Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση των μισθών κατά 20%...

Στη Βουλή κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Πρόκειται για τον μηχανισμό επιδότησης του 60% της απώλειας μισθού, η οποία θα επιβληθεί στους ιδιωτικούς υπαλλήλους μέσω της...
ταυτόχρονης μείωσης των ωρών απασχόλησης κατά 50%. H μείωση μισθού για τους μισθωτούς αγγίζει το 20%.

Όπως είχε προαναγγείλει στο μήνυμά του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός, το πρόγραμμα καλείται να καλύψει «το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή», η οποία θα προκύψει από τη μείωση των ωρών εργασίας κατά 50% σε κλάδους (τουρισμό, εστίαση κλπ) που πλήττονται από την πανδημία. «Όριο ασφαλείας θα παραμένει ο βασικός μισθός» είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα θα ισχύσει από τις 15/6 έως τις 15/10, με το κονδύλι να φτάνει έως τα 820 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αντληθεί -ως επί το πλείστον- από το πρόγραμμα της Κομισιόν, SURE. Πέραν του 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, το κράτος θα καταβάλλει την αναλογία που προκύπτει για το επίδομα αδείας και το επίδομα Χριστουγέννων 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων. Από τον μηχανισμό εξαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης.

H τροπολογία ορίζει, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού, υποχρεώνονται να μην προβούν σε απολύσεις εργαζομένων που εντάσσονται στο πρόγραμμα καθώς και να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς αυτών. Ο τρόπος, οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα αναμένεται να διευκρινιστούν με σχετική ΚΥΑ.

Προβλέπεται δε η παράταση αναστολής της σύμβασης εργασίας για εργαζόμενους του τουρισμού, της εστίας, του αθλητισμού και των μεταφορών έως τον Ιούλιο, με το κονδύλι να φτάνει τα 262 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία EΔΩ...

πηγη documentonews.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.