Εγκύκλιος για ΕΝΦΙΑ: Οι μειώσεις, πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

kafeneio sp
0

Την ενεργοποίηση των ψηφισμένων μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ ενεργοποιεί εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίας Εσόδων που κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες από τον Γιώργο Πιτσιλή. Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ ανά κατηγορία, πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση...


Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής κοινοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες την εγκύκλιο με τις νέες διατάξεις οι οποίες ισχύουν για τον ΕΝΦΙΑ.

Την ενεργοποίηση των ψηφισμένων μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ ενεργοποιεί εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίας Εσόδων.

Βάσει της εγκυκλίου, για το 2019 ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται ως εξής:

για αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ, κατά 30%

για αξία ακίνητης περιουσίας έως 70.000 ευρώ, κατά 27%

για αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000 ευρώ, κατά 25%

για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ, κατά 20%, και

για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά 10%.

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η καταβολή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ θα γίνει τον Σεπτέμβριο εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του μήνα αυτού.

Κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος της ΑΑΔΕ είναι να αναρτηθούν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - στα οποία θα υπάρχει μια μεσοσταθμική ελάφρυνση κατά 21,72% - έως τις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου η 1η δόση του φόρου να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Κυβέρνηση: Τα παραδείγματα πιστοποιούν ότι οι μειώσεις αφορούν το σύνολο της μεσαίας τάξης

Στα τέλη του περασμένου μήνα, κυβερνητικές πηγές έδωσαν στη δημοσιότητα αναλυτικά παραδείγματα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στον απόηχο των σχετικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα παραδείγματα πιστοποιούν ότι οι μειώσεις δεν αφορούν μόνον τις πλέον ευάλωτες οικονομικά ομάδες (σ.σ. στις οποίες γίνεται μείωση 30%), αλλά το σύνολο της μεσαίας τάξης της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)