Οι ΗΠΑ απειλούν να δικάσουν τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αν τους δικάσει για εγκλήματα πολέμου

Όπως ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, αν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκινήσει έρευνες ενάντια στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ ή σε άλλους συμμάχους των Αμερικανών, τότε οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν στους δικαστές και εισαγγελείς την είσοδο στις ΗΠΑ...
, θα επιβάλουν κυρώσεις στα περιουσιακά τους στοιχεία και θα ξεκινήσουν ποινικές διώξεις σε βάρος τους, στο δικό τους δικαστικό σύστημα.
Μάλιστα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, προσέθεσε πως αν ανοίξει η έρευνα για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των ΗΠΑ, τότε θα εξετάσουν τις προτάσεις του Τζον Μπόλτον, αφού μια πιθανή έρευνα, απειλεί την αμερικανική εθνική κυριαρχία.
Είχε προηγηθεί αίτημα τους επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φατού Μπενσούντα, για τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν, αλλά και για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη σε βάρος των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δημιουργήθηκε με σκοπό να οδηγεί στη δικαιοσύνη όσους διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία. 16 χρόνια μετά την ίδρυσή του, αποφάσισε να ασχοληθεί με το κράτος που έχει κάνει τις περισσότερες στρατιωτικές εισβολές σε άλλες χώρες, από οποιοδήποτε άλλο.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απάντησε πως θα συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του, χωρίς να αποθαρρύνεται, με βάση τις αρχές και τη γενική αντίληψη της υπεροχής του δικαίου.
* Με πληροφορίες από thepressproject.gr