Πακέτο 30 δισ. λιρών στη Βρετανία για στήριξη της Oικονομίας...


Η βρετανική κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που δημιούργησαν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο...

πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε σήμερα (Τετάρτη) νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας συνολικού ύψους 30 δισ. λιρών (33 δισ. ευρώ), μεταξύ των οποίων μείωση του ΦΠΑ για ορισμένους κλάδους, επιδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και οικονομική βοήθεια για την απασχόληση των νέων.

«Μπαίνουμε στη δεύτερη φάση της οικονομικής μας απάντησης» στη σοβαρή ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Ρίσι Σουνάκ, προσθέτοντας ότι η φάση αυτή θα επικεντρωθεί στην επιστροφή στην απασχόληση και στη μάχη απέναντι στην ανεργία των νέων.

Ο Σουνάκ αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήτρων για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διατηρήσουν και να προσλάβουν προσωπικό, σε χρηματοδότηση για προγράμματα κατάρτισης και περιβάλλοντος, καθώς και σε ένα νέο πρόγραμμα έκπτωσης σε εστιατόρια κτλ, το «Eat Out to Help Out». Ανακοίνωσε στοχευμένα μέτρα για τον τουρισμό και την εστίαση, κλάδοι που υπέστησαν μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια του lockdown. Όπως είπε, θα υπάρξει μείωση από το 20% στο 5% του ΦΠΑ επί των «αγαθών και υπηρεσιών του τομέα της φιλοξενίας», δηλαδή στα μπαρ, τα εστιατόρια, αλλά και τα ξενοδοχεία, τα θεματικά πάρκα, τους ζωολογικούς κήπους κλπ., κάτι που αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια 4 δισ. στερλινών. Τόνισε πως αυτό το μέτρο θα βοηθήσει τις εταιρείες να στηρίξουν 2,4 εκατ. θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στο «Eat Out to Help Out» που θα υλοποιηθεί τον Αύγουστο, δήλωσε πως το πρόγραμμα αυτό θα προσφέρει έκπτωση 50% στους πελάτες που θα επισκεφτούν τα εστιατόρια, καφετέριες και παμπ που θα συμμετάσχουν. Η έκπτωση θα είναι από Δευτέρα ως Τετάρτη, και μέχρι 10 λίρες ανά άτομο.

Ανακοίνωσε επίσης ένα νέο σχέδιο που θα μπορούσε να κοστίσει έως και 9 δισ. λίρες, προκειμένου να ενθαρρύνει τους εργοδότες να επαναφέρουν τους εργαζομένους τους. Δήλωσε επίσης πως η κυβέρνηση θα πληρώσει στις εταιρείες ένα μπόνους 1.000 λιρών για κάθε υπάλληλο που παίρνουν πίσω.

«Αντιμετωπίζουμε βαθιές οικονομικές δυσκολίες», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η αύξηση της ανεργίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα. Στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα, πρόσθεσε πως «Ο κόσμος χρειάζεται να γνωρίζει ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δώσουμε σε όλους την ευκαιρία μιας καλής και ασφαλούς εργασία. Ο κόσμος χρειάζεται να γνωρίζει ότι, αν και επίκεινται δυσκολίες, κανείς δεν θα μείνει χωρίς ελπίδα».