Αρχίζει το ξήλωμα του απαίδευτου νομοσχεδίου της Κεραμέως...

Μία απρόσμενη ήττα και τρία λάθη αναγνώρισε η υπουργός Παιδείας με το τέλος της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αποσύρει τη διάταξη για εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Λύκεια και...
τη ρύθμιση για τη μετατροπή ιστορικών πανεπιστημιακών Πειραματικών Σχολείων σε Πρότυπα, ενώ αναβάλλει επ’ αόριστον την αύξηση των μαθητών ανά τάξη και μεταθέτει την προβληματική διάταξη για τον ηλικιακό «κόφτη» στα ΕΠΑΛ τους επόμενους μήνες, οπότε και θα ετοιμαστεί το σχέδιο νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, δεν επηρεάζεται ο στόχος για μια δημόσια εκπαίδευση πρώτης και δεύτερης ταχύτητας. Είναι προκλητικά ταξική η ρύθμιση για τα Πρότυπα Σχολεία. Χωρίς κανέναν περιορισμό –ένα σε κάθε νομό, έλεγε αρχικά η υπουργός- όποιο σχολείο θέλει μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον στον δήμο όπου ανήκει, με εκπαιδευτικούς που αφήνουν πίσω στα «κανονικά» σχολεία τις οργανικές τους θέσεις, μαθητές όσους κατάφεραν να προετοιμαστούν καλά στα ειδικά φροντιστήρια αριστείας και χορηγούς όσους μπορέσουν να βρουν τα ίδια τα σχολεία. Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η ύπαρξη ακόμη και ιδιωτικών Πρότυπων Σχολείων. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η περιγραφή στο άρθρο 11 ότι τα «Τα Π.Σ. είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» και όχι αποκλειστικά της δημόσιας. Σε αντίθεση με τα Πειραματικά τα οποία, σύμφωνα με το άρθρο 12, είναι σχολεία «της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης». Ενώ οι διαφορές τους είναι ελάχιστες. Από τα 10 κριτήρια, τα εννέα είναι ίδια. Μόνη διαφορά: Στα Πρότυπα υπάρχει το κριτήριο της «καλλιέργειας της αριστείας και της καινοτομίας», ενώ στα Πειραματικά «ο πειραματισμός σε τρόπους λειτουργίας και διοίκησης του σχολείου»!!! Οπως και να έχει, πάντως, το βασικό ερώτημα είναι: Ποια παιδιά θα πάνε στο κανονικό δημόσιο σχολείο; Ποιο θα είναι το προφίλ του κανονικού δημόσιου σχολείου;

Οι αντιδράσεις που δέχτηκε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ήταν σφοδρές κυρίως από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Ηταν πραγματικά εντυπωσιακή η δραστηριοποίηση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Στην επιστολή, δε, του Συλλόγου του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου πρώτα δίνουν τα διαπιστευτήριά τους διαβεβαιώνοντας για «την ταύτισή τους με την προβολή του προτύπου της αριστείας σε όλους τους χώρους της δημόσιας ζωής και κυρίως της παιδείας» και μετά ζητούν να αποσυρθεί η διάταξη για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Λύκειο. Οπως λένε: «Να μη συμβάλετε άθελά σας στο να μεταβληθεί η Τρίτη Γυμνασίου σε τάξη φροντιστηριακής μελέτης για τη διασφάλιση της παραμονής των παιδιών στο σχολείο τους. Να μη συνδέσετε το όνομά σας με νομοθετήματα “τιμωρίας” της αριστείας. Να μη διαψεύσετε τις ελπίδες και τα όνειρα τόσων παιδιών που αξίζουν επιβράβευση και όχι “τιμωρία”». Παράλογο; Οχι, είναι η πραγματικότητα που δεν αλλάζει με αποσπασματικές ρυθμίσεις οι οποίες προκαλούν ακόμα και τους θιασώτες της κυβέρνησης.


Πρέπει να ήταν βαρύ αυτό το «εμφυλιακό» χτύπημα από την προσφιλή στην υπουργό κοινότητα των Πρότυπων Σχολείων. Και ήταν και διπλό. Αναγκάστηκε όχι μόνο να μετρήσει το πολιτικό κόστος και να κάνει πίσω, αλλά να δεχτεί την ισχύουσα διάταξη που είχε εισαγάγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αδιανόητο!

Χειρότερο σενάριο
Υπάρχει, όμως, και χειρότερο σενάριο για την κ. Κεραμέως. Να πάρει πίσω κι άλλες ρυθμίσεις αριστείας. Πάλι εξαιτίας των αντιδράσεων της ίδιας κοινότητας γονέων και κηδεμόνων. Ηδη, έχουν αρχίσει οι πιέσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πρότυπα Γυμνάσια. Σύμφωνα με εγκύκλιο της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αλλά και τις μονάδες Πρότυπων και Πειραματικών (από τις 12/5/2020), ορίζεται ότι η εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια θα γίνει με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων στις 29 Ιουνίου και «τα θέματα θα είναι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής». Ζητείται, δηλαδή, να εφαρμοστεί μια υπάρχουσα, πλην ανενεργή εδώ και πολλά χρόνια, ρύθμιση. Τι θα γίνει; Ηδη τα φροντιστήρια έχουν προετοιμάσει τα παιδιά με τους όρους του παλιού συστήματος. Σε περιοχή όπου βρίσκεται γνωστό Πρότυπο Γυμνάσιο-Λύκειο, υπάρχει φροντιστήριο που δημιούργησε 17 τμήματα για τα παιδιά αυτά.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, μάλλον κρίθηκε μικρότερο το πολιτικό κόστος για τις δύο ρυθμίσεις για τα ΕΠΑΛ και τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στο Δημοτικό, καθώς το πρώτο μπορεί να ξανασυζητηθεί, ενώ το δεύτερο θα εμπόδιζε άλλα σχέδια, ειδικά με ανοιχτά τα σενάρια για αναδιοργάνωση τάξεων και μεθόδων διδασκαλίας εν όψει επανεμφάνισης πανδημικών κρίσεων.

Οσο για τα ιστορικά πανεπιστημιακά Πειραματικά, ήταν επίσης οι αντιδράσεις έντονες. Μερικές, δε, περιπτώσεις ήταν κραυγαλέες. Οπως το Πειραματικό του ΕΚΠΑ. Πρώην διευθύντριά του είναι η κ. Παπατσίπα που άφησε την προεδρία της ΕΛΜΕ Προτύπων για να γίνει μέλος της ΕΕΠΠΣ (πρώην ΔΕΠΠΣ), δηλαδή της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών. Το ίδιο κραυγαλέα όμως και η αυτόματη μετατροπή –με το παρόν σχέδιο νόμου- σε Πρότυπο του Πειραματικού Σχολείου όπου ήταν διευθυντής ο νυν πρόεδρος του ΙΕΠ, κ. Αντωνίου. Θέλει προσοχή, αν και ο κ. Αντωνίου που κινείται σ’ αυτούς τους χώρους εδώ και χρόνια δεν φημίζεται για τη διακριτικότητά του. Τα ίδια γίνονταν και επί Αννας Διαμαντοπούλου. Κατά την αξιολόγηση από την επιτροπή του υπουργείου Παιδείας που θα όριζε ποια Πειραματικά θα γίνονταν Πρότυπα Πειραματικά (σύμφωνα με τον τότε νόμο) το σχολείο του κ. Αντωνίου αρίστευσε. Ο ίδιος ήταν και αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΣ, δηλαδή της αρμόδιας επιτροπής για την αξιολόγηση!

Αννα Ανδριτσάκη

Με κατεπείγον αίτημα η ΟΙΕΛΕ ζητά από το υπ. Παιδείας να δημοσιεύσει την εκτίμηση αντικτύπου

Μετά την αναφορά-καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), η ΟΙΕΛΕ ζήτησε χθες με κατεπείγον αίτημα από το υπουργείο Παιδείας να δημοσιευτεί η εκτίμηση αντικτύπου, βασικό προαπαιτούμενο της πρόσφατα δημοσιευμένης Υπουργικής Απόφασης, που ορίζει τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του μέτρου της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων με ηλεκτρονικά μέσα.

Η ΟΙΕΛΕ ρωτά επιπλέον το υπουργείο αν και πότε ζήτησε τη γνώμη του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με όσα ορίζει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αν ζητήθηκε η γνώμη ειδικών επί του θέματος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και αν και πότε πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με την αρμόδια ΑΠΔΠΧ, καθώς και ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης. Τέλος, ζητά να της δοθεί γραπτή τεκμηρίωση για ποιο λόγο δεν ζητήθηκε η γνώμη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών επί του θέματος. «Σας επισημαίνουμε ότι όλα τα ανωτέρω αιτήματα συνιστούν είτε άμεσα είτε έμμεσα σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις της νομοθεσίας προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, οι οποίες προκαλούν σοβαρό κίνδυνο και για τις οποίες επιφυλασσόμαστε σχετικά» καταλήγει η ΟΙΕΛΕ.

Στο μεταξύ, χθες, πρώτη μέρα καθολικής επαναλειτουργίας των σχολείων της δευτεροβάθμιας με πολλές απουσίες, το μέτρο της καταγραφής και ζωντανής αναμετάδοσης των μαθημάτων δεν φάνηκε να εφαρμόζεται πουθενά. Ο ένας μετά τον άλλον, οι σύλλογοι διδασκόντων των σχολείων δηλώνουν ρητά ότι δεν θα το εφαρμόσουν πρωτίστως για λόγους ηθικούς και παιδαγωγικούς. «Από τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου μας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ιδιαίτερα στη σύγχρονη διδασκαλία, όπου ενώ διαπιστώθηκε ότι ο καθένας εξωσχολικός παράγοντας μπορούσε να παρακολουθήσει και να κριτικάρει το μάθημά μας, εντούτοις δεν διακόπηκε, γίνεται φανερό ότι η άρνησή μας αυτή δεν προκύπτει από τον φόβο της δικής μας έκθεσης. Εμείς λοιπόν οι ίδιοι που “εκτεθήκαμε” για να είμαστε κοντά στους μαθητές και στις μαθήτριές μας αρνούμαστε τη ζωντανή αναμετάδοση για να προστατεύσουμε πρώτα απ’ όλα τα παιδιά σας [...] Ακόμα και αν δεν φαίνονται τα πρόσωπα των μαθητών/τριών, θα ακούγονται οι φωνές τους, οι σωστές ή μη απαντήσεις που θα δίνουν, οι εύστοχες ή μη απορίες που θα διατυπώνουν, οι παρατηρήσεις που πιθανόν να δεχθούν και πολλά άλλα που καθημερινά εκφράζουν στο διά ζώσης μάθημα» αναφέρει ενδεικτικά ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Γυμνασίου Ζωγράφου.


Πέραν της προφανούς έκθεσης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ανήλικων παιδιών και μελών των οικογενειών τους αλλά και την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων των υπηρετούντων εκπαιδευτικών, η Υπουργική Απόφαση αφήνει ευρύ πεδίο εφαρμογής της πρωτοφανούς στα εκπαιδευτικά χρονικά ρύθμισης. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα μέτρο που ήρθε για να μείνει και να καθιερώσει πρακτικές ασφυκτικού ελέγχου των υποκειμένων της εκπαίδευσης, αναφέροντας συγκεκριμένα τη δυνατότητα εφαρμογής του σε κάθε έκτακτη συνθήκη αναστολής της εκπαιδευτικής διαδικασίας - από απεργίες και μαθητικές καταλήψεις μέχρι και κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών σε απομακρυσμένες περιοχές ως μέτρο εξοικονόμησης χρημάτων.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ) που καλούν σε νέο συλλαλητήριο σήμερα στις 13.00 στα Προπύλαια με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στο τέλος του τρέχοντα μήνα ή στις αρχές Ιουνίου και με αιχμή τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων.

Αντίθετοι με το μέτρο είναι και οι μαθητές. Σε λύκειο του Πειραιά, μία παρέα δεκαεξάρηδων συζητά για το θέμα. «Είμαι κατά της κάμερας μέσα στις τάξεις», λέει η Χριστίνα, μαθήτρια της Α′ Λυκείου και απουσιολόγος της 11μελούς πλέον τάξης. «Αν κάτι συμβεί στην τάξη, αν ένας καθηγητής επιπλήξει ένα παιδί, για παράδειγμα, η κάμερα θα εκθέσει και τον καθηγητή και τον μαθητή, στοχοποιούνται όλοι» μας λέει. «Το να έχεις μια κάμερα να σε παρακολουθεί, να έχεις την αίσθηση ότι τόσα μάτια παρατηρούν την κάθε σου κίνηση, δεν είναι και το καλύτερο. Να μπορεί ο άλλος να σε τραβήξει όποτε θέλει, να ανεβάσει, ενδεχομένως μια ευάλωτη στιγμή σου στα social, το θεωρώ επικίνδυνο. Τα παιδιά μπορεί να γελοιοποιήσουν, να πειράξουν, να εκθέσουν κόσμο χωρίς να το σκεφτούν ιδιαίτερα», καταλήγει.

Η Ιριδα, συμμαθήτρια και κολλητή φίλη της Χριστίνας, συμφωνεί. «Νιώθω ανακούφιση που γύρισα στο σχολείο, όμως όταν άκουσα για τις κάμερες, η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι παραβιάζουν την ιδιωτικότητά μας, την αίσθηση της ασφάλειας μέσα στον χώρο της τάξης». Η τάξη, για εκείνη, είναι χώρος ζύμωσης. «Οι καθηγητές μάς ενθαρρύνουν να εκφραζόμαστε, να εξελισσόμαστε και να ξεδιπλώνουμε την προσωπικότητά μας και πιστεύω πως η κάμερα μας αφαιρεί αυτό το δικαίωμα. Θα δημιουργεί το άγχος να μην κάνουμε κάποιο λάθος, μη σηκώσουμε το χέρι μας να απαντήσουμε κάτι και γίνουμε περίγελος. Ετσι και αλλιώς, για πολλά παιδιά ήδη αυτό είναι πιεστικό, πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχει μια κάμερα από πάνω σου» τονίζει.

Τους σοβαρούς κινδύνους από την εφαρμογή της επίμαχης ρύθμισης αναδεικνύουν με ερώτησή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίοι ζητούν να μάθουν αν η τροπολογία βρίσκεται σε αρμονία με νομοθετήματα-πυλώνες της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, όπως η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επισημαίνοντας με τη σειρά τους τους κινδύνους προσβολής των προσωπικών δεδομένων διδασκόντων και μαθητών.

Διαλεκτή Αγγελή, Ευα Παπαδοπούλου

πηγη efysn.gr