Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

Οσμή «αδιαφανούς διαχείρισης» σε έργα περιορισμού κυκλοφορίας...

Σε μείζον ζήτημα με οσμή «αδιαφανούς διαχείρισης», σύμφωνα με καταγγελίες, εξελίσσεται η υπόθεση εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Εντονες αντιδράσεις υπάρχουν για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων αναφορικά με...

συμβάσεις προμήθειας υλικών και εκτέλεσης εργασιών, στο πλαίσιο των προσωρινών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων σε περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας.

Μόλις πριν από λίγες ώρες, και μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων, το απόγευμα της Τετάρτης (3.6.2020), η Ανοιχτή Πόλη με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο αποφάσισε να προχωρήσει σε ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να προσβάλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα ποσά των δαπανών και να ζητήσει την επανάληψη της διαδικασίας με την κανονική οδό περί δημοσίων συμβάσεων. Η υπόθεση αφορά σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς ύψους 2 εκ. ευρώ περίπου για υλικά σήμανσης και διαγράμμισης οδών, αστικό εξοπλισμό, ζαρντινιέρες, αντιολισθηρά επιχρίσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Documentonews είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας, στις 29 Μαΐου 2020, την υπόθεση με τίτλο «Συμβάσεις - εξπρές 2 εκ. ευρώ για ζαρντινιέρες και αστικά «έπιπλα» στους δρόμους της Αθήνας» . Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «με …διαστημικούς ρυθμούς και με κατ΄εξαίρεσιν διαδικασίες συμβάσεων προχωρά ο Δήμος Αθηναίων στην προμήθεια υλικών και στην ανάθεση εργασιών, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 2.005.855 ευρώ, για την εφαρμογή των προσωρινών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας».

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι οι προσφορές θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί μέσα σε πέντε ημέρες, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου! «Η σπουδή είναι εμφανής. Είναι ενδεικτικό ότι στη μια εκ των προσκλήσεων ενδιαφέροντος ορίζεται ότι κάθε προσφέρων οικονομικός φορέας υποχρεούται να έχει προσκομίσει δείγμα διατομής παγκακίου, πλάτους τουλάχιστον 30 εκατοστών, στο Δήμο Αθηναίων έως τις 29.05.2020, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, μόλις δύο ημέρες μετά την έκδοση της πρόσκλησης! », αναφέρει το ρεπορτάζ. Επίσης, στο Documentonews αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι είναι αξιοσημείωτο ότι οι διαδικασίες ανάθεσης γίνονται «στο πλαίσιο της εξαιρετικής διαδικασίας με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση».

Η Ανοιχτή Πόλη (δημοτική παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ), στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (1.6.2020), είχε εκφράσει την έντονη αντίρρηση της και την ανησυχία της, για τους ανοιχτούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς ύψους 2 εκ. ευρώ περίπου, με αντικείμενο την προμήθεια αστικού εξοπλισμού και φυτών, καθώς και αντιολισθηρών επιχρισμάτων και υλικών σήμανσης, στο πλαίσιο της υλοποίησης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, υπήρξε υπόμνημα διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου στο οποίο , όπως σημειώνει η Ανοιχτή Πόλη, «αναφέρει την υπόνοια περί ‘’προεπιλεγμένου αναδόχου’’».

Στις ενστάσεις αυτές, η απάντηση της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με την Ανοιχτή Πόλη, ήταν ότι "ο ανταγωνισμός θα δουλέψει" και ότι θα βρεθούν προμηθευτές. Όμως, όπως επισημαίνει η δημοτική παράταξη, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (3.6.2020), η οποία κλήθηκε να αποφασίσει για την κατακύρωση των διαγωνισμών, «στον μεν πρώτο κατατέθηκαν μόλις τρεις (3) προσφορές, στο δε δεύτερο πάλι τρεις (3), εκ των οποίων οι δυο δεν προσκόμισαν καν τα κατάλληλα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί ανάδοχος ο μοναδικός υποψήφιος. Εκ του αποτελέσματος κρίνουμε ότι ο ανταγωνισμός όχι μόνο δεν «δούλεψε», αλλά τίθεται ζήτημα για την ισότιμη και χωρίς διακρίσεις μεταχείριση των ενδιαφερομένων, καθώς και για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος στη διαγωνιστική διαδικασία».

Η Ανοιχτή Πόλη θυμίζει ότι σκοπός της υλοποίησης των παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας είναι «η απόδοση ελεύθερου δημόσιου χώρου στους πολίτες μέσω προώθησης ήπιων μορφών μετακίνησης, και όχι η αδιαφανής διαχείριση του δημόσιου χρήματος». Ετσι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις τονίζει ότι «θα καταθέσει ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα προσβάλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα ποσά των δαπανών και θα ζητήσει την επανάληψη της διαδικασίας με την κανονική οδό περί δημοσίων συμβάσεων».

Κι άλλες δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης ήδη από τη συνεδρίαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου είχαν επισημάνει τα προβλήματα τα οποία δημιουργούν οι αποφάσεις και οι διαδικασίες εφαρμογής του λεγόμενου "μεγάλου Περίπατου" με τη βούλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της δημοτικής Αρχής του Κώστα Μπακογιάννη. Είναι ενδεικτικό ότι και η παράταξη του Παύλου Γερουλάνου (Αθήνα Είσαι Εσύ) είχε επισημάνει ότι δείγμα απαξίωσης του δημοτικού συμβουλίου και πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς τη δημοτική αρχή αποτελούν μεταξύ άλλων «οι διαφορές της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε για τον «Μεγάλο Περίπατο» σε σχέση με όσα είχε ήδη αποφασίσει σχεδόν ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και το θέμα έγκρισης - με διαδικασίες εξπρές - εργασιών ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα πρώτα έργα του «Μεγάλου Περιπάτου»».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανοιχτή Πόλη επέλεξε έναν …δηκτικό τίτλο με ιδεολογική εσάνς για την δημοσιοποίηση της απόφασής της να προσφύγει στα αρμόδια όργανα κατά των διαγωνιστικών διαδικασιών: «Τελικά ο ανταγωνισμός δεν δούλεψε». Στην ανακοίνωσή της επισημαίνονται μεταξύ άλλων και τα εξής: « Οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί έρχονται κατά παράβαση της απόφασης του ΔΣ, η οποία ρητά αναφέρεται σε προσωρινές και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις αστικού εξοπλισμού, και αποτελούν μέρος ενός σχεδίου παρεμβάσεων της Δημοτικής Αρχής Μπακογιάννη ύψους 50 εκ. ευρώ, τις οποίες πληροφορήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο μέσω συνέντευξης του Δημάρχου στον τύπο!

Στις διακηρύξεις των έργων από τη μια τέθηκαν πολύ υψηλές προδιαγραφές εξοπλισμού, επί ποινή αποκλεισμού για τους συμμετέχοντες, ενώ από την άλλη προβλέφθηκε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο τεσσάρων ημερών (μαζί με το Σαββατοκύριακο) κατάθεσης προσφορών για τους ενδιαφερόμενους και 20ημερη προθεσμία παράδοσης των προϊόντων – και όλα αυτά εκτός πλαισίου ΕΣΗΔΗΣ, στο όνομα των έκτακτων μέτρων λόγω COVID-19»...

Πηγή: documentonews.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.