«Bόμβα» από think tank: «Η Τουρκία είναι σημαντική για τον Τραμπ & την Δύση» – «Δεν θα αποβληθεί από το ΝΑΤΟ»

| Kafeneio™ |
0
Μέχρις ότου η Ουάσιγκτον υιοθετήσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική στάση που θα προστατεύει τα βασικά συμφέροντα της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει να «παίζει» με τη Μόσχα ενάντια στην Ουάσιγκτον, κάτι που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια νέα βιώσιμη νέα περιφερειακή τάξη, αναφέρει ανάλυση που δημοσιεύθηκε από το συντηρητικό αμερικανικό think tank του ινστιτούτου Hudson.

«Η σκέψη ότι η Τουρκία μπορεί απλώς να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ και να αντιμετωπιστεί ως μέλος της συμμαχίας δεύτερης κατηγορίας...
χωρίς αρνητικές συνέπειες για τη Δύση είναι μνημειώδης αποτυχία της φαντασίας», έγραψαν οι αναλυτές Michael Doran και Peter Rough.

Η ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον αυξήθηκε με την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων S-400. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένως στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι οι S-400 συνιστούν απειλή για τα στρατιωτικά συστήματα των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και τα F-35, και προειδοποίησαν ότι οι κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν με την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος.

Η Ουάσιγκτον εν τω μεταξύ απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών των F-35, ένα με μεγάλο χτύπημα στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η οποία είχε παραγγείλει 100 αεροσκάφη που θα αποτελούσαν τη «ραχοκοκαλιά» της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένη εμπορική συναλλαγή, για την απλή αγορά ενός μόνο όπλου. Είναι μια επανατοποθέτηση της Τουρκίας στη διεθνή πολιτική (σκηνή)», σημειώνεται στο άρθρο σε σχέση με την απόκτηση των S-400.

Σύμφωνα με τους Doran και Rough, είναι δύσκολο σε αυτό το στάδιο να προβλέψουμε τη δεύτερη ή τρίτη φάση των αμερικανικών αντίποινων στην κίνηση της Άγκυρας, ωστόσο αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η αγορά του S-400 από την Τουρκία δεν είναι η ιδιοτροπία του Ταγίπ Ερντογάν.

«Παίζει με τη Μόσχα εναντίον της Ουάσιγκτον, έτσι ώστε η Τουρκία να μην μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη για καμία από τις δύο», επισημαίνεται στο άρθρο προσθέτοντας πως είναι μία κίνηση που έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τις επιλογές της Τουρκίας.

Καθώς η συνεργασία της Μόσχας και της Τουρκίας αυξάνεται, οι δύο χώρες διεξάγουν ακόμη συζητήσεις για την από κοινού κατασκευή ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος S-400 στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής του κρατικού ομίλου Rostec.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η κίνηση της Άγκυρας για την αγορά των S-400 χαρακτηρίζεται ομόφωνο ως μνημειώδες σφάλμα με τον δυτικό προσανατολισμό της Τουρκίας να κρέμεται από μία κλωστή, ανέφεραν οι αναλυτές.

Είναι η επιλογή της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίζει τις συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος περισσότερο ως αμερόληπτος παρατηρητής, παρά ως σύμμαχος της Τουρκίας που οδήγησε στην Τουρκική δυσαρέσκεια για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε το άρθρο.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG), της συριακής κουρδικής οργάνωσης που η Ουάσιγκτον μετέτρεψε σε πρωταγωνιστή της στην καταδίκη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έχει αποξενώσει την Άγκυρα από την Ουάσιγκτον.

Η τουρκική καχυποψία για αμερικανικές προθέσεις εξηγούν πολλά για την απόφαση να αποκτήσουν τους S-400, πράγμα που αποτελεί στην πραγματικότητα μια άσκηση που αποδεικνύει στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει θεωρείται δεδομένη, ανέφερε το άρθρο.

Το πώς η Ουάσινγκτον θα απαντήσει σε αυτή την αγορά θα διαμορφώσει το πλαίσιο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων για τις επόμενες δεκαετίες σύμφωνα με τους Rough και Doran.

Εκτιμούν επίσης πως το πιο εντυπωσιακό ελάττωμα στο δόγμα ότι «η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος» είναι η υπόθεση η Τουρκία δεν είναι τόσο σημαντική για τη Δυτική στρατηγική όσο ήταν.

Το άρθρο υπογράμμισε ότι η Γερμανία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της επικρατούσας άποψης ότι οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι καταδικασμένες.

Η Τουρκία, από τους πιο σταθερούς και αξιόπιστους συμμάχους της Δύσης, ήταν απαραίτητος για την προστασία της Ευρώπης από τα «χειρότερα στοιχεία» της Μέσης Ανατολής και είναι πιο σημαντική από ποτέ, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)