Ο ανασχηματισμός αρχές του καλοκαιριού...

Ο στόχος της διεύρυνσης της πολιτικής και κοινωνικής βάσης της κυβέρνησης και γιατί τυχόν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν αποκλείουν τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις.

Η επόμενη ημέρα της καραντίνας αρχίζει να απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία θα είναι...

κατά κοινή εκτίμηση ιδιαίτερα δύσκολη, με τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα να παραμένουν απρόβλεπτες.

Η υπόθεση Βρούτση αποτελεί πρόγευση από τη νέα περίοδο που αρχίζει να εισέρχεται η πολιτική ζωή της χώρας και ρίχνει λάδι στη φωτιά στα σενάρια των πολιτικών εξελίξεων, που προϋπήρχαν, πάντως, του σκανδάλου των voucher.

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» είχαν γράψει από τις 5 Απριλίου για σκέψεις που υπήρχαν στο Μέγαρο Μαξίμου για έναν ανασχηματισμό «εθνικής συστράτευσης», πιθανότατα τον Ιούνιο. «Διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίση του κορονοϊού, αλλά και με στελέχη της κεντροαριστεράς, φέρεται να είναι στις σκέψεις του πρωθυπουργού», έγραφαν χαρακτηριστικά τα «Παιχνίδια Εξουσίας», «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά και τα πρόσωπα που συζητούνται: «Να επιδιωχθεί, δηλαδή, διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με προσωπικότητες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας στον τομέα της υγείας -και όχι μόνο.
Παράλληλα, ο ανασχηματισμός να σηματοδοτεί πολιτικά και την διεύρυνση στο χώρο της κεντροαριστεράς, με τη χρησιμοποίηση αδρανοποιημένων στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, πρώην υπουργών, ακόμα και από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου! Ο διεμβολισμός του Κινήματος Αλλαγής, άλλωστε, είναι πλέον φανερό ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, που έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει ένα «δεύτερο κύμα» διεύρυνσης από το χώρο της Χαριλάου Τρικούπη, μετά από εκείνο που πραγματοποίησε προεκλογικά και πολύ περισσότερο μετεκλογικά».

Ήδη αρχίζει να γράφεται το όνομα του Ηλία Μόσιαλου ως ενός εκ των υποψηφίων για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, αν και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει καμία τέτοια συζήτηση ή πρόταση δεν έχει γίνει μεταξύ του Μαξίμου και του επιφανούς επιστήμονα, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι υπήρξε κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου. Χαρακτηριστικό των ζυμώσεων που επίσης γίνονται  είναι ότι αρθρογράφοι που στηρίζουν την κυβέρνηση (π.χ. ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος) προτείνουν σε επικείμενο ανασχηματισμό να αξιοποιηθούν στελέχη από την κεντροαριστερά, όπως πχ ο Γιάννης Μανιάτης (και αναφέρουμε το όνομα του πρώην υπουργού γιατί παραμένει στο ΚΙΝΑΛ, εν αντιθέσει πχ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή την Άννα Διαμαντοπούλου, τα ονόματα των οποίων προτείνει επίσης ο αρθρογράφος).

Το σκάνδαλο με τα voucher καθιστά, πάντως, τον Γιάννη Βρούτση ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά του επικείμενου ανασχηματισμού. Τυχόν παραμονή του στην κυβέρνηση (ιδίως στο Εργασίας, αλλά και σε άλλο υπουργικό θώκο) θα σηματοδοτεί ασυνέπεια στο «άδειασμά» του από τον πρωθυπουργό, με την απόσυρση της διάταξης για την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων. Σε γνώση της στήλης είναι βέβαια και οι πληροφορίες που επιμένουν ότι οι κινήσεις του Γιάννη Βρούτση έγιναν σε πλήρη συνεργασία με το πρωθυπουργικό γραφείο, κάτι που υπονοεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - πλην, όμως, οι πληροφορίες αυτές δεν δύναται να υιοθετηθούν εάν δεν διασταυρωθούν ή εάν δεν τοποθετηθεί επί αυτών ο υπουργός Εργασίας. Η «υπόθεση Βρούτση», πάντως, μπορεί να είναι η αφορμή προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας ανασχηματισμός που θα έχει ως στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής και κοινωνικής βάσης της κυβέρνησης, με την κεφαλαιοποίηση των κερδών από την έως τώρα  διαχείριση της πανδημίας.

Το ερώτημα είναι εάν ένας ανασχηματισμός τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου αποκλείει τα σενάρια για πρόωρες κάλπες στην παρούσα φάση. Η απάντηση είναι ότι τα μειώνει, ιδίως εάν ο ανασχηματισμός είναι δομικός, αλλά δεν τα αποκλείει. Υπό προϋποθέσεις, μάλιστα, μπορεί να αποτελεί και το εφαλτήριο για τις πρόωρες κάλπες, τις αποφάσεις για τις οποίες θα λάβει ο πρωθυπουργός μέσα στον Ιούλιο, εφόσον έχει στα χέρια του όλα τα υγειονομικά και πολιτικά δεδομένα.

Βασίλης Σκουρής (news247.gr)