συσχετισμών», αλλά αυτό δεν ισχύει, καθώς ο πρωθυπουργός είναι πανίσχυρος στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας! Μόνο και μόνο ότι χρησιμοποίησε για το νέο σχήμα τον Πάνο Τσακλόγλου, γνωστό «εκσυγχρονιστή», που προέρχεται από το κλίμα Σημίτη, αλλάζοντας ακόμα περισσότερο το προφίλ της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει ακριβώς την ισχύ του πρωθυπουργού στο κυβερνόν κόμμα, το οποίο από «καραμανλικό» το μετατρέπει αργά αλλά σταθερά σε –πλήρως- «μητσοτακικό» Το ερώτημα , συνεπώς, γιατί δεν θέλησε να ανατρέψει τις ισορροπίες είναι σε ισχύ, με κάποιους να θεωρούν ότι το Μαξίμου δεν έχει βγάλει εντελώς από τη σκέψη του σε δεύτερο χρόνο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, από τη στιγμή που ο κορονοϊός καθιστά τώρα απολύτως απαγορευτική μια τέτοια εξέλιξη. Κάποιοι άλλοι, πάντως, επιμένουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να αλλάξει τους συσχετισμούς και να δημιουργήσει αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς μπροστά του έχει τρια πολύ καυτά μέτωπα, την αντιμετώπιση του κορονοϊού, την ελληνοτουρκική ένταση και την οικονομία, η κατάσταση της οποίας όλο και επιδεινώνεται.

Τα χαρακτηριστικά του …μη ανασχηματισμού, πάντως, είναι κατά γενική ομολογία αυτά που σημείωσε από το μεσημέρι της Τρίτης το iEidiseis:

- Η αναβάθμιση του Θοδωρή Σκυλακάκη, που, αν και αναπληρωτής υπουργός, αναδεικνύεται πλέον σε ένα από τα ισχυρά πρόσωπα της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα αναβαθμισμένος είναι και ο Νίκος Παπαθανάσης, ενώ ισχυρό ρόλο θα έχει και ο Πάνος Τσακλόγλου.

-«Κονταίνει» τον Χρήστο Σταϊκούρα με την αναβάθμιση σε αναπληρωτή υπουργό του Θοδωρή Σκυλακάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα ο νυν υπουργός Οικονομικών να παραμένει πλέον ουσιαστικά μόνο με τις αρμοδιότητες του προϋπολογισμού.
Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

- Το ίδιο συμβαίνει με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που παρότι καταφέρνει και παραμένει στη θέση του, του αφαιρείται η αρμοδιότητα της κοινωνικής ασφάλισης, την οποία αναλαμβάνει ο Πάνος Τσακλόγλου, με γνωστές απόψεις στο συγκεκριμένο τομέα.

-«Κόντυμα», όμως, υφίσταται και ο Άδωνις Γεωργιάδης, όχι μόνο με την αναβάθμιση σε αναπληρωτή υπουργό του Νίκου Καραθανάση, όσο γιατί αυτός αναλαμβάνει τις επενδύσεις και τα ΣΔΙΤ, δηλαδή ένα πολύ μεγάλο οικονομικό πακέτο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι …ώδινεν όρος και έτεκεν μυν, αν δεν υπήρχαν, όμως, τα εξής:

-Η τοποθέτηση του Θοδωρή Σκυλακάκη ως αρμόδιου για τα δημοσιονομικά, μετατοπίζει προς το νεοφιλελεύθερο τις πολιτικές της κυβέρνησης. Μην ξεχνάμε ότι ο –ικανότατος και με παραδοσιακές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη- αναπληρωτής πλέον υπουργός Οικονομικών, υπήρξε Πρόεδρος της Δράσης, του Στέφανου Μάνου και της Μιράντας Ξαφά.

-Στην ίδια πολιτική κατεύθυνση οδηγεί και η τοποθέτηση του Πάνου Τσακλόγλου ως αρμόδιου για την κοινωνική ασφάλιση. Όλα δείχνουν ότι το ασφαλιστικό αναμένεται να αναδειχτεί ως η «μητέρα όλων των μαχών» την προσεχή περίοδο.

-Ενδιαφέρον εμφανίζει και η παραμονή στις θέσεις τους του Γιάννη Βρούτση και του Στέλιου Πέτσα, που βαρύνονται με δυο μεγάλες κατηγορίες που δέχτηκε η κυβέρνηση, για την παρούσα περίοδο, με το θέμα της ψευδοκατάρτισης και της λίστας για τα μέσα ενημέρωσης. Είναι σαφές πως πλέον η αντιπολίτευση θα χρεώνει τα δυο σκάνδαλα προσωπικά στον πρωθυπουργό.

-Στη θέση του παραμένει και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, για τον οποίο εγκαίρως τα «Παιχνίδια Εξουσίας» σας είχαν ενημερώσει ότι δεν μετακινείται.
Να σημειώσουμε, βεβαίως και την παραμονή στη θέση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, παρά την κριτική που του ασκείται, αλλά και ότι το «μικρό και ευέλικτο» κυβερνητικό σχήμα αριθμεί πλέον 51 υπουργούς και υφυπουργούς.

Βασίλης Σκουρής

ieidiseis.gr