Ερντογάν: «Παράνομη» η στήριξη της Αιγύπτου στον Χάφταρ...

Την αντίδραση του Τούρκου προέδρου προκάλεσε η πιθανή στρατιωτική ενίσχυση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ από την αιγυπτιακή κυβέρνηση στο μέτωπο της Λιβύης.

Ο...

Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν, σε συνομιλία που είχε με εκπροσώπους του Τύπου υποστήριξε πως οι ενέργειες της Αιγύπτου και η υποστήριξή της προς τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ είναι «παράνομες». Και δεν περιορίστηκε σε αυτό. Χαρακτήρισε την προσέγγιση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη συμμαχία ενάντια στην κυβέρνηση της Τρίπολης «πειρατική», ανεβάζοντας και άλλο το θερμόμετρο σε μια εύφλεκτη περιοχή.

Η νέα παρέμβαση του Τούρκου προέδρου προκλήθηκε έπειτα από ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη επέμβαση της Αιγύπτου στη σύγκρουση στη Λιβύη. Ο Ερντογάν που έχει ταχθεί ανοικτά στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης με παρουσία του τουρκικού στρατού στην αφρικανική χώρα επανέλαβε πως «δεν θα αφήσουμε τους αδελφούς Λίβυους μόνους» και τόνισε πως «όποιες ευθύνες έχουμε ήδη αναλάβει θα τις συνεχίσουμε και στο μέλλον».


Στην αντίπερα όχθη ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι προειδοποιεί πως η χώρα του δεν θα παραμείνει αδρανής μπροστά σε οποιαδήποτε άμεση απειλή κατά της αιγυπτιακής και της λιβυκής ασφάλειας και ενώ είχε προηγηθεί κάλεσμα του Χαφτάρ στο Κάιρο να επέμβει στρατιωτικά στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα.