Με το βάρος στους ευάλωτους η «εξυγίανση» της ΔΕΗ...

Mε διακοπή ρεύματος βρίσκεται αντιμέτωπος ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών, που υφίστανται από τις εισπρακτικές εταιρείες για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ παράλληλα, ορισμένοι από αυτούς, γίνονται και θύματα αθέμιτων, αδιαφανών και καταχρηστικές πρακτικές των προμηθευτών ενέργειας, μέσω νέων προσφορών και συμβολαίων. Μεταξύ των...


 νοικοκυριών που βρίσκονται σε αδυναμία είναι και μια οικογένεια, με 7χρονο παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας, στην οποία η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα επειδή χάθηκαν δύο δόσεις του διακανονισμού. Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε κέρδη 182 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020, πανηγυρίζοντας για την ανατροπή της οικονομικής της κατάστασης.

Το καλοκαίρι του 2019, η βιωσιμότητα της ΔΕΗ ήταν βασικό θέμα συζητήσεων και η κυβέρνηση προχώρησε σε λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων ήταν και αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος για τους καταναλωτές. Μεταξύ αυτών, στα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τον Σεπτέμβριο ήταν:

αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ.
μείωση της έκπτωσης συνέπειας από 10% σε 5% , με υπόσχεση για «θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους συνεπείς καταναλωτές»
εντατικοποίηση των διαδικασιών είσπραξης των οφειλομένων από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι οριζόντιες αυξήσεις τέθηκαν σε εφαρμογή, παρά το γεγονός ότι όπως είχε παραδεχθεί τον Ιούλιο του 2019 ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, τα 800 εκατ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ τα οφείλουν 60.000 άνθρωποι που δεν είναι φτωχοί, αλλά πλούσιοι.

Φαίνεται ότι η σειρά μέτρων έχει φέρει αποτελέσματα στις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης, καθώς, από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 παρουσιάζει σημαντική λειτουργική κερδοφορία. «Η θετική τάση στην λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, η οποία ξεκίνησε από τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου 2019, συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2020, με το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνεται σε 182 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε Γ.Στάσσης.

Το ερώτημα πάντως είναι, με τι κόστος και ποιοι πληρώνουν την «εξυγίανση» της επιχείρησης.