Έρευνα Novartis: Γιατί η Ελλάδα ζήτησε να είναι υπό την αιγίδα της Eurojust η ανταλλαγή στοιχείων με τις ΗΠΑ

Μέσω Eurojust κι όχι απευθείας θα γίνεται από δω και πέρα η συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, για ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων στην έρευνα της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Την ώρα που ανώτατες εισαγγελικές πηγές διέψευδαν το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο, στο τελευταίο τους ταξίδι στη Βιέννη οι Έλληνες....
εισαγγελείς αρνήθηκαν να παραλάβουν από τους Αμερικανούς ομολόγους τους ένα στικάκι με τραπεζικά στοιχεία εμπλεκόμενου υπουργού, αποκαλύφθηκε η αλλαγή πλεύσης στη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Σε εκείνη τη συνάντηση λοιπόν στη Βιέννη, τον περασμένο Δεκέμβρη,  ο εποπτεύων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής ζήτησε από το αντίστοιχο αμερικανικό κλιμάκιο (αποτελείται από εισαγγελείς και άνδρες του FBI) όλες οι συναντήσεις των δύο πλευρών, η ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων να γίνεται μόνο μέσω της Eurojust (σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν όλο το προηγούμενο διάστημα).


Στο ερώτημα γιατί επελέγη αυτή η μέθοδος συνεργασίας, ανώτατες εισαγγελικές πηγές μας έλεγαν ότι «η ανταλλαγή στοιχείων μέσω ευρωπαϊκής συνεργασίας θα κατοχυρώνει θεσμικά τους Έλληνες εισαγγελείς ώστε στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, να μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα στοιχεία που λαμβάνουν κι όχι όπως γινόταν μέχρι τώρα, που πολλά στοιχεία έμεναν ανεκμετάλλευτα».

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι ο κ.Αγγελής υπέβαλε ήδη αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη συνάντηση της Βιέννης. Άγνωστο παραμένει το ακριβές περιεχόμενο της αναφοράς.

Πληροφορίες λένε ότι οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς επιζητούν άμεσα μια νέα συνάντηση με τους Αμερικανούς ομολόγους τους. Για αυτό το λόγο, υπέβαλαν αίτημα για ακόμα μια συνάντηση, για πρώτη φορά υπό την αιγίδα της Eurojust στη Χάγη.

Ωστόσο, παρά τη διάψευση για την άρνηση των Ελλήνων να παραλάβουν στοιχεία από τους Αμερικανούς, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνα για να διαπιστωθεί η βασιμότητα του δημοσιεύματος.