Πακέτο 15 δισ. ευρώ για την αεροπορική βιομηχανία στη Γαλλία...

Πακέτο διάσωσης της αεροπορικής βιοχηχανίας ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση, καθώς ο κλάδος έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα απ' το γενικό lockdown λόγω πανδημίας.

Το πακέτο αυτό θα έχει...

ύψος 15 δισεκατομμύρια ευρώ όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ και θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων την Airbus και την Air France.

Το σχέδιο ξεδίπλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Μεταφορών, Άμυνας και Περιβάλλοντος καθώς αφορά μια βιομηχανία που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Γαλλία, οι ζωές των οποίων πέρασαν στην αβεβαιότητα λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών.


Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα και πιο άμεσα σε αεροσκάφη με ηλεκτρική ενέργεια, υδρογόνου ή χαμηλότερων εκπομπών ρύπου, καθώς η Γαλλία σκοπεύει να κάνει την αεροπλοϊά της «την πιο καθαρή στον κόσμο».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε αυτήν τη γαλλική βιομηχανία που είναι τόσο κρίσιμη για την κυριαρχία μας, τις θέσεις εργασίας μας και την οικονομία μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Κηρύσσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να σώσουμε την αεροναυπηγική μας βιομηχανία έτσι ώστε να μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστική» είπε ακόμα ο Λεμέρ, σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

«Εάν δεν είχαμε παρέβει αμέσως το 1/3 των θέσεων εργασίας στον τομέα θα είχε εξαφανιστεί ... δηλαδή περίπου 100.000 από τις 300.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στον τομέα», πρόσθεσε.

Το πακέτο ενίσχυσης περιλαμβάνει άμεσες κρατικές επενδύσεις, επιδοτήσεις, δάνεια και εγγυήσεις δανείων. Περιλαμβάνει επίσης ένα ειδικό ταμείο που συγχρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, την Airbus και άλλους μεγάλους κατασκευαστές για την υποστήριξη μικρών προμηθευτών.

Περιλαμβάνει 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια και εγγυήσεις δανείων που η κυβέρνηση είχε ήδη υποσχεθεί στην Air France, της οποίας τα αεροπλάνα ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου καθηλωμένα λόγω της πανδημίας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι η Air France-KLM, η οποία σημείωσε ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο, θα λάβει επτά δισεκατομμύρια ευρώ είτε σε μορφή δανείων είτε με υποστήριξη του κράτους. Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν την αγορά 60 αεροσκαφών Airbus A220 και 38 αεροσκαφών A350 μεγάλων αποστάσεων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για στήριξη της έρευνας σε νέα, φιλική προς το περιβάλλον, τεχνολογία αεροπορίας, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα φέτος.

Ο στρατός επίσης θα διπλασιάσει τις παραγγελίες του προς μικές και μεσαίου μεγέθος εταιρείες, σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, για την ανάπτυξη drones και μικρών αεροπλάνων παρακολούθησης. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας «θα διασφαλίσει 1.300 θέσεις εργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια».

«Η ανάκαμψη θα είναι μακρά» προειδοποίησε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ. Η κυβέρνηση προέβλεψε ότι το 2023 η βιομηχανία θα φτάσει στα επίπεδα πριν από την κρίση του κορονοϊού.