Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020

Υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής στο μικροσκόπιο της Αρχής για το Ξέπλυμα...

Ενώ το υπουργείο Οικονομικών  βρίσκεται στην τελική ευθεία για να δώσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το ξέπλυμα χρήματος που θα ενσωματώνει τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες στην...

ελληνική νομοθεσία, η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της, εντοπίζοντας εστίες μαύρος χρήματος και προχωρώντας σε σχετικές δεσμεύσεις.

Ενδεικτικά, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 και εν μέσω κορωνοϊού η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος δέσμευσε 25,3 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποθέσεις στις οποίες διαπίστωσε ξέπλυμα χρήματος.

Το ίδιο διάστημα η Αρχή, της οποίας προΐσταται η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη, έστειλε στις εισαγγελικές Αρχές 37 φορολογικές υποθέσεις που σχετίζονται κυρίως με μεγάλη φοροδιαφυγή.

Αλλά δεν αρκέστηκε μόνον σε αυτό.

Η Αρχή απέστειλε 153 αιτήματα στο εξωτερικό προκειμένου να ενημερωθεί για την ύπαρξη καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, που αποτελούν πιθανόν προϊόν φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος «κυνηγά» υποθέσεις διακεκριμένης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, εγκλήματα που σχετίζονται με κακουργηματική απιστία και ξέπλυμα χρήματος εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και με υπεξαιρέσεις και υποθέσεις που αφορούν σε ζημία του Δημοσίου.

Λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος δίνει προτεραιότητα στις μεγάλες υποθέσεις με βεβαιωμένη φοροδιαφυγή από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος άνω των 500.000 ευρώ.

Στη βάση όσων προβλέπει ο νόμος, η Αρχή για το Ξέπλυμα δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Συνήθως, οι αποφάσεις δεσμεύσεων αφορούν σε ακίνητα και ειδικά σε μεγάλες κατοικίες ή επαγγελματικές εγκαταστάσεις...

cnn.gr 
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.