«Επιτελικό» κράτος ή παρα-κράτος;...

kafeneio sp

Οπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός έχει αναθέσει στον Αδωνη Γεωργιάδη τη διεκπεραίωση της αντιδημοκρατικής μεταρρύθμισης του κρατικού τομέα με μια...

σειρά μεταρρυθμίσεις που αντιβαίνουν στο Σύνταγμα, τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης διαθέτει το βασικό προσόν που απαιτεί αυτός ο ρόλος: είναι έτοιμος να «πουλήσει» κάθε ακραίο πολιτικό προϊόν με την ευκολία που έπειθε τους τηλεθεατές του για τις θαυματουργές ιδιότητες των «νανογιλέκων».

Αλλά ο Αδ. Γεωργιάδης έχει μια σοβαρή αδυναμία, η οποία ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί πρόβλημα στη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης. Δεν διστάζει να αποκαλύπτει τις βαθύτερες σκέψεις του και να εξωτερικεύει τις πραγματικές προθέσεις της πολιτικής ομάδας που έχει εγκατασταθεί στο μέγαρο Μαξίμου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε στην επιτροπή της Βουλής ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. μιμείται τον αντιδημοκρατικό τρόπο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό δεν δικαιούται να διαμαρτύρεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Εδώ δεν έχει σημασία ο τρόπος που αξιολογεί ο Αδ. Γεωργιάδης την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η ομολογία του ότι δρα συνειδητά με «δικτατορικό» τρόπο, έστω και με το «άλλοθι» ότι άλλοι το έκαναν πρώτοι.

Είπε κατά λέξη ο Αδ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στον Νίκο Παππά: «Μας τα διδάξατε αυτά εσείς όταν ήσαστε σ’ αυτή τη θέση. Θα διαπιστώσετε αυτά τα τέσσερα χρόνια πόσο καλοί μαθητές σας έχουμε υπάρξει σ’ αυτό το θέμα. Τα ’χα πει εγώ αυτά ως αντιπολίτευση, ότι όταν επενδύετε στη δικτατορία της πλειοψηφίας, μην περιμένετε μετά να τα ξεχάσουμε. Σε τέσσερα χρόνια τα ξαναλέμε. Οταν τα κάνετε, γυρνάνε πίσω… Οταν τα κάνετε, όλα γυρνάνε σ’ εσένα πίσω. Σ’ εσένα προσωπικά».

Ασφαλώς πρέπει να έχει υπάρξει κάποιος μαθητής του Γ. Καρατζαφέρη και θαυμαστής του Κ. Πλεύρη για να ξεστομίζει με τέτοια ευκολία παρόμοιες φράσεις. Και ασφαλώς ο σημερινός του αρχηγός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα το έκανε με τόσο πάθος. Ομως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός τού έχει αναθέσει αυτό το καθήκον λέει πολλά για τη φιλοσοφία και την προοπτική της νέας διακυβέρνησης...

efsyn.gr