Τρίτη, 7 Απριλίου 2020

Τα πιθανά σενάρια για την άρση της καραντίνας...

Τα πιθανά σενάρια για τη σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβάλει οι περισσότερες χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εξετάζει η αμερικανική εταιρεία "Boston Consulting Group" αναλύοντας τα...

στοιχεία που παρέχουν οι ερευνητές του Johns Hopkins. Λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραμέτρων, όπως τις διαθέσιμες κλίνες στα νοσοκομεία ανά 100.000 κατοίκους, τους αναπνευστήρες που διαθέτουν οι χώρες, τη δυνατότητα κάθε κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία (πολιτική σταθερότητα, αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης), ο χρόνος που επιβλήθηκαν τα μέτρα περιορισμού κ.α, η Boston Consulting Group δημοσιεύει τις; εκτιμήσεις της για την κορύφωση των κρουσμάτων και τη σταδιακή άρση των περιορισμών στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέον ιό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι οποίες αναλύουν δεδομένα της 25ης Μαρτίου, η αμερικανική εταιρεία, υποστηρίζει ότι στις ΗΠΑ, όπου τουλάχιστον τρεις πολιτείες έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς και άλλες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, ενώ σταδιακά τα μέτρα περιορισμού θα αίρονται το χρονικό διάστημα ανάμεσα στη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου και την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου με τις πολιτείες που επέβαλαν περιορισμούς νωρίτερα, όπως η Καλιφόρνια, να ξεκινούν να εφαρμόζουν πρώτες την άρση τους.

Αναφορικά με το Ηνωμένο Βασίλειο, τα σενάρια υποστηρίζουν ότι η χώρα που επέβαλε περιορισμούς δέκα ημέρες μετά τον δέκατο καταγεγραμμένο θάνατο, η κορύφωση των νέων κρουσμάτων αναμένεται την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, ενώ η σταδιακή άρση των περιορισμών θα ξεκινήσει την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την τέταρτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Στη Βραζιλία, όπου τα περιοριστικά μέτρα καθυστέρησαν να επιβληθούν, η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, ενώ η σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας αναμένεται το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και την δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου.

Η Γαλλία που επέβαλε μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και των συναθροίσεων στις 7 Μαρτίου, δέκα ημέρες μετά τον δέκατο θάνατο από τον ιό, η κορύφωση των νέων κρουσμάτων αναμένεται την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου και η άρση των περιορισμών το διάστημα ανάμεσα στη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου και την τέταρτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Στη Ρωσία η κορύφωση των νέων κρουσμάτων αναμένεται να καταγραφεί την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και η άρση των περιορισμών την τέταρτη εβδομάδα του Ιουνίου μέχρι την τέταρτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Στην Κίνα, η επαρχία Ουχάν τέθηκε σε καραντίνα την 23η Ιανουαρίου, ενώ άλλες πόλεις όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο εφήρμοσαν αυστηρούς περιορισμούς. Η κορύφωση των κρουσμάτων καταγράφηκε τη ν23 Φεβρουαρίου, ενώ οι περιορισμοί ξεκίνησαν να αίρονται δέκα εβδομάδες μετά την εφαρμογή τους και οκτώ εβδομάδες μετά την κορύφωση των νέων κρουσμάτων.

Στη Γερμανία, όπου μερικά κρατίδια όπως η Βαυαρία και το Ζάαρλαντ, έχουν επιβάλει περιορισμούς από τις 25 Μαρτίου, η κορύφωση των νέων κρουσμάτων αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και η σταδιακή άρση των περιορισμών το διάστημα ανάμεσα στην δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου και την πρώτη του Ιουλίου, με συνέπεια η χώρα να εφαρμόσει το πιο σύντομο διάστημα περιορισμών λόγω της εξαιρετικής αποτελεσματικότητας της.

Η Ισπανία που επέβαλε περιορισμούς στις 14 Μαρτίου, η κορύφωση των νέων κρουσμάτων αναμένεται την τέταρτη εβδομάδα του Απριλίου και σταδιακή άρση του lock down το διάστημα ανάμεσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και την τρίτη του Ιουλίου.

Η Ιταλία, η χώρα που βρέθηκε στην καρδιά της πανδημίας στην Ευρώπη, αναμένεται να καταγράψει την κορύφωση των νέων κρουσμάτων την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου και να ξεκινήσει τη σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις το διάστημα ανάμεσα στη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Στη Σουηδία η οποία δεν έχει επιβάλει περιορισμούς, η κορύφωση στην καταγραφή νέων κρουσμάτων αναμένεται την τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου, όταν βάσει των εκτιμήσεων η κυβέρνηση θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να επιβάλει περιορισμούς, τους οποίος θα άρει σταδιακά από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση η Boston Consulting Group υπογραμμίζει πως πρόκειται για εκτιμήσεις βάσει των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από τις εν λόγω χώρες και καθώς η κατάσταση γύρω από το COVID-19 είναι δυναμική και εξελίσσεται ταχέως σε καθημερινή βάση, η αμερικανική εταιρεία επισημαίνει ότι οι πολίτες αυτών των χωρών θα πρέπει να ενημερώνονται από επίσημες πηγές και να ακολουθούν τις συμβουλές των αρχών.

1 σχόλιο:

 1. Αυτή την εποχή ο λαός μας δίνει μάχες σε δύο μέτωπα. Η πρώτη μάχη είναι για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας.
  Την άλλη μάχη την δίνουν στρατός και αστυνομία για να φυλάξουν τα σύνορα στον Έβρο.

  Στην πάταξη της πανδημίας κατά κοινή ομολογία, και όχι μόνο στην Ελλάδα , η κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα με την λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων. Πάρθηκαν επίσης μέτρα στήριξης του ΕΣΥ με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυξήθηκαν κλίνες και ΜΕΘ. Έγιναν προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού, μέσων προστασίας, φαρμάκων.

  Στον Έβρο έκλεισαν τα σύνορα και απετράπη η εισβολή. Οι «πονόψυχοι» αριστεροί, έκαναν λόγο για «ανθρώπινα δικαιώματα» (δέστε ποιοί μιλούν !)

  Ενώ λοιπόν ο λαός μας δίνει αγώνα σε δύο μέτωπα, στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι «θα λογαριαστούμε μετά».
  Για τον Έβρο προωθούσαν την τουρκική προπαγάνδα για δήθεν νεκρούς. Αποκαλούσαν «παρακρατικούς» τους πολίτες που βοηθούσαν την αστυνομία και τον στρατό μας, τις καλοσυνάτες νοικοκυρές, μάνες, γιαγιές, που μαγείρευαν για τα στρατευμένα παιδιά μας. Που να τα καταλάβουν αυτά οι εθνομηδενιστές.

  Οι ίδιοι συκοφαντούν τον κορυφαίο καθηγητή, πατριώτη, οικογενειάρχη, θρησκευόμενο κ. Τσιόδρα.
  Είναι αυτοί που ελπίζουν να χαθεί ο έλεγχος, επενδύουν στην καταστροφή της χώρας.
  Η πολιτεία απαντά με υπεύθυνη καθημερινή ενημέρωση.. Κάνει κοινωνό των αποφάσεων τον πολίτη, όχι για να μετακυλήσει την ευθύνη, αλλά διότι η δημοκρατία στηρίζεται σε υπεύθυνους και ενημερωμένους πολίτες.

  Τώρα προσπαθούν να συμψηφίσουν τα θύματα της βαρύτατης αμέλειας, ανευθυνότητας και ανικανότητάς τους σε Μάνδρα και Μάτι, με τα θύματα του κορωνοϊού.

  Αδίστακτοι τυχοδιώκτες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.