Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2019

Ολα τα αστρονομικά γεγονότα του 2019 που θα είναι ορατά στην Ελλάδα

Στους μηνιαίους πίνακες του ημερολογίου αναφέρονται όλα τα γεγονότα (εκλείψεις, «βροχές» διαττόντων αστέρων, οπτικές προσεγγίσεις πλανητών ή και αντικειμένων βαθέος ουρανού κ.ό.κ) που θα είναι ορατά στην Ελλάδα, είτε αυτό μπορεί να γίνει με γυμνό μάτι, είτε με ειδικό εξοπλισμό (κιάλια, τηλεσκόπιο)...
 


«Το γεγονός της χρονιάς είναι η διάβαση του Ερμή από τον Ηλιο στις 11 Νοεμβρίου. Αυτό θέλει ειδικό τηλεσκόπιο και φίλτρα, αλλά είναι το πιο σπάνιο και αξιόλογο του 2019» εξηγεί στο iefimerida ο Ανδρέας Παπαλάμπρου, πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων» και διαχειριστής του Astrovox. 


Η τελευταία διάβαση του Ερμή από τον Ηλιο -δηλαδή το πέρασμα του Ερμή ακριβώς ανάμεσα στη Γη και στο ηλιακό δίσκο- που ήταν ορατή στην Ελλάδα έγινε τον Ιούλιο του 2016. Τότε, ο μικρός Ερμής, ο κοντινότερος πλανήτης στο αστέρι του ηλιακού μας συστήματος, διέτρεχε τον ηλιακό δίσκο επί 7 και πλέον ώρες! 


Ουράνια θεάματα υπάρχουν ωστόσο και για όσους δεν έχουν ειδικό εξοπλισμό. «Με γυμνό μάτι θα είναι ορατές από την Ελλάδα οι δυο σεληνιακές εκλείψεις της χρονιάς. Να τονίσουμε, ότι σε αντίθεση με τις εκλείψεις Ηλίου, είναι ασφαλείς και δεν χρειάζονται φίλτρα. Η ολική έκλειψη Σελήνης θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου, ενώ θα έχουμε και μια μερική έκλειψη στις 16 Ιουλίου» τονίζει ο Ανδρέας Παπαλάμπρου. Σε ό,τι αφορά την κοινότητα των ερασιτεχνών αστρονόμων ο πρόεδρος του «Ωρίωνα» σημειώνει ότι «τον Αύγουστο θα έχουμε την 13 Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στους Φιλιππαίους, ενώ τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στον Βόλο». 
Οι πίνακες με τα αστρο-γεγονότα από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2019: 

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.