«Μ. Σαράφης»: μία κατάθεση, δύο ερμηνείες...

Εκ διαμέτρου αντίθετες πληροφορίες έδιναν χθες (Δευτέρα) οι βουλευτές της κυβέρνησης και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη μία πλευρά, και του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, σχετικά με το τι ακριβώς κατέθεσε ο προστατευόμενος μάρτυρας του σκανδάλου Novartis με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», σε κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, σε μια διαδικασία που...

έλαβε χώρα στη ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Σπύρο Λάππα, βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο «Σαράφης» επιβεβαίωσε όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, περιγράφοντας με λεπτομέρειες και στοιχεία, το πώς ακριβώς στήθηκε το σκάνδαλο.

Ο μάρτυρας —σύμφωνα πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ— κατέθεσε για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή, ο οποίος τού μίλησε για τις δωροδοκίες γιατρών και πολιτικών, αλλά και για τις σχέσεις του με Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο. Επίσης μίλησε για τον ρόλο των Μανιαδάκη, Βουλκίδη και Παπαδημητρίου, προσκομίζοντας —για όσα ανέφερε— σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.


Αντίθετα, οι κυβερνητικοί βουλευτές υποστήριξαν ότι ο «Σαράφης» ανακάλεσε όσα έχει δηλώσει παλαιότερα και ανέφερε ότι δεν έχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τον χρηματισμό πολιτικών προσώπων.

Μάλιστα, ο «Σαράφης» —σύμφωνα με τις «γαλάζιες» πηγές— ανέφερε ότι δεν εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis οι Άδωνις Γεωργδιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι αξιοπερίεργο ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μετέφεραν εντελώς αντικρουόμενες πληροφορίες για την εξέταση «Σαράφη», παρά το γεγονός ότι ήταν παρόντες εκπρόσωποι και από τις δύο πλευρές.

Το κλιμάκιο της προανακριτικής που εξέτασε τον «Σαράφη» αποτέλεσαν ο πρόεδρος της επιτροπής, Ιωάννης Μπούγας από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και οι εισηγητές των κομμάτων, Θάνος Πλεύρης (Ν.Δ.), Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) και Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝ.ΑΛΛ.). Το κλιμάκιο ήταν στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ, ενώ ο «Σαράφης» βρισκόταν στον 8ο όροφο.

Η εξέταση του μάρτυρα έγινε με ηχητικά μέσα και αλλοίωση της φωνής. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχε σύστημα αναμετάδοσης της εικόνας κατά τη διάρκεια της εξέτασής του, ενώ απαγορεύτηκε η χρήση κινητού από τον μάρτυρα.

Αμέσως μετά την κατάθεση του «Σαράφη» (που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρα), ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει η εξέταση τού δεύτερου προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Πηγη "Εφημερίδα των Συντακτών"