Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ευρώπη προειδοποιεί: Θα «σκοτώσουμε» το F-35!

Με την εξαίρεση του F-22, το οποίο αποτελεί «κρατικό μυστικό» των ΗΠΑ και δεν εξάγεται σε καμία άλλη χώρα, το πλέον εξελιγμένο μαχητικό 5ης γενιάς αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλο από το F-35, ένα αεροσκάφος που μπορεί να συνδυάσει stealth ιδιότητες που το κάνουν «αόρατο» στα εχθρικά ραντάρ με τερατώδη δύναμη πυρός.

Γενικότερα, οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά στα οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας, είτε αυτά είναι μαχητικά, είτε πύραυλοι, είτε συστήματα ψηφιακού πολέμου....

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι επιδιώκουν να αλλάξουν αυτή την ισορροπία και να «σκοτώσουν» το F-35, αναπτύσσοντας ένα μαχητικό 6ης γενιάς που θα αλλάζει πλήρως τα δεδομένα όσον αφορά στην εξέλιξη του συγκεκριμένου είδους πολεμικού αεροσκάφους.
Στο πρόσφατο αεροπορικό σόου στο Παρίσι, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία παρουσίασαν ένα μοντέλο του Μελλοντικού Συστήματος Εναέριας Μάχης (Future Air Combat System-FACS) το οποίο αποτελεί τη βάση για το μαχητικό 6ης γενιάς της Ευρώπης.

Τα χαρακτηριστικά του FACS είναι εντυπωσιακά: stealth, βλήματα μεγάλων αποστάσεως και δυνατότητα δράσης ως επιχειρησιακό κέντρο διεύθυνσης drones που θα κάνουν τη βρώμικη δουλειά.

Το ερώτημα, βέβαια, που παραμένει είναι πώς θα υλοποιηθεί το αρχικό concept, και πόσο έτοιμη είναι η Ευρώπη να επενδύσει σε ένα τέτοιο σύστημα, τη στιγμή που για παράδειγμα η Βρετανία αγοράζει F-35. Ωστόσο, ο στόχος παραμένει η Ευρώπη να καταφέρει να μπει στο παιχνίδι των οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.