Επανέρχεται η πρόταση για άσυλο στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Βιέννη και Βερολίνο φαίνεται ότι συμφωνούν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να περιορίζονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να περνάνε στα ενδότερα μόνο όσοι έχουν βάσιμες ελπίδες να τους χορηγηθεί άσυλο. 

«Κάποιοι θέλουν να κάνουν το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο. Το ερώτημα-κλειδί είναι το τι συμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε....
Η κατανομή των προσφύγων θα είναι δυνατή μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει προηγουμένως να διενεργείται προκαταρκτικός έλεγχος των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» δήλωσε ο Βαυαρός ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, λίγο πριν τη σύναντησή του στο Βερολίνο με τον Αυστριακό ομολογό του, ενόψη και της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γερμανία.

Ο Αυστριακός υπ. Εσωτερικών είχε ήδη σπεύσει να συμφωνήσει σε συνέντευξή του στην γερμανική Welt.  Οπως είπε, λοιπόν, ο Καρλ Νεχάμαερ, στηρίζει την πρόταση να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου πριν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, έτσι ώστε όσοι δεν έχουν ελπίδες να παραμείνουν να αναγκάζονται σε άμεση επιστροφή στην πατρίδα τους.

«Είναι σημαντικό», είπε ο Νεχάμαερ, «να ακολουθήσουμε διαδικασίες fast-track», χαρακτηρίζοντας «απολύτως σωστές» την πρόταση του Ζεεχόφερ αυτές οι αποφάσεις περί της χορήγησης ασύλου να λαμβάνονται στα σύνορα της Ελλάδας, της Μάλτας ή της Ισπανίας.  Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι αυτή η τακτική θα προστατεύσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από ένα ταξίδι που μπορεί να τους κοστίσει τη ζωή.

Η ιδέα είχε παρουσιαστεί από τον Γερμανό υπ. Εσωτερικών σχεδόν πριν ένα χρόνο. Τον περασμένο Οκτώβριο στη συνάντηση των ομολόγων του του λεγόμενου ομίλου G6, δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, λέγεται ότι η πρόταση είχε βρει ευρεία υποδοχή. Ωστόσο δεν είναι σαφές θα συμπεριληφθεί με κάποια μορφή στο σχέδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου το οποίο θα παρουσιάσει η Κομισιόν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, όταν της Ε.Ε. θα προεδρεύει η Γερμανία.

Η πρόταση του Ζεεχόφερ σημαίνει ότι το βάρος από χώρες σαν τη Γερμανία και την Αυστρία θα μετατοπιστεί στις χώρες που βρίσκονται στα άκρα της Ευρώπης «όσο πιο κοντά στις χώρες αφετηρίας των μεταναστών» και δεν θα υπάρχουν «δεσμευτικές ποσοστώσεις» στον καταμερισμό τους εντός Ε.Ε.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, στο πρόγραμμά της για τη γερμανική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου, ήδη αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.