Ένοχοι γιατροί και στελέχη νοσοκομείων...

| Kafeneio™ |
0
...για το σκάνδαλο υπερκοστολόγησης
Τους 13 από τους αρχικά 22 κατηγορούμενους έκρινε σήμερα (Δευτέρα) το δικαστήριο ένοχους για...
την υπόθεση του σκανδάλου των ορθοπεδικών υλικών της εταιρίας DePuy, θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson.

Το δικαστήριο κατέληξε σε αυτή την απόφαση επί της ενοχής ύστερα από πολύμηνη αποδεικτική διαδικασία η οποία διήρκεσε δύο και πλέον χρόνια...
, για τη σκανδαλώδη προμήθεια υπερκοστολογημένων ορθοπεδικών υλικών, που αφορά την περίοδο 2000-2006 που φέρεται να κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 11.500.000 ευρώ.

Ειδικότερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε ενόχους γιατρούς και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων, επιχειρηματίες, αλλά και αλλοδαπούς στελέχη της εταιρίας και συνεργάτες τους, για τα αδικήματα, κατά περίσταση της απάτης σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα).

Ωστόσο λόγω παραγραφής, οι δικαστές απάλλαξαν όλους τους κατηγορούμενους που ήταν αντιμέτωποι με το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, ενώ οι υπόλοιποι αθωώθηκαν με την απόφαση του δικαστηρίου, είτε λόγω αμφιβολιών είτε λόγω παραγραφής είτε λόγω δεδικασμένου.

Κοστολογούσε με αυξημένες τιμές
Η υπόθεση αφορά την αγορά από το ελληνικό Δημόσιο σε υπερβολικά υψηλές τιμές, συγκεκριμένων υλικών της DePuy για τις ανάγκες 114 νοσοκομείων της Αθήνας αλλά και της επαρχίας, όπως το ΚΑΤ, το Παπανικολάου και το Αττικόν.

Από την έρευνα της δικαιοσύνης προέκυψε ότι η θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού, κοστολογούσε με αυξημένες τιμές τα υλικά, χρεώσεις που περιελάμβαναν και «δώρα» σε μετρητά που κατέβαλε προς αποκαλούμενους «μεγαλογιατρούς» για την προτίμηση τους στα προϊόντα της.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα ορθοπεδικά είδη έφθαναν στα νοσοκομεία με κόστος αυξημένο κατά 35% σε σχέση με τις χρεώσεις της εταιρείας, ενώ με βάση τα τιμολόγια που ελέγχθηκαν από τη δικαιοσύνη εκτιμάται ότι η ανταμοιβή των γιατρών έφθανε το 20%, την οποία ουσιαστικά κατέβαλε το ελληνικό Δημόσιο. Η «απόδοση» μάλιστα κάθε γιατρού φαίνεται να καταγράφονταν από την προμηθεύτρια ή τις εμπλεκόμενες εταιρείες συμβούλων καθώς στη δικογραφία φέρεται να περιλαμβάνονται λίστες που κατασχέθηκαν, όπου υπό τον τίτλο «best doctors» κατέγραφαν τα ονόματα γιατρών με τις καλύτερες πωλήσεις.

Μετά την έκδοση της απόφασης επί της ενοχής, όλοι οι κηρυχθέντες ένοχοι ζήτησαν μέσω των συνηγόρων τους την αναγνώριση ελαφρυντικών, όπως αυτά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η διαδικασία συνεχίζεται αύριο (Τρίτη) με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της αναγνώρισης ή όχι ελαφρυντικών στους κατηγορούμενους για να προχωρήσει το δικαστήριο στην έκδοση απόφασης επί των ποινών.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)