«Δεδομένη η στήριξή μας στην Κύπρο...

kafeneio sp

...απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας»...

Ισχυρό μήνυμα ενότητας απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο, μετά τη συνάντηση με τον...

πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανάλεβε ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί κορυφαίο μέλημα της κυβέρνησης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Κύπριο πρόεδρο, διεμήνυσε πως «η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι δεδομένη».

«Το ταξίδι αυτό γίνεται σε μία συγκυρία ιδιαίτερα φορτισμένη, ιδιαίτερα σημαντική και κατά συνέπεια ήταν αναπόφευκτο οι συζητήσεις μας να μην είναι τυπικές ή συμβολικές αλλά βαθύτατα ουσιαστικές και σας ευχαριστώ πολύ για τη λεπτομερή ενημέρωση την οποία κάνατε σε εμένα και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ανέφερε πως «επανέλαβα στον Κύπριο πρόεδρο ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει σταθερά το κορυφαίο μας μέλημα και η απόλυτη, σταθερή, στρατηγική επιδίωξη της Εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος. Στο πνεύμα αυτό εξέφρασα την ικανοποίησή μου για την επικείμενη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί και την συγκρατημένη μου αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης που θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποια πρόοδο στο κρίσιμο, στο μείζον εθνικό ζήτημα».

«Επανέλαβα όμως στον πρόεδρο το αυτονόητο ότι για την Ελλάδα καθιστούμε για άλλη μία φορά τελείως σαφές ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την πλήρη κατάργηση των παντελώς αναχρονιστικών εγγυήσεων και χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η Κύπρος θα έχει τη συμπαράσταση της Ελλάδας και της ΕΕ σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των προκλήσεων για τα ενεργειακά θέματα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως τάσσεται υπέρ των τριμερών σχημάτων που έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή, σημειώνοντας πως είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά και συνεχίστηκαν και από την επόμενη.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε πως «συζητήσαμε και για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα η οποία κατάφορα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους τρόπους οργανωμένης αντίδρασης η οποία δεν είναι μία αντίδραση που προφανώς περιορίζεται μόνο στην άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, είναι μία αντίδραση που αφορά και την ΕΕ καθώς το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ ως προς την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου. Θέλω να επαναλάβω ότι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την στήριξη της Ελλάδος έτσι ώστε η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Επιδιώκουμε μια λύση που δεν θα δημιουργεί νικητές και ηττημένους

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε πως «επιδιώκουμε την εξεύρεση μίας λύσης που δεν θα δημιουργεί νικητές και ηττημένους αλλά και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, την βιωσιμότητα και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νόμιμων πολιτών με πλήρη σεβασμό στην πολιτική ισότητα κατά τρόπο όμως που δεν θα δημιουργεί υπερπρονόμια υπερ της μίας εις βάρος της άλλης κοινότητας».

«Με βάση τις παραπάνω αρχές με αποφασιστικότητα αλλά και θετική πολιτική βούληση θα προσέλθω στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί προσβλέποντας πως σαν Κύπριοι μπορούμε να εργαστούμε για την εξεύρεση μίας λύσης που πρώτιστα θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των Κυπρίων. Ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων», υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης και πρόσθεσε:

«Εξάλλου κοινή θέση με τον φίλο πρωθυπουργό είναι πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στην δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου»...

newpost.gr