Όλα εδώ πληρώνονται...

Καυστικό το σχόλιο του Τσίπρα για την επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αλλά η πραγματικότητα είναι πιο καυστική για την κυβέρνηση. Γιατί υπενθυμίζει στους (εκάστοτε) κυβερνώντες ότι το κυβερνάν έχει...τίμημα. Φθείρει. Ειδικά, όταν έχουν ασκήσει λαϊκίστικη αντιπολίτευση σε μείζονος σημασίας θέματα, όπως το Μεταναστευτικό.

Ας το δούμε:

Μείζον πρόβλημα για τη χώρα, λίγες οι πιθανότητες να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από οποιαδήποτε κυβέρνηση...
Διότι τα κλειδιά τα κρατούν οι υποκριτές Ευρωπαίοι, κυρίως το Βερολίνο, που νοιάζονται πρωτίστως για το συμφέρον τους. Και φυσικά η Τουρκία, που ανοιγοκλείνει όποτε θέλει τις πόρτες.

Φεύ! Φρενήρης προς την εξουσία η ΝΔ επιστράτευε λαϊκίστικες ευκολίες, επιρρίπτοντας αποκλειστικά την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον εγκαλούσε για ιδεοληψίες, ανευθυνότητα και διαχειριστική ανεπάρκεια, δίνοντας την εντύπωση-τεχνουργημένη και από τα ΜΜΕ- ότι ως μελλοντική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρά και αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Κορυφαία, δε, επιλογή μετεκλογικώς ήταν η αστόχαστη επιλογή να υπαχθεί το Μεταναστευτικό στο…υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ήθελε να δείξει η νέα κυβέρνηση ότι θα «οχυρώσει» τα σύνορα και θα αναχαιτίσει ή θα περιορίσει τη ροή μεταναστών και προσφύγων .Κι έτσι θα δικαιωθεί και η αντιπολιτευτική κριτική της προς την τότε κυβέρνηση. (Παρενθετικώς πώς: ροή, κι όχι ροές. Το συνεχές των αφίξεων συγκροτούν την έννοια της ροής).

Στοπ εδώ: Οι ιδεοληψίες δεν έλειψαν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ήταν για βραβείο η συνολική διαχείριση του θέματος. Όμως δεν εντοπιζόταν σε αυτά η ρίζα του κακού. Η Ελλάδα πλήρωνε ακριβά την εξέλιξη ενός φαινομένου που την ξεπερνούσε, έκθετη ούσα στους εκβιασμούς του Ερντογάν και στην κακοήθη πολιτική της Ένωσης.

Η συνέχεια γνωστή. Πολύ πικρή για τη νέα κυβέρνηση και κυρίως, για την πατρίδα. Ουτε τη ροή αναχαίτισε ούτε την αναπόφευκτη

υπερφόρτωση των νησιών μας. Και είδε έκπληκτη(;), όταν αποφάσισε να σπείρει προαναχωρησιακά κέντρα ανά την χώρα, να αντιδρούν σφοδρά οι τοπικοί πληθυσμοί με επικεφαλής, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τους δικούς της δημάρχους και Περιφερειάρχες.

Επανίδρυση, λοιπόν, του υπουργείου. Που σημαίνει έμπρακτη παραδοχή τόσο της αστοχίας (ένταξη στο Υπ.Προστασίας του Πολίτη), όσο και των ποικίλων δυσκολιών που δημιουργούσε και δημιουργεί το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό.

Ακούγονται ήδη διάφορα για την επιλογή Μηταράκη (άλλαξε πόστο διότι είχε συγκρουστεί με τον Βρούτση), καθώς και για υποβάθμιση Κουμουτσάκου. Έστω κι αν ισχύουν αυτά, δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Εκείνο που μετράει είναι αν στους έξι μήνες της κυβερνητικής θητείας υπάρχουν και άλλα γεγονότα/φαινόμενα, πέραν του Μεταναστευτικού, που δείχνουν φτωχές επιδόσεις και διαχειριστική ανεπάρκεια.

Ναι, υπάρχουν. Και δεν είναι λίγα. Τα περισσότερα, δε, εξ αυτών αποτυπώνουν την καταφανή διάσταση μεταξύ προεκλογικού λόγου και κυβερνητικού έργου. Ιδού, εν τάχει:

Αστοχίες με πτυχία και ντοκτορά του επικεφαλής της ΕΥΠ και του κ. Διαματάρη, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Αστοχίες και σάλος με τον ορισμό διοικητών στα νοσοκομεία. Απόσυρση ορισμένων και νέος κατάλογος, μετά από ενδελεχή διερεύνηση των βιογραφικών.

Αξιοποίηση αποτυχόντων υποψηφίων βουλευτών σε διοικητικές θέσεις Οργανισμών κλπ, παρά την σχετική περί του αντιθέτου δέσμευση.

Ανοιχτή πληγή τα Εξάρχεια, οι καταλήψεις και, προπάντων, η εγκληματικότητα (διαρρήξεις, ληστείες κλπ). Τελικά, στο θέμα της ασφάλειας-αυτό το μείζον κι όχι οι χορογραφίες των μολότοφ και των καταλήψεων- σκούρα τα πράγματα. Όπως και για τους προηγούμενους…

Δέσμευση ότι «σε ένα μήνα» θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό. Δεν μπήκαν. Ούτε είναι βέβαιο ότι θα μπουν σύντομα. Ήξεραν, φυσικά, ότι δεν είναι δυνατό να πιάσουν αμέσως δουλειά οι μπουλντόζες (λόγω καζίνου κλπ), αλλά προεκλογικώς οι υπερβολές είναι εύκολες. Και αποδίδουν…

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, πρώτον, ότι ο αρμόδιος υπουργός εξήρε την προεργασία από τον ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό και, δεύτερον, ότι ενήργησε χωρίς χρονοτριβή, ώστε να επιταχυνθεί η έναρξη των εργασιών.

Πατατράκ στην εθνική οδό από το χιόνι. 
Μνημειώδης η διαχειριστική ανεπάρκεια των ιθυνόντων και ανύπαρκτος ο συντονισμός. Έπεσαν κεφάλια, αλλά οι εντυπώσεις, λίαν επιβαρυντικές για την κυβέρνηση, έμειναν.

Προσλήψεις δημοσιογράφων στην ΕΡΤ παρά τις προεκλογικές ρητορείες και καταφανώς φιλοκυβερνητική/προπαγανδιστική η ενημερωτική εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης. Όπως και πριν.

Υπάρχουν κι άλλα. Είτε μικρότερης σημασίας περιπτώσεις είτε γεγονότα που δεν έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας . Παραδείγματος χάριν, πληροφορίες και φήμες, με ρεπορτάζ ακόμη και φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, για αναταράξεις στο Μέγαρο Μαξίμου και προβληματισμός για το «επιτελικό κράτος».

Κι όμως, θα αντιτείνει κάποιος, «η κυβέρνηση σκίζει στις δημοσκοπήσεις». Μα φυσικά! Έτσι συμβαίνει με τις νεοεκλεγείσες κυβερνήσεις. Διότι τα αρνητικά δεν δημιουργούν αμέσως επιπτώσεις. Επισημαίνονται και καταγράφονται στον «ξηρό δίσκο» της κοινωνίας. Κι όταν έρθει η ώρα λειτουργούν σωρευτικά εναντίον των κυβερνώντων.

Τότε, εν είδει κατακλυσμού, τα προεκλογικώς υπεσχημένα και μη τηρηθέντα θα κατακλύσουν τον ορίζοντα και θα αποβούν καθοριστικά στη μάχη των εκλογών. Ειδικά, πέραν των προαναφερθέντων κρουσμάτων, αν στους τομείς των εθνικών θεμάτων και της Οικονομίας, τα υπεσχημένα αποδειχθούν άνθρακες ή κατώτερα των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί προεκλογικά...

Γιάννης Τριάντης
Πηγή: newpost.gr