Καλύπτει ξανά τον υμνητή της χούντας ο πρωθυπουργός...

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η οικογένεια Μητσοτάκη τοποθετεί τον Κωνσταντίνο Λούλη σε δημόσιο πόστο, χωρίς να...
πληροί τις προϋποθέσεις ● Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού είχε παραδεχτεί τον παράνομο διορισμό στη θέση του διοικητή του Αγίου Ορους.

To κοκαλάκι της νυχτερίδας έχει τελικά ο γενικός γραμματέας Τουρισμού και υμνητής του δικτάτορα Παπαδόπουλου, Κωνσταντίνος Λούλης. Ο,τι και να κάνει, ό,τι και να πει, όσα στοιχεία και αν αποκαλυφθούν σε βάρος του, ο κ. Λούλης απολαμβάνει σταθερά την πλήρη κάλυψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό συνέβη και τώρα με την υπόθεση της παράνομης τοποθέτησής του στη θέση του γενικού γραμματέα.

Ο νόμος για το «επιτελικό κράτος» που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση απαιτεί οι γενικοί γραμματείς να διαθέτουν κατ’ ελάχιστον πτυχίο ΑΕΙ ή «ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής». Το θέμα για το πτυχίο του κ. Λούλη έφερε στο φως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, ο ίδιος ο γεν. γραμματέας Τουρισμού παραδέχτηκε ότι δεν διαθέτει αναγνωρισμένο πτυχίο, αλλά ο κ. Μητσοτάκης τού προσέφερε για άλλη μία φορά την κάλυψή του.

Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές περιορίζονταν χθες να πουν ότι «ο Λούλης είναι ένας άνθρωπος που έχει μια πολύ επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή και του ζητήθηκε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο» (σ.σ.: του γεν. γραμματέα Τουρισμού).

Δυσφήμηση
Εναν ρόλο για τον οποίο παρεμπιπτόντως, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του κ. Λούλη, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να πειστεί ότι είναι αυτό που λέμε «το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση». Αφού μόλις πρόσφατα ο γεν. γραμματέας Τουρισμού, παρά τον συγκεκριμένο θεσμικό του ρόλο, δυσφημούσε τα ελληνικά ξενοδοχεία, λέγοντας ότι ο ίδιος, όπως συνηθίζει, θα κάνει διακοπές σε «ερημόνησα» και όχι σε ξενοδοχείο, «να περιμένουμε ουρά στον μπουφέ και να κινδυνεύουμε».

Αλλά το θέμα εδώ δεν είναι η σχέση του αλευροβιομήχανου κ. Λούλη με τον τουρισμό, αλλά η σχέση του με την οικογένεια Μητσοτάκη, η οποία για δεύτερη φορά τον τοποθετεί σε δημόσιο πόστο, χωρίς να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διόρισε τον Κων. Λούλη το 1989 στη θέση του διοικητή του Αγίου Ορους, για να παραδεχτεί έπειτα από χρόνια στη Βουλή ότι ο διορισμός εκείνος ήταν παράνομος!

Συγκεκριμένα στις 29.10.1996, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον διορισμό του Σταύρου Ψυχάρη ως πολιτικού διοικητή στο Αγιον Ορος, ο Κων. Μητσοτάκης δήλωσε: «Και του κ. Λούλη ο διορισμός ήταν παράνομος», απαντώντας στον Θεόδωρο Πάγκαλο που το είχε θυμίσει. Και πέντε χρόνια αργότερα, επαναλάμβανε: «Το ίδιο λάθος (σ.σ.: με τον διορισμό Ψυχάρη) είχα κάνει και εγώ ως πρωθυπουργός, όταν είχα διορίσει τον κ. Λούλη, ο οποίος δεν είχε τα προσόντα τα οποία τότε ο νόμος επέτασσε. Είχαμε κάνει λάθος» (2.2.2001).

Στενοί δεσμοί
Το ίδιο ακριβώς «λάθος» κάνει τώρα και ο Κυρ. Μητσοτάκης, τοποθετώντας σε κυβερνητικό πόστο και παρέχοντας ασυλία σε ένα πρόσωπο που, ως γνωστόν, έχει γράψει βιβλίο στο οποίο υμνεί τη χούντα και τον Παπαδόπουλο, επιχειρεί να σχετικοποιήσει τα δεινά της δικτατορίας και υιοθετεί τη γνωστή προπαγάνδα των χουντικών για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Εχει όμως στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη, ενώ, όπως έχουμε αποκαλύψει, είναι ο ταμίας του «Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης». Περισσότερα για τον Κων. Λούλη στο φύλλο του Σαββάτου.

Εν τω μεταξύ, «να ζητήσει την άμεση παραίτηση του κ. Λούλη, μετά την κυνική παραδοχή του ότι δεν διαθέτει αναγνωρισμένο πτυχίο» κάλεσε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης...

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr