Αφορισμοί, δογματισμοί, και ακκισμοί στα δύο μέτωπα...

Ένας πολυώνυμος ιός ελαύνει και «θερίζει» στα μέτωπα του προσφυγικού και του κορωνοϊού.

Ονοματίζονται στον τίτλο του παρόντος σημειώματος τα «στελέχη» του ιού αυτού, αλλά ας δούμε αναλυτικά την παραλυτική δράση τους, που δύσκολα αντιμετωπίζεται.


Κορωνοϊός: Η Εκκλησία βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Απτό δείγμα η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου. Πράσινο φως για τη θεία λειτουργία και την μεταλαβιά, κόκκινο για τις...

ευπαθείς ομάδες. Κραυγαλέα η αντίφαση:

Αν ο θεός προστατεύει όλους τους πιστούς που εκκλησιάζονται και κοινωνούν-παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών-γιατί η Ιερά Σύνοδος προτρέπει τους ηλικιωμένους να απέχουν; Υπάρχει θεόθεν ηλικιακό κριτήριο για την προστασία μέρους των πιστών;

Με όλον τον σεβασμό, ας μας επιτραπεί να σημειώσουμε και το εξής: Η θρησκεία μας πρεσβεύει ότι ο θεός έπλασε το σύμπαν, δίνοντας σε ένα από τα έμβια όντα, τον άνθρωπο, μια ξεχωριστή ιδιότητα, την λογική. Ταυτόχρονα όρισε δογματικώς κάποιους κανόνες τους οποίους οφείλει να τηρεί.

Όμως, δεν προγραμμάτισε τον άνθρωπο, δεν τον έκανε ρομπότ. Δηλαδή, δεν του επέβαλε πως να διαχειρίζεται την λογική του. Του άφησε περιθώριο να την χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. Επομένως, να λειτουργεί και αυτοπροστατευτικά, χωρίς αυτό να συγκρούεται απαραιτήτως με την πίστη του στον Δημιουργό και την αφοσίωση στις αρχές της θρησκείας του.

Κατά τα λοιπά, εις ο,τι αφορά το επίφοβο μέτωπο του κορωνοϊού, δυο- τρεις επισημάνσεις:

-Έλεγχοι, και αυστηρές ποινές σε όσους παραβαίνουν την εντολή να μην κυκλοφορούν σε προβληματικές περιοχές (π.χ. Ηλεία). Η επιδημία δεν είναι παίξε-γέλασε ούτε προσφέρεται για μαγκιές και αυθαιρεσίες.

-Όταν η Κίνα προσπαθούσε απεγνωσμένα να αναχαιτίσει τον ιό, και έθεσε σε καραντίνα μια πολυάνθρωπη περιοχή, αντιμετώπισε κατασταλτικά όσους αποπειράθηκαν να αγνοήσουν τις αυστηρές εντολές. Τότε, κάτι δικοί μας, πρωθιερείς του εξυπνακισμού, ανατρίχιαζαν από την αυθαιρεσία των Κινέζων και στηλίτευαν τον αυταρχισμό τους. Τώρα τι λένε;

-Άδεια ράφια, συγκρούσεις, ξυλοδαρμοί και μαλλιοτραβήγματα στα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας, της Αυστραλίας και της Αγγλίας. Τι κρίμα! Θα χάσουν την ευκαιρία ορισμένοι φορείς της ευκολίας να πουν ότι «αυτά μονάχα στην Ελλάδα συμβαίνουν»…

Έβρος και Προσφυγικό

Επιγραμματικώς πως, για να μη χαθούμε στον ωκεανό της μερικότητος και της δυναστικής κυριαρχίας του απόλυτου:

. Δεν είναι προδότες ούτε ενεργούμενα του Ερντογάν όσοι ζητούν τεκμηριωμένες απαντήσεις για τις καταγγελίες περί νεκρών μεταναστών/προσφύγων στον Έβρο. Από τη στιγμή, δε, που διεθνή ΜΜΕ προέβαλαν και συντηρούν το θέμα-όχι τόσο τεκμηριωμένα είναι η αλήθεια- δεν έχει σημασία αν το ανέσυρε πρώτη η Τουρκία.

Σημασία έχει να είναι τεκμηριωμένες οι δικές μας θέσεις. Και προπάντων να αποφεύγονται οι χαρακτηρισμοί (προδότες κλπ). Όσο για την προπαγάνδα του Ερντογάν, υπαρκτή και οργιώδης είναι. Καλώς πράττει η ελληνική κυβέρνηση και προβάλλει διεθνώς τα ψεύδη και τις κατασκευές.

.Δεν είναι ακροδεξιοί και ναζί όσοι αγωνιούν και βρίσκονται σε εγρήγορση στον Έβρο, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο και στην Κω. Υπάρχουν θύλακες ακροδεξιών-εσχάτως και επείσακτων ναζί- που μαίνονται, βυσσοδομούν και επιδίδονται σε ποικίλες κακουργίες, αλλά είναι άδικο και ανόητο να καταχωρίζουμε την πλειονότητα στους φαιούς.

. Ειδικά για τον Έβρο, αξίζει να ακουστεί η φωνή του δημάρχου Ορεστιάδος, Βασίλη Μαυρίδη, που υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ στις εκλογές, αλλά απολαύει γενικής εκτίμησης. Είπε, μεταξύ άλλων:

«Δεν είναι πλέον θέμα «μεταναστευτικό»…Είναι ξεκάθαρα οργανωμένη επίθεση (με χρησιμοποίηση ατόμων ως εμπροσθοφυλακή) γειτονικής χώρας(σε αυτή τη χρονική στιγμή, μόνο με άσφαιρα, χημικά- δακρυγόνα και αμέτρητες απόπειρες παράνομης εισβολής στη χώρα και καταστροφής των αποτρεπτικών εμποδίων.

Είμαι αντίθετος στις περιπολίες πολιτών, πόσο μάλιστα στις (πιθανές) περιπολίες με όπλα. Εμπιστευόμαστε πλήρως αυτούς που μας φυλάνε. Αν χρειαστεί (που δεν το εύχομαι),η πατρίδα θα καλέσει τους εθνοφύλακες.

Δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητήσει τον ανθρωπισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης των συνδημοτών μου. Την έχουν αποδείξει ανελλιπώς εδώ και πολλά χρονιά, χωρίς να το προβάλλουν.

Όλη αυτή η κατάσταση έδειξε την ομοψυχία μας. Όχι απόλυτη, αλλά με μικρές εξαιρέσεις. Αυτές τις ακραίες φωνές (και από τα δυο άκρα) πρέπει να τις απομονώσουμε. Είμαστε εδώ όλοι, με υψηλό ηθικό, υπερηφάνεια αλλά και ψυχραιμία !».

…Αυτά, από τα δύο μέτωπα. Κι όσοι νομίζουν ότι θα πείσουν με ιαχές και αφορισμούς, ιδεοληψίες και μονομέρειες, καταγγελίες περί προδοτών και ακκισμούς περί ανθρωπισμού, μάλλον θα απογοητευτούν οικτρά...

Γιάννης Τριάντης
Πηγή: newpost.gr