Ο «πόλεμος» της μάσκας την εποχή του κορονοϊού...

Εν μέσω αλληλοσυγκρουόμενων μηνυμάτων για τη χρήση ή όχι της μάσκας, μετά και τις πρόσφατες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - που τάχθηκε κατά της χρήσης μάσκας από άτομα που δεν...

ασθενούν ή δεν φροντίζουν ασθενείς- βρίσκεται εδώ και ημέρες σε εξέλιξη ένας αγώνας για να αυξηθεί το στοκ ή να καλυφθούν ελλείψεις σε διάφορες χώρες.

Σήμερα οι αρχές στην διοικητική περιφέρεια Provence-Alpes-Côte d'Azu της Γαλλίας υποστήριξαν ότι Αμερικανοί... βούτηξαν μάσκες που προορίζονταν για την Γαλλία: «Παραγγελία από την Γαλλία αγοράστηκε από Αμερικανούς με μετρητά σε αεροδρόμιο της Κίνας, κυριολεκτικά στον διάδρομο απογείωσης. Έτσι το αεροπλάνο που ήταν να έρθει στη Γαλλία με το εμπόρευμα πήγε απευθείας στη Γαλλία» είπε ο Ρενό Μουσελιέ, πρόεδρος της περιφέρειας.

Οταν ρωτήθηκε από το RT France, ο Μουσελιές εξήγηση ότι τόσο αυτός όσο και άλλοι πρόεδροι διοικητικών περιφερειών στη Γαλλία παρήγγειλαν εκατομμύρια μάσκες για να καλυφθούν οι ανάγκες πολιτών και νοσοκομείων στην περιοχή τους. Ωστόσο χθες το πρωί η παραγγελία... άλλαξε ξαφνικά χέρια και προορισμό.


«Είναι μεγάλος ο αγώνας», είπε. «Οι απατεώνες και πολλοί και διάφοροι. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ήρθε μια ξένη χώρα και πλήρωσε τρεις φορές πάνω την τιμή για το φορτίο που ήταν ήδη στο διάδρομο απογείωσης [στην Κίνα] έτοιμο να φύγει. Ετσι χάσαμε τις μάσκες και η περιφέρεια που τις είχε παραγγείλει είναι σε απόγνωση. Μια παραγγελία πληρωμένη και έτοιμη να φύγει άλλαξε προορισμό γιατί αγοράστηκε από κάποιον άλλον! εμείς πληρώναμε σε τρεις δόσεις και αυτοί μετρητά, επί τόπου».

Πόσες μάσκες χρειάζονται;

Ποιες είναι όμως οι πραγματικές ανάγκες σε αριθμούς; Χθες ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, ανέφερε όρι έχουν διατεθεί περισσότερες από 110 εκατομμύρια μάσκες από την αρχή της επιδημίας και εκτιμάται ότι χρειάζονται 40 εκατομμύρια μάσκες την εβδομάδα.

«Αυτή την εβδομάδα», τόνισε ο Βεράν, «αυξήσαμε το στοκ μας κατά 28 εκατομμύρια, 8 εκατ. δικής μας παραγωγής και οι υπόλοιπες από δωρεές και εισαγωγές. Συνολικά, η Γαλλία έχει παραγγείλει 1,5 δισετ. μάσκες στη Γαλλία και στο εξωτερικό».

Αλλαγή στρατηγικής ξανά για τη χρήση μάσκας;

Τη στιγμή που σε πολλές χώρες επικρατεί μεγάλη έλλειψη και τα κράτη φαίνεται πως εφαρμόζουν ξεχωριστές στρατηγικές στη χρήση, την διάθεση και την παραγωγή μασκών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να επανεκτιμήσει τη στάση του για τη χρήση μάσκας.

Ειδικοί ερευνητές του ΠΟΥ θα επανεξετάσουν το αν η χρήση μάσκας και από πολίτες που δεν είναι άρρωστοι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη από το MIT σωματίδια του ιού ενδέχεται να μεταφέρονται με μεγαλύτερη ταχύτητα μέσω του βήχα ή του φταρνίσματος, συνεπώς μόνο η σωματική απόσταση ενός ή δύο μέτρων μπορεί να μην είναι αρκετή.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένες καταστάσεις, ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους με κακό εξαερισμό μπορεί να μειώσει τους κινδύνους να κολλήσει κάποιος τον ιό.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει απέναντί του έναν ασθενή, η μάσκα θα μπορούσε να αλλάξει την κατεύθυνση της εισπνοής και εκπνοής.

efsyn.gr